Συμφωνία στην κυβέρνηση για 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2014

Στον αριθμό 15.000 φαίνεται ότι συμφωνούν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση όσον αφορά στις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί με την συμμετοχή του Αντώνη Μανιτάκη.

Εκτός από τους επίορκους, οι υποθέσεις των οποίων θα επισπευσθούν, οι αποχωρήσεις θα γίνουν με την αξιολόγηση, την κινητικότητα, τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών, αλλά και την εθελούσια έξοδο.. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μίλησε και για ισάριθμες προσλήψεις νέων παιδιών.

Μετά την σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είπε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους.

Για τους μη επίορκους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί, όπου χρειάζεται, κι αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν. Όσο για το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επίορκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά.

«Δεν υπερασπίζομαι κανέναν στο Δημόσιο»

Ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Κουβέλης συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπερασπίζομαι κανέναν στο δημόσιο, υπερασπίζομαι το δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης». Και συνέχισε: «Δεν είμαστε μια χώρα που θα κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως, όλα πρέπει να γίνουν με κριτήρια».

Και η τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει επιβολή απόψεων.   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε δύο φορές ότι είναι επείγον να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αβεβαιότητα πανευρωπαϊκά. Στην συνέχεια εμφανίστηκε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πρόγραμμα δανεισμού λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πήραν τα τελευταία προγράμματα παλαιού τύπου, δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω κρατικού προϋπολογισμού και όχι μέσω «κουρέματος» καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο.

Στην συνέχεια είπε ότι οι τρεις εταίροι διαμόρφωσαν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και εξέφρασε την ελπίδα να το δεχτεί η τρόικα «μέχρι την Κυριακή το βράδυ».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, πρώτα θα φύγουν οι επίορκοι οι υποθέσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει. Επίσης, θα υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για εθελούσια έξοδο, ενώ θα εξετασθούν και περιπτώσεις μονίμως απόντων για λόγους υγείας οι οποίοι θα απομακρυνθούν με άλλο τρόπο, αλλά δεν θα μισθοδοτούνται.

Τελευταία κατηγορία είναι αυτοί που δεν θα περάσουν την αξιολόγηση, δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας και θα απομακρυνθούν.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για πολύ καλή συζήτηση, επισημαίνοντας: «Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο, με αξιοκρατία, νέων παιδιών».

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics