Σύσταση και λειτουργία ΤΕΑ έστω και με λίγα άτομα;

Του Γιάννη Βερμισσώ

Ακόμα και με ένα άτομο μπορεί να υφίσταται η λειτουργία Επαγγελματικού Ταμείου; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ερωτηματική:

γιατί ένα άτομο να μην έχει τα προνόμια και το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό που άλλοι λόγω αριθμητικής υπεροχής έχουν.

Μια σχετικά αναφορά έγινε κατά την συνέντευξη τύπου της Ένωσης Επαγγελματικών Ταμείων. Εκεί αναφέρθηκε το υφιστάμενο στην Ελλάδα πλαφόν για τη σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου που είναι τα 100 άτομα. Ωστόσο ο περιορισμός αυτός δεν επιτρέπει σε εργαζόμενους σε μικρές εταιρείες (λόγων ατόμων) να έχουν αυτό που οι άλλοι σε εταιρείες με πολυάριθμο προσωπικό μπορούν να έχουν. Στην παρατήρηση αυτή ο κ. Παν. Ζαμπέλης πρόεδρος του ΤΕΑ ΕΛΤΑ επισήμανε ότι σε άλλες χώρες αυτό έχει κριθεί ως στοιχείο «αποκλεισμού» και έχει καταρριφθεί.

Το insurance -eea επικοινώνησε μαζί του και μας έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα το οποίο δείχνει ότι δε θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην σύσταση ΤΕΑ. Συγκεκριμένα είπε ο κ. Ζαμπέλης «γιατί 2 ή 3 ή 10  μισθωτοί μιας εταιρείας να μην έχουν δικαίωμα να συστήσουν ένα ΤΕΑ ή ακόμη περισσότερο εάν σε κάποιο ΤΕΑ είναι πολλά άτομα που τελικά αποχωρούν γιατί αυτοί που μένουν να μη μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του ΤΕΑ τους;».

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν περιορισμοί, γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία καθώς και η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μια πιο ελαστική διάσταση σε αυτή την εξέλιξη των ΤΕΑ η οποία στηρίζει τους πολίτες. Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν περιορισμοί και οι εκεί ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν την λειτουργία ΤΕΑ έστω και με λίγα άτομα. Πιθανό να υπάρχει προοπτική συνένωσης  ΤΕΑ με λίγα άτομα ώστε να δημιουργείται ακόμα και με την ύπαρξη πλαφόν ένα μεγαλύτερο ΤΕΑ που να στεγάζει μικρότερα. Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι διαδικασίες για την λειτουργίας ΤΕΑ πρέπει να επισπευσθούν ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν καλύτερα το μέλλον τους.

 

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics