Σε άλλη «ρότα» οι διαμεσολαβούντες στα Χανιά

Του Γιάννη Βερμισσώ Μάχη για το bancassurance, τους μαύρους κωδικούς και την εξάλειψη, όσων προσβάλουν το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στο νομό Χανίων δίνουν οι εκεί επαγγελματίες.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Μάχη για το bancassurance, τους μαύρους κωδικούς και την εξάλειψη, όσων προσβάλουν το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στο νομό Χανίων δίνουν οι εκεί επαγγελματίες. Αναπτύσσουν δράσεις διάκρισης των  σωστών ασφαλιστών, ζητούν την δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού και πολλά άλλα που θα θωρακίσουν το επάγγελμα. Ταυτόχρονα υπάρχουν και δουλειές, και αυτό είναι θετικό για τον κλάδο αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ.Α.Χ  κ. Δ. Σκιτζής αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.  

Οι συνθήκες για την ιδιωτική ασφάλιση στον νομό Χανίων είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες περιοχές της χώρας. Η ασφαλιστική ύλη είναι σημαντική,  διαρκώς αυξανόμενη, και οι επαγγελματίες που την διαχειρίζονται σήμερα ανέρχονται σε περίπου 130 άτομα από το σύνολο των κατηγοριών της διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκιτζή, στο ζωϊκό κομμάτι υπάρχει κινητικότητα και το ενδιαφέρον  αναπτύσσεται στην Υγεία κυρίως, κάτι που υποστηρίζεται  σε μεγάλο βαθμό από το agency. Επίσης και στους γενικούς κλάδους υπάρχει ζήτηση εκτός από το αυτοκίνητο, και σε πυρασφάλεια και αστικές ευθύνες. Μάλιστα κατά τους αρμοδίους, εάν απαλειφθούν τα γνωστά και  κακώς εγκαταστημένα προβλήματα τότε η ασφαλιστική εργασία θα προχωρήσει με γοργότερο ρυθμό.

Την αυξημένη ζήτηση στους διάφορους κλάδους ο κ. Σκιτζής την αποδίδει στο γεγονός της ανεπτυγμένης ασφαλιστικής συνείδησης στην περιοχή εξαιτίας της μόνιμης παραμονής περίπου 2.500 αλλοδαπών οι οποίοι ασφαλίζουν την περιουσία τους, το αυτοκινητό τους με μικτή ασφάλιση, και γενικά ότι πιστεύουν στη σημασία της ασφάλισης. «Αυτοί έχουν άλλη αντίληψη για την ασφάλιση και την μεταφέρουν και εδώ στα Χανιά όπου διαμένουν» υποστηρίζει ο κ. Σκιτζής αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης και η εξοικείωση με την αυτόβουλη ασφάλιση.  Ακόμα, σημαντικός λόγος που υποστηρίζει τις ασφαλιστικές πωλήσεις είναι και ο πρωτογενής τομέας που είναι ισχυρός και αναπτύσσεται στα Χανιά, αφήνοντας εισόδημα σε πολίτες που με τη σειρά τους μπορούν και αγοράζουν ιδιωτική ασφάλιση.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΆ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Το κλίμα που επικρατεί για τον ασφαλιστή στα Χανιά είναι θετικό. Η δουλειά έχει προοπτικές και το δείχνει,  προσελκύει νέους στο επάγγελμα και κινητοποιεί το ενδιαφέρον. Κυρίως το agencyεισπράττει και στηρίζει το ενδιαφέρον αυτό,  αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΔΑΧ  διευκρινίζοντας όμως ότι η συνέχεια είναι απογοητευτική καθώς είναι ελάχιστοι αυτοί που μένουν. Ο λόγος είναι πώς όταν έλθουν αντιμέτωποι με τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν οπότε και αποχωρούν.

ΜΑΥΡΟΙ ΚΩΔΙΚΟΊ

Το φαινόμενο της «αόρατης» εργασίας εντοπίζεται και στα Χανιά. «Ολοι το  καταδικάζουμε αλλά τελικώς αναπτύσσεται « αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου τονίζοντας ότι θα υπάρξουν καταγγελίες και  προσπάθειες να σταματήσει να υπάρχει. Σε αυτό, πιστεύει ο κ. Σκιτζής,, ότι θα βοηθήσει η δημιουργία του  Μητρώου Διαμεσολαβητών για το οποίο βέβαια και πάλι δεν υπάρχει και σιγουριά ότι όλοι οι καταναλωτές θα σπεύδουν να ελέγξουν τον ασφαλιστή τους στο διαδίκτυο. Μην παραβλέπετε το γεγονός ότι ανάμεσα σε πελάτες και ασφαλιστές υπάρχουν και δεσμά φιλίας οπότε και αυτά για την ελληνική αντίληψη λειτουργούν ανασταλτικά στην αποκάλυψη του φαινομένου των μαύρων κωδικών. Προς την κατεύθυνση εξάλειψης των μαύρων κωδικών πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει η διενέργεια δειγματοληπτικού  ελέγχου από την ΤτΕ σε ασφαλισμένους όλων των κλάδων, όπου μεταξύ άλλων θα ερωτούνται και για τα στοιχεία του ασφαλιστή που τους εξυπηρετεί.

BANKASSURANCE

Το πρόβλημα με το bankassuranceείναι υπαρκτό και στα Χανιά όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας. «Όμως δεν είναι τόσο οξύ» αναφέρει ο κ. Σκιτζής λέγοντας ότι «το πολεμάμε». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΔΑΧ έχει στείλει επιστολές σε 28 καταστήματα τραπεζών ζητώντας συμμόρφωση με τα όσα ορίζει ο νόμος για την ασφαλιστική πώλησης και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Επίσης ο σύλλογος συμμετείχε ενεργά στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας της 8ης Νοεμβρίου του 2016 που κάλεσε η ΕΑΔΕ ενάντια στις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές, αναρτώντας «πανό» και πραγματοποιώντας παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από υποκαταστήματα τραπεζών του νομού.

ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρωτοπορώντας ο ΣΔΑΧ έχει ήδη δημιουργήσει ταυτότητα μέλους πιστοποιώντας τους ενεργούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Επίσης έχει φιλοτεχνήσει και Ειδικό Σήμα το οποίο και αναρτάται σε εμφανές σημείο στα ασφαλιστικά γραφεία.  Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο σύλλογος αποστέλλει δελτία τύπου ασφαλιστικού ενδιαφέροντος,  με σκοπό αφενός την προστασία του καταναλωτή αφετέρου την ανύψωση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο της προστασία του επαγγέλματος και την αγοράς γενικότερα έχουμε αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες τονίζει ο κ. Σκιτζής. Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα κάνει πρόταση να «δημιουργηθεί επαγγελματικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να προχωρήσουν και ο κλάδος να στηριχθεί.»Επίσης ζητά να δοθεί η δυνατότητα ανεξάρτητης ρύθμισης πολλών δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία.

Τέλος κρίνει ως πολύ σημαντικό θέμα την ανάπτυξη συλλογικού κινήματος γι΄αυτό και καλεί τους απανταχού ασφαλιστές –διαμεσολαβούντες να ενταχθούν στα συλλογικά όργανα στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο πρωτίστως τον εαυτό τους.  

Προσκαλεί τέλος όσους συνάδελφους το επιθυμούν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης στη σελίδα του Σ.Α.Δ.Χ. στο Facebook https://www.facebook.com/groups/asfchania/

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics