Συνέδριο ΥΔΡΑΣ: Ασφαλιστικές λύσεις στους συστημικούς κινδύνους και αλλοδαπές πρακτικές για την ασφάλιση περιουσίας και φυσικών φαινομένων

Οι μεγάλοι, παγκόσμιοι κίνδυνοι, όπως η πανδημία του covid-19, προκαλούν ανατροπές και διαταράσσουν τις οικονομίες, τις κοινωνίες προκαλώντας απώλειες ανακατατάξεις, και σαφώς φέρνουν νέα δεδομένα που οι άνθρωποι και τα κράτη-κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν εθνικά και διακρατικά.  Οι λύσεις μπορούν να δοθούν ή να στηριχθούν σε αυτές τις περιπτώσεις με τον ενεργό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης όπως αυτό αναδείχθηκε στην φετινή συζήτηση του ασφαλιστικού συνεδρίου της  Ύδρας.  Εκεί μίλησαν ο Thilo Herrmannsdörfer, Market Head P&C Greece, Cyprus, Malta, Turkey στη Swiss Re, ο Olav Jones, Deputy Director General & Director Economics and Finance στην Insurance Europe και ο Andreas Voßberg, Senior Underwriter, Central, Eastern & Southern Europe στη Munich Re ενώ την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της  Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Α. Σαρρηγεωργίου.

Μέσω της συνέργειας της πολιτείας, της νομοθετικής εξουσίας και της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορέσει η παγκόσμια κοινότητα να διαχειριστεί καίρια άμεσα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συστημικούς όπως λέγονται κινδύνους που διαπερνούν την ανθρωπότητα. Σε αυτή την βάση διεξήχθη το συνέδριο στο οποίο δόθηκαν στοιχεία όπως: “Η πανδημία έχει κοστίσει περίπου 12 τρις δολάρια στον κόσμο. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να καλύψει τις απώλειες από τέτοιου μεγέθους γεγονότα” εξήγησε ο Andreas Voßberg επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος της πανδημίας δεν είναι ασφαλίσιμος, καθώς το ασφάλιστρο θα ήταν αποτρεπτικό για τους καταναλωτές”.

Για ασφαλιστικές “κοινότητες αλληλεγγύης” μίλησε Thilo Herrmannsdörfer , αναφέροντας ότι έχει πρωτεύοντα ρόλο η πρόληψη και ο περιορισμός του κινδύνου, “πρέπει” όπως είπε “να  διεξαχθεί συζήτηση  με τις κυβερνήσεις για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προστατεύονται μέσα από τη συνεργασία”.

Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ελβετίας, όπου υπάρχουν ασφαλιστικές συνεργασίες  ανά περιοχές για την κάλυψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ίδιο συμβαίνει και στην Τουρκία με την υποχρεωτικότητα στην  ασφάλιση κατοικίας. Στη Βρετανία υπάρχει pools για την ασφαλιστική κάλυψη των πλημμυρών”.

Από την πλευρά του ο Olav Jones, είπε ότι “μέσα από την εκπαίδευση θα μπορέσουν οι πολίτες να αντιληφθούν το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να συλλέξει δεδομένα για κινδύνους που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ασφαλιστική αγορά. Η τεχνολογία φέρνει πολλές ευκαιρίες στον κλάδο και μας βοηθά να επικοινωνήσουμε καλύτερα στον κόσμο την φύση της εργασίας μας”.

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics