Στο «μπλοκ» των ξένων η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Οι ξένες εταιρείες έχουν βάλει εδώ και πολλά χρόνια τη σφραγίδα τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Οι εξελίξεις όμως που αναμένονται το επόμενο διάστημα φέρνουν το σύνολο σχεδόν του κλάδου Ζωής και μεγάλο μέρος των γενικών ασφαλειών να περνούν σε «ξένα

Οι ξένες εταιρείες έχουν βάλει εδώ και πολλά χρόνια τη σφραγίδα τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Οι εξελίξεις όμως που αναμένονται το επόμενο διάστημα φέρνουν το σύνολο σχεδόν του κλάδου Ζωής και μεγάλο μέρος των γενικών ασφαλειών να περνούν σε «ξένα χέρια».

Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται 13 ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο Ζωής (από είκοσι το 2000) και η αγορά είναι ήδη συγκεντρωμένη σε «λίγα χέρια». Συγκεκριμένα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες έλεγχαν το 68,9% της συνολικής παραγωγής, όταν το ίδιο ποσοστό ήταν 65,3% το 2009.

Απ’ την άλλη πλευρά, στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ζωής, μόνο δύο ήταν ελληνικές: Η Εθνική Ασφαλιστική με μερίδιο 18,43% (στην πρώτη θέση) και η EFG Eurolife με 11,63% στην τέταρτη. Αντίθετα, οι ΑΤΕ Ασφαλιστική (11η θέση με μερίδιο 2,63%), Ευρωπαϊκή Πίστη και International βρισκόταν αμέσως πιο κάτω από τη δεκάδα, διαθέτοντας βέβαια και παρουσία στις γενικές ασφαλίσεις. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα μερίδια από την πλευρά των ξένων εταιρειών είχαν κατά σειρά οι εταιρείες MetLife Alico, ING, Interamerican, Credit Agricole Ζωής, Allianz, AXA, Groupama και Generali.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι ότι οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες, παρά τις ζημίες που υπέστησαν από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αγορά (σύνολο παραγωγής στον κλάδο ζωής 1,938 δις το 2012 έναντι 2,52 δις το 2007 και διψήφιο ποσοστό υποχώρησης κατά τους πρώτους μήνες του 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) αποφάσισαν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καλύπτοντας μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των εδώ θυγατρικών τους (πχ 134 εκατ. ευρώ η Allianz, 105 εκατ. η MetLife Alico, 70 εκατ. η Credit Agricole).

Σε ότι αφορά τις προσφερόμενες ευκαιρίες, οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι βλέπουν μεν τις υπάρχουσες προκλήσεις, ωστόσο διαβλέπουν ιδιαίτερα θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές στον κλάδο Ζωής και ιδιαίτερα στους τομείς της σύνταξης και της υγείας.

Εκτιμούν για παράδειγμα, ότι όταν η ελληνική αγορά θα ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από ισχυρούς πολυεθνικούς ομίλους, ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η Τράπεζα της Ελλάδας θα έχουν λόγους να αφήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες εκτός του δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία)…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics