Σε άνοδο οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κινούνταν και πάλι σήμερα προς τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα καθώς όλα τα σωστά μηνύματα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) προετοίμασαν καλά το έδαφος για τη σημερινή ημέρα, που περιλαμβάνει σημαντικές συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών αλλά και μια καθοριστική για το Brexit εκλογική μάχη στη Βρετανία.

Η Fed διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, και άφησε να εννοηθεί ότι το κόστος δανεισμού δεν πρόκειται να μεταβληθεί στο άμεσο μέλλον, με την μέτρια οικονομική ανάπτυξη και τη χαμηλή ανεργία να διατηρούνται έως τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι ασιατικές μετοχές έκαναν ράλι σχεδόν κατά 1%, παρά τις αναφορές ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει με την επιβολή νέων κινεζικών δασμών, ενώ στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 0,2%-0,5%, με τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI να πλησιάζει το ιστορικά υψηλό του επίπεδο στο οποίο ανήλθε τον Ιανουάριο του 2018.

Η στερλίνα κινείτο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών έναντι του ευρώ και κοντά σε υψηλό οκταμήνου έναντι του δολαρίου καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη οι βουλευτικές εκλογές που θα καθορίσουν εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι κυβερνώντες Συντηρητικοί, υπό τον Μπόρις Τζόνσον, θα πετύχουν πλειοψηφία που να τους επιτρέπει να περάσει τη συμφωνία του για το Brexit από το κοινοβούλιο με τη νέα του πλέον σύνθεση, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμά τους μειώνεται.

Τα Exit polls θα ξεκινήσουν γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενώ γύρω στις 06.00-08.00 αύριο το πρωί (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το εάν θα αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής ή θα προκύψει ένα Κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία.

Η ισοτιμία της στερλίνας διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,3205 δολάριο, κοντά στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο και κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017 έναντι του ευρώ, στις 84,32 πένες.

Το ευρώ σημείωνε άνοδο έναντι του δολαρίου. Ενισχύθηκε έως το 1,1144 δολάριο, κοντά στο υψηλό πέντε εβδομάδων εν όψει της συνεδρίασης ΕΚΤ για τη χάραξη της πολιτικής της, της πρώτης με την Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της προέδρου.

Η Λαγκάρντ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά το ύφος και τα μηνύματά της θα συγκεντρώσουν την προσοχή των οικονομολόγων, ειδικά καθώς η τράπεζα αναμένεται να επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της και να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο πολιτικής της την επόμενη χρονιά.

Στην Ελβετία, η ημέρα ξεκίνησε νωρίς για την κεντρική τράπεζα της χώρας SNB, καθώς οι αξιωματούχοι της ήδη συνεδρίασαν. Τα αρνητικά επιτόκια συνεχίζουν να έχουν κεντρικό ρόλο στα σχέδιά της, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Τόμας Τζόρνταν, καθώς η SNB διατήρησε την πολύ επεκτακτική νομισματική της πολιτική.

Υπήρχαν επίσης και νέες εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με ανώτατους συμβούλους για να συζητήσουν την επιβολή δασμών σε κινεζικά καταναλωτικά προϊόντα αξίας περίπου 160 δισεκ. δολαρίων, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters. Ο Τραμπ αναμένεται να προχωρήσει στην επιβολή δασμών, δήλωσε άλλη πηγή στο Reuters, κάτι που θα πλήξει τις προσπάθειες να τερματιστεί η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,3% στο 97,057, υποχωρώντας πρόσκαιρα σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics