Τα μέτρα βοηθείας και οι αποδέκτες…

Η κρατική βοήθεια κρίσιμη στην παρούσα φάση.  Ποιος θα έλεγε το αντίθετο;  Προς κάθε κατεύθυνση; Σχεδόν ναι. Η ανάγκη όλων ίδια; Μάλλον όχι . Διαφοροποιείται κατά περίπτωση.

Τελικά έχουν όλοι ανάγκη και πρέπει όλοι να βοηθηθούν και μέχρι που και πόσο;

Άνοιξαν οι κρουνοί και σπεύδουν όλοι να πιούν;

Η απορία είναι ζωντανή: μια επιχείρηση που λειτουργεί χρόνια και έχει επενδύσεις, κεφάλαια, κέρδη και πορεύεται αναπτυξιακά σε μια αγορά,  δεν έχει αντοχή ούτε 1 μήνα να επιβιώσει  σε έκτακτες συνθήκες.

Καλά η λογική της μικρής όπου το «μεροδούλι-μεροφάι» πράγματι σε πολλές περιπτώσεις ισχύει.

Όμως με τις μεγάλες περιπτώσεις, τις ισχυρές περιπτώσεις, ισχύει το ίδιο; Σε επιχειρήσεις και επαγγέλματα, είναι όλα τα μέλη της ίδια κατηγορίας στην ίδια οικονομική θέση …αυτή της ανάγκης.

Αντοχή δεν υπάρχει σε κανέναν;;

Για τα νοικοκυριά εδώ και χρόνια με τα μνημόνια και ότι τα περιέβαλλε, κάποιοι μιλούσαν για λεφτά στο «στρώμα». Και διαδιδόταν , και έγινε πιστευτό. Θυρίδες, καταθέσεις, λεφτά στο εξωτερικό από την Ελλάδα του μνημονίου και τους έλληνες που γονάτιζαν..

Για τις επιχειρήσεις;

Το ερώτημα λοιπόν είναι: οι επιχειρήσεις έχουν ελάχιστη αντοχή εν μέσω κρίσης για να επιβιώσουν; Διαλύονται; Φυσικά και όχι.

Όμως χρειάζεται να βρεθούν τρόποι για τη συνέχεια την επόμενη ημέρα.

Και οι τρόποι αυτοί δεν είναι η προσωρινή χρηματοδότηση. Ούτε η απαραίτητη  μακροπρόθεσμη ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα. Είναι πρωτίστως η πρωτοβουλία του επιχειρηματία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Η διάθεσή του να επενδύσει. Η απόφασή του να χάσει από τα κερδισμένα.

Συνεπώς θα πρέπει σήμερα να αποφευχθεί η ισοπέδωση. Η  μονομανής άντληση κεφαλαίων, επιδοτήσεων, πριμ, μέτρων και ότι άλλο υπάρχει από το κράτος.

Μη ξεχνάμε ότι η λογική αυτή , και η εφαρμογή της σε διάφορες εκφάνσεις, εξάντλησε το κράτος… και την ελληνική οικονομία.

ΥΓ: Υπάρχουν και δωρεές και η εθελοντική εργασία και η εταιρική κοινωνική ευθύνη, και η ενίσχυση άλλων που έχουν περισσότερο ανάγκη…. Ας μείνουν και όσοι μπορούν έξω από το ρεύμα…των απολαβών.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics