Σε 3ήμερη απεργία τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκπροσώπων τους, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, διαμαρτυρόμενα για το ύψος των περικοπών στις αποζημιώσεις τους (αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ).

Σε επιστολή τους προς στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιαννάκο, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών – clawback – για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –  αν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018. Επίσης, σημειώνουν ότι το το υπουργείο Υγείας προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα με τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό για τις συγκεκριμένες εξετάσεις, καταργώντας παράλληλα σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία οφείλουν να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καλούν το υπουργείο σε διάλογο με σκοπό την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προειδοποιώντας ότι η παρούσα 3ήμερη απεργία είναι η αρχή των κινητοποιήσεων.

Με σχετικές ανακοινώσεις τους ιατρικοί σύλλογοι και σωματεία της χώρας στηρίζουν την απεργία, ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης με τη σειρά τους τους καλούν τα μέλη τους σε δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τέλος σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών υπογραμμίζει ότι «η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού».

Πηγή: www.kathimerini.gr
© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics