Συνταξιοδοτικό τύπου Χότζα

Ο Χότζας ήταν ευχαριστημένος που είχε φθηνό γάιδαρο, αφού τον είχε καταφέρει να μην τρώει. Λάθος λύση, γιατί ο γάιδαρος σύντομα ψόφησε.

Του Ξενοφώντα Ακροπολίτη. 

 


Ο Χότζας ήταν ευχαριστημένος που είχε φθηνό γάιδαρο, αφού τον είχε καταφέρει να μην τρώει. Λάθος λύση, γιατί ο γάιδαρος σύντομα ψόφησε.

Συνεχίζοντας την συνταγή των 30 ετών (δεν πρέπει να σταματήσουμε να το λέμε) είναι προφανές ότι η λύση του Συνταξιοδοτικού καταλήγει να είναι η εξαφάνιση των συνταξιούχων. Χωρίς συνταξιούχους δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα ζήσουν εξ άλλου πολύ τρώγοντας μόνο αξιοπρέπεια. Και  επίσης, χωρίς εργαζομένους, δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι στο μέλλον.

Στον κατάλογο των προηγουμένων επιτροπών για το Συνταξιοδοτικό προστέθηκε και η τελευταία, που προσέφερε ακριβώς την ίδια λύση: Μειώσεις, κι άλλο, των συντάξεων.

Το καινούργιο είναι ότι τώρα μειώνονται και οι συντάξεις εκείνων που ασφαλίστηκαν πριν το 1983! Ήταν η εποχή που οι εισφορές καταβάλλονταν με βάση το σύνολο του μισθού, ενώ συντάξιμες ήταν οι αποδοχές μέχρι την ανώτατη κλάση του ΙΚΑ! Αν  ισχύσει η «Ανταπόδοση» που ακούγεται, οι συντάξεις αυτών πρέπει πρώτα να αυξηθούν και μετά να μειωθούν.     

Την ίδια εποχή, (επώνυμος μετέπειτα), δήλωνε «δεν χρειάζεται η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα, θα τα κάνει όλα η Κοινωνική». Είναι ακριβώς η εποχή που η Ευρώπη ξεκινούσε τα Μικτά συστήματα (Αναδιανεμητικό – Κεφαλαιοποιητικό) και εμείς παίρναμε τα δανεικά για συντηρήσουμε, λόγω ιδεοληψιών και πολιτικού κόστους, το καταδικασμένο Αναδιανεμητικό.

Λόγω του επείγοντος, οι προτάσεις της Επιτροπής δεν συνοδεύονται από αναλογιστικές μελέτες, άρα, για το μεταβατικό στάδιο, δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτές. Τις προτάσεις για το μέλλον, τις ξέραμε εδώ και 30 χρόνια, δεν είναι καινούργιες, ας υπήρχε το θάρρος να τις είχαμε εφαρμόσει. Άρα,…                

Είναι εντυπωσιακό πάντως  ότι η επιτροπή των σοφών δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τους Τρείς Πυλώνες (Κοινωνική Ασφάλιση, Συνταξιοδοτικά Ταμεία, Ιδιωτική Ασφάλιση), ή έστω, κάτι για τον Δεύτερο. Έκανε άραγε έναν λογαριασμό για το τι σύνταξη θα είχε κάποιος, αν τις δικές ΤΟΥ εισφορές και τις μισές των εργοδοτών του  των 35 ετών, τις έβαζε στην Τράπεζα (τέλος πάντων)? Ενώ με τις υπόλοιπες των εργοδοτών του, η Κοινωνική Ασφάλιση θα κάλυπτε τις ελάχιστες συντάξεις των άτυχων της κοινωνίας?

Τέλος, είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αφορούν όλους?

Για παράδειγμα, ας μας πει κάποιος ποιες είναι οι συντάξεις (ποσό, απαραίτητος χρόνος εργασίας, ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης, ίδιες εισφορές) αυτών που αποφασίζουν (π.χ. των 300). Θα μας βρει σίγουρα δυσάρεστη έκπληξη. 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics