Συνάντηση των Προέδρων των Υγειονομικών Φορέων με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014  συνάντηση των Προέδρων των Υγειονομικών Φορέων, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανασίου Κατσίκη, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη και των Συνταξιούχων Υγειονομικών κ. Χρήστου Καραπάνου, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Διοικητής του Ταμείου του ΕΤΑΑ κ. Αντώνιος Σελλιανάκης.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των προέδρων των Υγειονομικών Φορέων:

 «Στη συνάντηση συζητήθηκαν  τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του κλάδου των Υγειονομικών  ΤΣΑΥ και ιδιαίτερα:

  1. Το πρόβλημα των μονοσυνταξιούχων υγειονομικών όσον αφορά στις συντάξεις, οι οποίες έχουν περικοπεί και το ποσό της σύνταξης μονοσυνταξιούχων πέραν της κυρίας σύνταξης που αντιστοιχεί στο 50%, δεν περιλαμβάνεται ούτε στις κύριες,  ούτε στις επικουρικές συντάξεις. Είναι αμιγείς εισφορές μας και η περικοπή που έχει συντελεστεί είναι άδικη, αλλά επηρεάζει και τη βιωσιμότητα του Ταμείου, με τη παύση εισφορών προς τον κλάδο και το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων, που έχουν μέχρι σήμερα αποδοθεί. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εξαιρεθεί ο κλάδος των μονοσυνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων.
  2. Η αδυναμία πληρωμής εισφορών λόγω της υποχρεωτικής μετάβασης από την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στις επόμενες ανά τριετία.Ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει και δέχθηκε να προχωρήσει η   προαιρετική υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
  3. Τονίστηκε η καθολική αντίθεση των υγειονομικών σε κάθε προσπάθεια ενοποίησης του Ταμείου μας με άλλα Ταμεία, όπως ΟΑΕΕ, στη γενικότερη κατεύθυνση της μείωσης των Ασφαλιστικών Ταμείων που προωθεί η Κυβέρνηση.Μας ανακοινώθηκε ότι έχει ανατεθεί μελέτη στο ΚΕΠΕ, σχετικά με την ενοποίηση Ταμείων, αλλά οποιεσδήποτε συζητήσεις θα έχουν προϋπόθεση τις προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του Ταμείου των Επιστημόνων και αρνήθηκε κατηγορηματικά, ότι οποιαδήποτε Διοικητική μεταρρύθμιση όσον αφορά στα Ταμεία, θα σημάνει ενοποίηση εισφορών, συντάξεων και αποθεματικών.
  4. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του Ταμείου, την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την επίσπευση απονομής των συντάξεων.

Ζητήθηκε  από τον Υπουργό να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και να υπάρχει στενή συνεργασία με τους Υγειονομικούς Φορείς, για την προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων στην ανωτέρω κατεύθυνση.

Σε μία εποχή που είναι κρίσιμη για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα εκσυγχρονισμός λειτουργιών, αλλά και προσπάθεια αναπλήρωσης των απολεσθέντων αποθεματικών του Ταμείου μας, προκειμένου και η βιωσιμότητα να στηριχθεί, αλλά και να  αναγνωριστεί ο κόπος και η πολυετής προσφορά  των υγειονομικών.»

                                                      

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics