Συνέντευξη Γ. Ζάχος: Προϊόν ευρείας κατανάλωσης η «ασφάλιση κατοικίας» μαζί με σειρά αλλαγών στην ιδιωτική ασφάλιση

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Η «ασφάλιση κατοικίας» θα γίνει προϊόν ευρείας κατανάλωσης στα επόμενα χρόνια εκτιμά ο πρόεδρος της NP Ασφαλιστική, κ. Γιώργος Ζάχος ο οποίος διαβλέπει ευρύτερες θετικές αλλαγές στον κλάδο συναρτώμενες με τη γενικότερη εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής αντίληψης.

Μιλώντας στο insurance-eea τονίζει ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης οπότε έστω και με καθυστέρηση θα εναρμονιστεί με τα όσα ισχύουν στις άλλες χώρες και αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό θα σηματοδοτήσει αλλαγές στον κλάδο, θα υπάρξει κινητικότητα, ενδιαφέρον και θα ενισχυθεί και η ασφαλιστική συνείδηση. Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις πρώτες εξελίξεις, εκτιμά, πώς θα είναι η  άνοδος της «ασφάλισης περιουσίας». Μικρά ή μεγάλα σπίτια, κατοικίες κάθε μεγέθους θα ασφαλιστούν για να προστατευθούν.

  • Ζήτηση στην ασφάλιση κατοικίας

Πιστεύω, τονίζει ο κ. Ζάχος,  ότι η ασφάλιση κατοικίας θα γίνει προϊόν ευρείας κατανάλωσης και θα ζητηθεί από τους πολίτες – ανεξαρτήτως εισοδήματος – για να διασφαλίσουν το σπίτι τους, το διαμέρισμά τους. Γίνεται αντιληπτό, αναφέρει,  οι πολίτες συνειδητοποιούν σταδιακώς τη «νέα καθημερινότητα» που έχει διαμορφωθεί  και αυτό ωθεί στο να μεριμνήσουν για την περιουσία τους.  Μπορεί, συμπληρώνει, η ασφάλιση κατοικίας, να συνδυαστεί και με κάποια υποχρεωτικότητα ή συνεισφορά του κράτους. Πάντως, το βέβαιο είναι πώς η συγκεκριμένη ασφάλιση είναι αναγκαία. Και σε αυτό παίζει ρόλο τόσο η ιδιομορφία της χώρας (σεισμογενής) όσο και η αλλαγή στο περιβάλλον η οποία καταγράφηκε  με οδυνηρό τρόπο και στη Μάνδρα και στο Μάτι και σε άλλες περιπτώσεις.

  • Φοροαπαλλαγές -Κινητροδοτήσεις

Ταυτόχρονα θα πρέπει , συνεχίζει ο κ. Ζάχος, στην εξέλιξη που έρχεται στην ιδιωτική ασφάλιση, να κινηθεί και το κράτος στηρίζοντας προς την κατεύθυνση των φοροαπαλλαγών, της κινητροδότησης, της παροχής κάποιου δέλεαρ. Έτσι, οι καταναλωτές θα στηριχθούν, θα βοηθηθούν και θα μπορέσουν να αποκτήσουν και στην Ελλάδα τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η παράμετρος αυτή, δηλαδή ότι και η χώρα, πρέπει να συγκλίνει προς τα όσα ισχύουν και στις άλλες χώρες της Ε.Ε στην ιδιωτική ασφάλιση, καλλιεργείται εδώ και καιρό,  και σύντομα θα αποδώσει στην κοινωνία την αντίληψη να αξιοποιήσει τα όσα προσφέρει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης. Βλέπουμε , λέει ο κ. Ζάχος, ότι ήδη υπάρχουν δηλώσεις πολιτικών για την παροχή επιλογής στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας Επικουρικής Ασφάλισης.

  • Αστικές Ευθύνες

Και οι αστικές ευθύνες επαγγελμάτων θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην άνοδο της αγοράς, πιστεύει ο κ. Ζάχος.  Όπως υποστηρίζει στο insurance-eea ο κλάδος των αστικών ευθυνών αποτελεί μέρος της νέας καθημερινότητας της αγοράς. Τώρα τονίζει, αρχίζει να γίνεται πιο αισθητή σε όλους τους κλάδους η ευθύνη τους επαγγέλματος. Και αυτό σχετίζεται με τη συμπεριφορά των πολιτών οι οποίοι πλέον, δε γυρνούν την πλάτη σε διάφορα συμβάντα. Αποδίδουν ευθύνες, αναζητούν υπαιτιότητες και έχουν εισέλθει σε μια διαφορετική από το παρελθόν αντίληψη. Είναι απαραίτητο, μας αναφέρει, ο κάθε επαγγελματίας να μην περιμένει την υποχρεωτικότητα για να ασφαλιστεί. Αντίθετα προσμετρώντας την περίπτωση να βρεθεί προ απροόπτου να μεριμνήσουν να ασφαλιστούν για να είναι καλυμμένοι,  ασφαλείς και σίγουροι ότι θα συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση να ασκούν τη δραστηριότητά τους.

  • Ανοδική πορεία αγοράς

Η πορεία της ιδιωτικής ασφάλισης θα είναι ανοδική, επισημαίνει ο κ. Ζάχος θέτοντας ως προϋπόθεση τον επαγγελματισμό και την απόκτηση εφοδίων από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.  Μόνο οι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν γνώση θα προχωρήσουν δυναμικά, εκτιμά  ο κ. Ζάχος. Εστιάζοντας στην άποψή του, εξηγεί ότι ο επαγγελματίας πρέπει απαραιτήτως να αποκτά γνώση μέσα από την εκπαίδευση και να καθοδηγείται από την – κάθε – εταιρεία σωστά.

Μόνον έτσι να μπορεί να λάβει μερίδιο από την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης η οποία ξεκινά.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics