Το απρόοπτα επικίνδυνο μέλλον των συντάξεων & η ιδιωτική ασφάλιση

Του Γιάννη Βερμισσώ

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα της ΕΑΕΕ με θέμα «Συνταξιοδοτικό και Ανάπτυξη», τόσο την έρευνα του ΙΟΒΕ όσο και την τοποθέτηση των πολιτικών προσώπων. Η έρευνα όπως παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο του Ινστιτούτου Γενικό Διευθυντή κ. Βέττα ανέδειξε την ανάγκη επείγουσας παρέμβασης προκειμένου να διασωθεί χωρίς μεγάλες απώλειες και θυσίες το θέμα του «συνταξιοδοτικού» και να διασφαλιστούν οι επόμενες γενιές από μια διαφαινόμενη επώδυνη κατάσταση στο επίπεδο των συντάξεων.

Μεταξύ των προτάσεων, και η μεταφορά εισφορών από τον σημερινό πρώτο πυλώνα στον δεύτερο ώστε οι εργαζόμενοι να απολάβουν και από εκεί οφέλη στη συνταξιοδοτική τους περίοδο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται όπως ξεκαθαρίστηκε η συνδρομή του πολιτικού συστήματος και η ανάλογη απόφαση.

 Όμως τι λένε οι πολιτικοί:

Με τη σειρά που μίλησαν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τ. Πετρόπουλος αιτιολόγησε τη λειτουργία του σημερινού συστήματος ανέδειξε οφέλη και με υποσχετικό λόγο τόνισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει σταδιακά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, στηρίζοντας ισχυρά το κοινωνικό σύστημα όπου και όπως λειτουργεί.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να στηριχθεί ο 2ος πυλώνας να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ότι ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε και να αναλάβουν ενεργή δράση οι  ασφαλιστικές εταιρείες, αναγνωρίζοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα θέλει να συμπληρωθεί για να αντέξει.

Τελευταίος μίλησε, ο κ. Φ. Σαχινίδης εκπροσωπώντας το ΚΙΝΑΛ αναγνώρισε ότι επιβάλλεται διάλογος, ανέδειξε τα φλέγοντα και από ετών υπαρκτά και άλυτα θέματα του ασφαλιστικού και κατέληξε σε αναγκαία συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων σε μια διαδικασία βελτίωσης του ασφαλιστικού με μοναδικό γνώμονα και τη βιωσιμότητα του συστήματος και τη στήριξη των πολιτών. Αρνητικός δεν ήταν στην όποια εξέλιξη.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η πλειονότητα τάχθηκε υπέρ κάποιας παρέμβασης γεγονός που αναγνωρίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης την οποία κατέγραψε το ΙΟΒΕ. Ωστόσο η κυβερνητική προσέγγιση έδειξε πολύ πιο σταθερή στην εξέλιξη της σημερινής κατάστασης και την προσαρμογή σε καλύτερα επίπεδα παρά στην άμεση παρέμβαση. Συνεπώς υπάρχουν ακόμη ισχυρές απόψεις που δεν ενστερνίζονται την ενεργοποίηση και των άλλων πυλώνων.

Και χρήματα δεν περισσεύουν πολλά για τον 3ο , και  η μετατόπιση εισφορών στον 2ο δεν φαίνεται να ταιριάζει στο χαραγμένο κυβερνητικό σχέδιο. Άρα ο υφιστάμενος εγκλωβισμός δεν αποκλείεται να συνεχιστεί.

Για κάποιους, διαπιστώνουμε, ότι ένας πυλώνας είναι αρκετός και φθάνει, επαρκεί, για να επιβεβαιώσει την ιδεολογική κοινωνική ισοτονική προσέγγιση ανθρώπων, θεσμών, καταστάσεων.

Υ.Γ: Το μέλλον του συνταξιοδοτικού παραμένει απρόοπτα επικίνδυνο. Και η ιδιωτική ασφάλιση, τομέας αναγνωρίσιμος αλλά σε άλλο περιβάλλον…

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics