Τα αυτόνομα οχήματα «συναντούν» την ασφάλεια

Του Γιάννη Βερμισσώ Τα αυτόνομα οχήματα θεωρήθηκαν ως μια νέα πρόσκληση για δεκάδες κλάδους (μεταξύ αυτών και ο ασφαλιστικός).

Του Γιάννη Βερμισσώ

Τα αυτόνομα οχήματα θεωρήθηκαν ως μια νέα πρόσκληση για δεκάδες κλάδους (μεταξύ αυτών και ο ασφαλιστικός).

Οι οραματικοί ασφαλιστές, διέβλεψαν γρήγορα τις αλλαγές που θα έφερναν στην ζωή και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το αυτοκίνητο και άρχισαν να εξετάζουν τα αναγκαία παράλληλα σενάρια.

Πράγματι, τα ρομπότ μπήκαν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων..και αποτελούν ένα  νέο φαινόμενο που χρήζει παρατήρησης.  Τα αυτόνομα οχήματα εξετάζονται, ελέγχονται,  απασχολούν, δοκιμάζονται και ασφαλίζονται.

Όλα όμως πειραματικά…

Και σε αυτό το επίπεδο είδαμε και την είδηση για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα ένα πεζό που προκάλεσε ένα αυτόνομο όχημα. Στο πλαίσιο αυτό και η εταιρεία Uber αποφάσισε να διακόψει τις δοκιμές  αυτόνομων οχημάτων στις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες το αυτόνομο όχημα στο οποίο υπήρχε χειριστής τραυμάτισε θανάσιμα 49χρονη γυναίκα η οποία επέβαινε σε ποδήλατο. Το ατυχές γεγονός εντείνει τον προβληματισμό για τα «οχήματα ρομπότ» που «σε πάνε από μόνα τους» και τα οποία δοκιμάζονται στην παρούσα φάση διότι η κυκλοφορία τους σε κανονική βάση -και όχι πειραματική- παραπέμπεται στην επόμενη δεκαετία και βάλε..

Όμως τα αυτόνομα οχήματα δεν παύουν να αποτελούν ένα νέο βήμα για την ανθρωπότητα.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δε θα κυκλοφορήσουν όταν αυτοκινητοβιομηχανίες κολοσσοί επενδύουν σε αυτά.

Γι΄αυτό και δεκάδες άλλοι κλάδοι με κυρίαρχη της ασφαλιστική βιομηχανία σπεύδουν παράλληλα να προετοιμαστούν και να υποστηρίξουν την κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και αναμενόμενο ότι έως ότου ολοκληρωθεί και ξεπεράσει την αρχή θα υπάρχουν και απρόβλεπτα.

Όμως το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Και έως τότε οι ευθύνες από τον πειραματισμό είναι μεγάλες αλλά υπέρ της εξέλιξης…

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics