Συμβιώνουν ασφαλιστικές εργασίες και εμπόδια στο Ηράκλειο Κρήτης

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ.

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ.


«Γερνάει» το δυναμικό της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθώς πολλοί δοκιμάζουν αλλά λίγοι μένουν στο επάγγελμα το οποίο έχει καλό μέλλον αλλά διάγει δύσκολο παρόν. Ο ασφαλιστής συναντά δυσκολίες και από τον τραπεζικό αθέμιτο ανταγωνισμό, τις direct πωλήσεις, τις υποτιμολογήσεις, τη μείωση των αμοιβών, τους μαύρους κωδικούς και άλλα, αναφέρει ο κ. Στέλιος Τσακίρης πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ηρακλείου.

«Αλλάζει ο κλάδος» διαπιστώνει ο κ. Τσακίρης καθώς μιλά στο insurance-eea για τις τράπεζες που «παίρνουν μερίδιο από την αγορά με διάφορες πρακτικές συντείνοντας και αυτές στις γρήγορες μεταβολές που σήμερα διατρέχουν την αγορά.  

Ως νέος πρόεδρος του Συλλόγου που αριθμεί 90 μέλη, βλέπει σφαιρικά την αγορά και επιδιώκει την πρόοδο των εργασιών. Στο νομό Ηρακλείου, επισημαίνει, ανέκαθεν υπήρχε δουλειά για τους ασφαλιστές σε όλους τους κλάδους ασφαλίσεων Γενικές, Ζωή, αυτοκίνητο και εμπορικούς κινδύνους.

Ως ο μεγαλύτερος Νομός της Κρήτης έχει σοβαρό αντικείμενο πέρα από τις retail ασφαλίσεις (Ξενοδοχειακό-τουριστικό τομέα, Βιομηχανική ζώνη κλπ.)

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Εξάλλου ο  κ. Τσακίρης καταγράφει ως τελευταίο «φαινόμενο» το αυξημένο ενδιαφέρον για ενημέρωση στον κλάδο Ζωής και Υγείας. Ερμηνεύει αυτή την εξέλιξη ως συνέπεια της γενικής κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία και στην κοινωνία με την ανησυχία για την περίθαλψη και τη σύνταξη.

Βέβαια το ενδιαφέρον αυτό για ενημέρωση ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί στο σύνολό του στην παραγωγή εργασιών αλλά αποτελεί μια καλή «υπόσχεση» για το μέλλον. Γι’ αυτό και η άποψή του είναι πώς υπάρχει μέλλον στην ιδιωτική ασφάλιση και αυτό θα φανεί στο προσεχές διάστημα και σταδιακά.

 

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Όμως, εν αναμονή καλύτερων ημερών, στο παρόν, οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αναφέρει ο κ. Τσακίρης  λέγοντας χαρακτηριστικά πώς

«οι τράπεζες έχουν ξεφύγει στις συμπεριφορές τους προκειμένου να πουλήσουν ασφαλιστήρια. Αυτό αφορά όλες τις τράπεζες  αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Έχει  ξεκινήσει μια προσπάθεια να πάρουν μερίδια αγοράς από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και με διάφορους τρόπους πιέζουν τους πελάτες τους να αποκτήσουν και ασφαλιστικά προγράμματα μέσω αυτών».

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό διότι αναφέρει ότι

«κρούσματα αθέμιτων συμπεριφορών εμφανίζονται και από μεμονωμένες περιπτώσεις διαμεσολαβητών όπου για να μη χάσουν τον πελάτη εισέρχονται στην λογική  να πουλάνε αδικαιολόγητα φθηνά»

 

ΜΑΥΡΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ – ΦΘΗΝΗ ΠΗΡΩΜΗ

Πάντως, γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η τάση που επικρατεί στην αγορά είναι να συρρικνώνονται οι αμοιβές για να μη χαθούν οι πελάτες. Τα ανεξάρτητα  ασφαλιστικά γραφεία πιέζονται από το φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και ωθούνται στην «μαύρη» εργασία ενώ και το agency επηρεαζόμενο τείνει σε χαμηλότερες αμοιβές με τις συνέπειες δυσαρέσκειας που προφανώς δημιουργούνται.

Μέσα από αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται σαφώς και δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέπτονται την συσπείρωση των δυνάμεών τους μέσα από συνεργασίες, κάτι που εμφανίζεται και στο Ηράκλειο.

 

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ

Μείζον θέμα για τον κ. Τσακίρη είναι η έλλειψη νέου «φυτωρίου» επαγγελματιών. Αυτό που διαπιστώνει είναι πώς ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και μπαίνουν νέοι στο επάγγελμα, δεν υπάρχει συνέχεια καθώς από τους πέντε που εισέρχονται τελικά μένει ο ένας.

Δηλαδή πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό, προσθέτει, δε μπορεί να συνεχιστεί διότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση «γερνάει» και δεν εμφανίζεται δυναμικό που θα αναπληρώσει τις αναμενόμενες αποχωρήσεις.   

 

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics