Προτάσεις για την έκπτωση ασφαλίστρων κτιρίων

Η λογική της παροχής εκπτώσεων σε όσους «ακουμπούν» στην ιδιωτική ασφάλιση απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το κράτος από ένα πιθανό βάρος αποζημίωσης όπως αυτό που συμβαίνει σε πυρκαγιές, σεισμούς και γενικά φυσικές καταστροφές, είναι θετική. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν κινηθεί οι συλλογικοί φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ πρόσφατα είδαμε σχετική ανάρτηση που έγινε τα κοινωνικά δίκτυα από τον κ. Νίκο Κεχαγιάογλου, ο οποίος σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά, κατάθεσαν ανάλογη πρόταση στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας περιουσίας κα Αθηνά Καλύβα.

Η πρόταση αφορά την έκπτωση των ασφαλίστρων κατοικιών από το φορολογητέο εισόδημα και σε αυτή μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι: « ο κρατικός προυπολογισμός επιβαρύνεται με τεράστια ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές» και γι΄αυτό «στη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος να ενταχθεί και πάλι η έκπτωση των ασφαλίστρων για την ακίνητη περιουσία».

Σύμφωνα με την πρόταση «η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό αλλά αντιθέτως θα προσθέσει, για τους εξής λόγους:

  1. Θα αυξηθεί ουσιαστικά η χαμηλότατη ασφαλισιμότητα των Ελληνικών κατοικιών από το 17% επί του συνόλου που είναι σήμερα, όπου δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων πολιτών το κάνουν από συμβατική τους υποχρέωση ως δανειολήπτες, και χωρίς να έχουν επίγνωση αν είναι σωστά ασφαλισμένοι.
  2. Το Δημόσιο θα εισπράττει φόρο 15% επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων.
  3. Τα ασφαλιστήρια του Κλάδου Πυρός έχουν σημαντική κερδοφορία. Συνεπώς το Δημόσιο θα εισπράξει και σημαντικό φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.
  4. Η αύξηση της κερδοφορίας θα φέρει νέες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία και έμψυχο δυναμικό στον ασφαλιστικό κλάδο.
  5. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για αποκατάσταση κτιρίων «πέφτουν» κατευθείαν στην αγορά και επιμερίζεται στο κοινωνικό σύνολο.
  6. Συνολικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες  είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκ.€ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.
  7. Η επαναφορά της απαλλαγής αυτής θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητάς του απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων, και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών».

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics