Σοκ στην Κύπρο – Παράθυρο για “κούρεμα” και σε άλλα κράτη

Μετά την αποφυγή του “ξαφνικού θανάτου”, δηλαδή της χρεοκοπίας, οι κύπριοι πολίτες προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς σημαίνει η απόφαση του Eurogroup γα αυτούς.

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ως τώρα, είναι τα εξής:

-Οι τραπεζικές καταθέσεις πάνω από τις 100.000 θα “κουρευτούν”, με το ποσοστό του κουρέματος να πλησιάζει το 40%. Από το κούρεμα εξαιρούνται μόνο οι καταθέσεις σε ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες.

-Η Λαϊκή Τράπεζα χωρίζεται σε “καλή” και “κακή” και το καλό κομμάτι θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα επωμιστεί όμως και με το ποσό των 9,2 δις ευρώ από την έκτακτη ρευστότητα την οποία είχαν χορηγήσει το τελευταίο διάστημα οι Βρυξέλλες.

 

-Μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και στα ποσά αναλήψεων, ώστε να μην καταρρεύσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

-Η απόφαση αυτή φέρνει και την οικονομική ενίσχυση ύψους 10 δις ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, όμως παράλληλα φέρνει και Μνημόνιο, δηλαδή αύξηση της φορολογίας για τους πολίτες.

Όλα αυτά όμως αναμένεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι γενικότερα θα πληγεί η απασχόληση. Επίσης, με την αλλαγή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, δύσκολα θα βρεθούν μεγαλοκαταθέτες που θα το εμπιστευθούν, όπως έκαναν για χρόνια οι Ρώσοι. Οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις όποιες επενδυτικές προσπάθειες στο νησί, την αγοραστική δύναμη των πολιτών, καθώς και τον τουρισμό, δηλαδή έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κύπρου.

Στη Λευκωσία επικρατεί παγωμάρα, καθώς μπορεί να θεωρείται θετικό το γεγονός ότι γλύτωσαν τελευταία στιγμή την άταακτη χρεοκοπία, αλλά βλέπουν ότι ορθώνεται τώρα ένα “βουνό” από δυσκολίες που πρέπει να υπερβεί η κυπριακή κοινωνία. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν την πιθανότητα ακόμα και της εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζητάει να κάτσουν στο σκαμνί όσοι ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία.

Η είδηση της απόφασης για την Κύπρο, για την οποία χρειάστηκαν πλήθος παρασκηνιακών συνομιλιών και επαφών, χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους, με τη γερμανική πλευρά να δηλώνει ότι ήταν σωστή απόφαση, άλλους εταίρους να στέκονται στο ότι προστατεύθηκαν οι μικροκαταθέτες και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι δεν είναι ο “στραγγαλιστής του κυπριακού λαού”.

Εντύπωση όμως προκαλεί η τοποθέτηση του Ολλανδού Προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό που έγινε στην Κύπρο, να εφαρμοστεί και στις οικονομίες άλλων κρατών της ευρωζώνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καταθέτες θα αντιμετωπίζονται πλέον ως επενδυτές και θα πρέπει να παίρνουν το ρίσκο που θα καταθέτουν τα χρήματα τους. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει τη γερμανική οικονομία, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επιλέγονται πλέον από τους καταθέτες γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως πιο σίγουρα και διασφαλισμένα.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics