Ταχύτατες αλλαγές στην ασφαλιστική πώληση

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Σε ένα νέο τοπίο ασφαλιστικό βρεθήκαμε αιφνιδίως. Και χρειάζονται αλλαγές για λόγους επιβίωσης. 
 
Τα προηγούμενα χρόνια της ευμάρειας –κυρίως λόγω λιγότερων φόρων- είχαν στοιχειοθετήσει σειρά επιχειρημάτων και στην ασφαλιστική πώληση.
 
Και είχαν φέρει την ανάπτυξη. Και είχαν βάλει στα ελληνικά σπίτια την ιδιωτική ασφάλιση. Οι προοπτικές ήταν να προχωρήσουν και άλλοι οι ασφαλίσεις σε υψηλότερα επίπεδα.
 
Τα ασφαλιστικά συμβόλαια απευθύνονταν για χρόνια στο ευρύ κοινό. Ήταν για τους πολλούς, λέγαν οι ασφαλιστές επικαλούμενοι την πραγματικότητα, δηλαδή,  πώς οι λίγοι και πλουσιότεροι μπορούσαν να πληρώσουν όταν βρεθούν σε ανάγκη. Οι άλλοι όμως, οι μη έχοντες, πώς θα τα έβγαζαν πέρα χωρίς ασφάλεια σε ένα απροσδόκητο γεγονός;
 
Πράγματι ήταν σαφές ότι η αγορά ενός ασφαλιστικού προγράμματος δεν ήταν πολυτέλεια.
 
Για παράδειγμα τα προγράμματα Υγείας και Σύνταξης. Λίγα χρόνια πριν, ήταν στην εκκίνησή τους με προοπτικές και αισιοδοξία. Προσέφεραν στους κατόχους τους καλύτερες παροχές Υγείας εάν τις είχαν ανάγκη, συμπλήρωναν τη Σύνταξη εκείνη που γνωρίζαμε ότι θα πάρουμε όταν ερχόταν η ώρα. Και δούλεψαν…
 
ΑΛΛΑΞΕ όμως ο καιρός. Σήμερα οι ασφυκτικές συνθήκες που στέλνουν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά δεκάδες ακόμα και αυτούς που έχουν δουλειά, ακόμα και αυτούς που έχουν μηνιαία εισοδήματα αξιοπρόσεκτα, ακόμα και αυτούς που έχουν κάποια ακίνητη περιουσία.
 
Ποιες είναι σήμερα οι ανάγκες των καταναλωτών για να καλύψει ή να συμπληρώσει ο ασφαλιστής;
Θέλουν απλώς Υγεία ή καλύτερη ιδιωτική Υγεία. Θέλουν απλώς Σύνταξη ή καλύτερη σύνταξη.  Θέλουν απλώς επιβίωση ή βίο άνετο;
 
Είναι προφανές πώς οι απαιτήσεις οδηγούνται σταδιακώς στο μίνιμουμ και συνεπώς και οι αναζητήσεις είναι για το ελάχιστο και όχι για το καλύτερο.
 
Έτσι και η  ανθρώπινη ανάγκη για πρόοδο και αναζήτηση του καλύτερου, κόβεται ή καταστέλλεται στο όνομα την εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.
 
Ατυχώς και οι ασφάλειες έπεσαν σε αυτό το περιβάλλον που δεν επιτρέπει ανοίγματα και πρόνοια για το μέλλον.
 
Η καθημερινή επιβίωση είναι πρώτης προτεραιότητας.
 
Έτσι διακόπτονται και πολυετή συμβόλαια. Έτσι δε μπορεί να τρέξει κατά τις παλιές προσδοκίες και ο κλάδος Υγείας και Σύνταξης.
 
Ο προβληματισμός είναι ουσιαστικός από τους πωλητές ασφαλιστικών προϊόντων και τις διοικήσεις των εταιρειών.
 
Ίσως θα πρέπει όλοι οι ενασχολούμενοι με την αγορά να ενσκήψουν στο θέμα και να χαράξουν γραμμές προσαρμογής στα όσα ισχύουν.
 
Τα ασφαλιστικά συμβόλαια δε μπορεί να απευθύνονται στους «λίγους». Θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα.
 
Εκτός και εάν γίνει το λάθος και θεωρηθούν είδος πολυτελείας.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics