Συνάντηση του νέου Διοικητή του ΟΑΕΕ με το Δ.Σ. του ΕΕΑ

Ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Τάσος Πετρόπουλος παρευρέθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στις 5 Μαΐου 2015, στην οποία ενημέρωσε τα μέλη του. Ακολούθησε ευρύς, εποικοδομητικός και παραγωγικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης, για

Ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Τάσος Πετρόπουλος παρευρέθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στις 5 Μαΐου 2015, στην οποία ενημέρωσε τα μέλη του. Ακολούθησε ευρύς, εποικοδομητικός και παραγωγικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης, για τα προβλήματα των ασφαλισμένων και του Οργανισμού. 

Κατά γενική ομολογία, η επικοινωνία  του κ. Πετρόπουλου με εκπροσώπους του Ε.Ε.Α. ήταν επιτυχημένη και θέτει τις βάσεις για συνέχιση του διαλόγου, ώστε να προωθηθούν  λύσεις σε κρίσιμα θέματα του ΟΑΕΕ και της κοινωνικής ασφάλισης των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Τα μέλη του Δ.Σ του Ε.Ε.Α έθεσαν στον κ. Πετρόπουλο τον προβληματισμό και τις αγωνίες των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου, καθώς και για τα οικονομικά και διαδικαστικά προβλήματα που συναντούν κατά τη συναλλαγή τους.

 

Τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν στο διάλογο ήταν:

 • το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης,
 • η οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου,
 • ο μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορά,
 • η κατακόρυφη πτώση της πραγματικής σχέσης ασφαλισμένων – συνταξιούχων,
 • η διασφάλιση των συντάξεων στο παρόν και στο μέλλον,
 • οι ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών,
 • το «πάγωμα» οφειλών για να γίνει νέο ξεκίνημα όσων αδυνατούν να πληρώσουν,
 • τα προβλήματα αυτών που αδυνατούν πλήρως να αποπληρώσουν συσσωρευμένες οφειλές, ενώ βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη,
 • οι απειλές κατασχέσεων για οφειλές,
 • οι καθυστερήσεις στην έκδοση σύνταξης όταν η ασφάλιση είναι διαδοχική,
 • η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές,
 • ο διαχωρισμός των εισφορών σύνταξης και των εισφορών περίθαλψης,
 • η μείωση των εισφορών που έχουν μείνει ίδιες από το 2009 ενώ το ΑΕΠ, του οποίου είναι συνάρτηση, έχει μειωθεί κατά πολύ,
 • η δυνατότητα επιλογής τριών κατώτερων κλάσεων και η ιδέα για ελεύθερη επιλογή κλάσης, καθώς και οι συνέπειες στο Ταμείο και στις συντάξεις,
 • τα αποθεματικά για την ανεργία και την κοινωνική παροχή του ΟΑΕΕ, τα οποία αντί για τον ΟΑΕΔ έχουν παρακρατηθεί για τις συντάξεις.
 • η κατάχρηση της δυνατότητας μεταφοράς έδρας σε περιοχές ασφάλισης ΟΓΑ και οι συνέπειες για το Ταμείο,
 • οι απώλειες εσόδων από διάφορες απαλλαγές, όπως όσων έχουν έως 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια (ν. 4144/2013) ανεξαρτήτως κατηγορίας, εσόδων και ποιότητας υπηρεσιών.

 

Ο κ. Πετρόπουλος, παρότι ανέλαβε καθήκοντα στον ΟΑΕΕ μόλις στις 15 Απριλίου 2015, απάντησε τεκμηριωμένα στο σύνολο των ερωτημάτων. Δήλωσε δε ότι αναμένει τη συνεργασία όλων των επαγγελματικών φορέων για τη διευθέτηση των προβλημάτων και για την στήριξη του ΟΑΕΕ, ενώ είναι ανοικτός σε νέες προτάσεις.

Τάχθηκε καθαρά υπέρ της ενιαίας, καθολικής, δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, συμμερίστηκε την αγωνία των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου αλλά, όπως τόνισε, υπάρχουν όλα τα δεδομένα, μαζί και η απόφαση της κυβέρνησης, να ξεπεραστούν τα προβλήματα βιωσιμότητας. Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις καταβολές των συντάξεων ή για μείωσή τους, με δεδομένο ότι και τα λεγόμενα «μηδενικά ελλείμματα» δεν ισχύουν πλέον. Επεσήμανε ότι η προσέλευση στη νέα ρύθμιση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί η συνέπεια των πληρωμών, γιατί είναι πολύ χαμηλές οι δόσεις και ότι κάθε ιδέα από την οποία μπορεί να βγουν ωφελημένοι το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι, μπορεί να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου. Δήλωσε εχθρός λαϊκίστικων ρυθμίσεων και λύσεων που χαϊδεύουν αυτιά και ικανοποιούν προσωρινά κάποιες ανάγκες, αλλά υπονομεύουν κυριολεκτικά τις συντάξεις, νυν και μελλοντικές, όπως η ελεύθερη επιλογή κλάσεων, που θα είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε όλοι σε μια κλάση, την κατώτερη, μη αναλογιζόμενοι τις τραγικές συνέπειες, ενώ συνέδεσε με τη μελέτη των επιπτώσεων την πρόταση για γενική μείωση των εισφορών, λόγω μείωσης του ΑΕΠ. Επεσήμανε ότι του προκαλεί κατάπληξη το εύρος της εισφοροαποφυγής διά της πλασματικής μεταφοράς της τυπικής έδρας σε περιοχές ΟΓΑ, ενώ στην πραγματικότητα η δραστηριότητα ασκείται στα αστικά κέντρα, πράγμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Προβληματίστηκε από τις αναίτιες απώλειες εσόδων λόγω μετάταξης των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στον ΟΓΑ και θα ζητήσει επανεξέταση. Για το θέμα της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέφερε την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές με το νέο νομοσχέδιο. Παρατήρησε ότι έχει γνώση της καθυστερημένης δομής μηχανοργάνωσης του ΟΑΕΕ, καθώς και των καθυστερήσεων έκδοσης σύνταξης, πράγματα που θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Όσον αφορά στις κατασχέσεις, διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι ο ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του διάστασης, δεν έχει ζητήσει και δε θα ζητήσει κατάσχεση από το ΚΕΑΟ. Για το θέμα της παρακράτησης των κοινωνικών εισφορών προς ΟΑΕΔ τόνισε ότι μπορεί διευθετηθεί σταδιακά ανάλογα με τα οικονομικά του Οργανισμού, ενώ για το θέμα του διαχωρισμού των εισφορών σύνταξης και περίθαλψης δήλωσε ότι είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics