Συνέδριο ΕΣΑΠΕ-GAMA: Ένας θεσμός που εισάγει νέες ιδέες, σκέψεις, “τάσεις”- Αισιόδοξες δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη για την ιδιωτική ασφάλιση

του Γιάννη Βερμισσώ

Κρατώντας σταθερό το ενδιαφέρον των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ασφαλιστικών εταιρειών, και φέτος το Συνέδριο που διοργάνωσαν στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, με την  GAMA Global Hellas www.gamahellas.com, αποτύπωσε την δυναμική του μέσα από την αποδοχή όσων των προσφώνησαν και των ομιλητών του που συνέβαλλαν στην παροχή μια ανανεωμένης, ενδιαφέρουσας σειράς νέων στοιχείων σημαντικών και χρήσιμων για την εξέλιξη των επαγγελματιών. Το συνέδριο από πλευράς κυβέρνησης χαιρετήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη (δείτε δηλώσεις παρακάτω) και περιείχε ομιλίες και θεματικές ενότητες με υψηλό ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες. 

Ι. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την video-προβολή του χαιρετισμού του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος και εστίασε στον νέο ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή όπως αυτός διαμορφώνεται μέσα από τις κοινωνικές , οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, για τις οποίες η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει να αξιολογήσει και να ωθήσει περαιτέρω την ιδιωτική ασφάλιση στην καθημερινότητά των πολιτών και μέσα από επιλογές της για τις οποίες το ΕΕΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και βρίσκεται σε “ανοικτή γραμμή” και με τους εκπροσώπους του κλάδου και της πολιτείας.

ΑΛ. ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με το κενό ασφαλισιμότητας στην ελληνική αγορά το οποίο  είναι μεγάλο και επικίνδυνο χαιρέτισε με video- μήνυμα ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλ Σαρρηγεωργίου αναδεικνύοντας το μείζον θέμα της ρευστότητας που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά και τις διαφορετικές μεταξύ τους κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη τα τελευταία χρόνια, και που καθιστούν την ασφαλιστική εργασία σημαντική και αναγκαία. Γι΄αυτό και ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε την ανάγκη της σωστής ηγεσίας, της εισροής νέων επαγγελματιών στην αγορά, της εκπαίδευσης και την κορυφαία σημασία που έχει σε όλα αυτά ο άνθρωπος.

Ακολούθως χαιρέτισαν το Συνέδριο ο κ. Νίκος Δελένδας (Eurolife) , ο κ. Νίκος Σοφρωνάς (γ.δ ΕΙΑΣ) o κ. Σωτήρης  Γουγούσης (Generali) ενώ την εισαγωγή στου ομιλητές του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Γενικός  Γραμματέας του ΕΕΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης κ. Δημήτρης Γαβαλάκης ο οποίος συνέδεσε την πολύχρονη πορεία των πρωτοβουλιών (από το 2013 έως σήμερα) για να επιτελούνται όλα όσα σήμερα αφορούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες υποδομές για περαιτέρω ανάπτυξή της. Ο ΓΓ του ΕΕΑ σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠΕ κ. Γιάννης Τοζακίδη ο οποίος επισήμανε το θερμό “κλίμα” που έχει δημιουργηθεί και περιβάλλει το Συνέδριο, εκκίνησαν τις εργασίες του δίνοντας τον λόγο στην κα Bonnie Godsman, President, GAMA Global η οποία και ανέπτυξε το  θέμα: “The Covid Leader”.Με πολλαπλά μηνύματα η ομιλία της προέδρου της GAMA Global, τοποθέτησε κατανοητά την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον Ηγέτη του παρελθόντος και τον Ηγέτη του Μέλλοντος.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης προσήΛθε στο συνέδριο και μίλησε και για την ιδιωτική ασφάλιση.  Δήλωσε ότι μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και ότι θα έχει “πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα”. και ανέφερε πώς η  κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε να κάνει πολύ περισσότερα για την ιδιωτική ασφάλιση από όσα της επέτρεψαν η πανδημία, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος. Μεταξύ άλλων είπε ότι : “Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα με διαφορά. Η κυβέρνησή μας έχει κάνει κάποια πράγματα, όχι όμως όσα θέλαμε και όσα είχαμε υπολογίσει να κάνουμε στην έναρξη της θητείας μας. Και αυτό διότι οι συνθήκες δεν επέτρεψαν μία ομαλή διακυβέρνηση και αρκετοί από τους πόρους που θέλαμε να κατευθύνουμε σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, μετατοπίστηκαν σε πιο ζέουσες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία και τώρα ο πληθωρισμός και ο πόλεμος”. “Γενική μας όμως κατεύθυνση παραμένει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερο χώρο στην ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα παραμένει μία ασφαλιστική αγορά με πολύ μεγάλη προοπτική και μπορεί τα επόμενα χρόνια με την κατάλληλη ενθάρρυνση να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δυναμική”.

Ο υπουργός, δεν παρέλειψε να δώσει και το ιστορικό χρώμα στο συνέδριο αναφέροντας: “Η αρχαία Αθήνα ήταν μια απόλυτα καπιταλιστική οικονομία, με ολοκληρωτικά ελεύθερη αγορά, δεν είχε ψήγμα σοσιαλισμού. Η έννοια της ασφαλιστικής αγοράς γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα λόγω του ότι τα πλοία, τα οποία αποτελούσαν το βασικότερο μέσο του εμπορίου, είχαν πολύ συχνότερα ναυάγια από ότι σήμερα. Οι εφοπλιστές της εποχής έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να μειώσουν το ρίσκο του κινδύνου που συνεπαγόταν ένα μακροχρόνιο εμπορικό ταξίδι με το πλοίο, για την πώληση και την εισαγωγή αγαθών από άλλες περιοχές στην Αθήνα. Ο τρόπος που είχε βρεθεί ήταν η ασφάλεια του εμπορεύματος σε ασφαλιστικές εταιρείες που έδρευαν γύρω από την Ακρόπολη”.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ 

Επίσης στο στάδιο των εργασιών του το Συνέδριο είχε ενότητες θεματικές και συγκεκριμένα στο πρώτο πανελ με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών και συντονιστή τον κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, αναλύθηκαν οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας επικεφαλής – συντονιστής ώστε να φέρει εις πέρας το έργο του με επιτυχία. Επί τάπητος τέθηκε επίσης και το πως γίνεται η στελέχωση. Σύμφωνα με τους ομιλητές είναι σημαντικό πρόβλημα το γεγονός πως η είσοδος νέων ασφαλιστών είναι κάτι δύσκολο, όμως με τα κατάλληλα κίνητρα, τη στήριξη των εταιρειών και το ζήλο που θα δείξει ένας νέος, υπάρχουν πολλές προοπτικές καριέρας.

Στο δεύτερο πάνελ, που συμμετείχαν συντονιστές ασφαλιστικοί πράκτορες με συντονισμό από τον κ. Γιάννη Τοζακίδη επισημάνθηκε πως ένας συντονιστής πρέπει να είναι και ΗΓΕΤΗΣ και MANAGER με ότι δυσκολίες αυτό συνεπάγεται. Είναι ρόλοι που απαιτούνται σε διαφορετικές στιγμές, εναλλάσονται, και πρέπει να επικαιροποιούνται συχνά, σύμφωνα με τους ομιλητές.

 

Να αναφερθεί ότι το συνέδριο ήταν  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),  της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) και πραγματοποιήθηκε με την στήριξη Ασφαλιστικών Εταιρειών – Χορηγών.

  • GOLD SPONSORS οι εταιρείες: ALLIANZ, EUROLIFE FFH Insurance Group, GENERALI Hellas, NN Hellas.
  • SILVER SPONSORS οι εταιρείες: AIGCNP CYPRIALIFE, CNP ΖΩΗΣ,   Eurolife, GROUPAMA Ασφαλιστική, INTERAMERICAN, PRIME Insurance και ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική.
  • BRONZE SPONSORS οι εταιρείες: AFFIDEA, APEIRON Insurance Project,   CROMAR Insurance Brokers LTD, INTERASCO, UNIVERSAL LIFE, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ και ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική.

 

 

 

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics