Το ασφαλιστικό σύστημα απαιτεί βιώσιμες λύσεις

Του Παναγιώτη Δημητρίου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Generali, Προέδρου της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδας

Του Παναγιώτη Δημητρίου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Generali, Προέδρου της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδας

Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ατομικά και ομαδικά, θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμα ένα σημαντικό πεδίο δραστηριότητας για την ασφαλιστική αγορά, δεδομένης της υποχώρησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που υιοθετεί η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια συμπληρωματική, εναλλακτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει -λόγω και της δημογραφικής γήρανσης- το διανεμητικό σύστημα, στο οποίο στηρίζεται ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης. Στο πεδίο αυτό, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να προσφέρει λύσεις στη συνολική συνταξιοδοτική εξασφάλιση του πληθυσμού.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, οι 23 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν, ήδη, υιοθετήσει συστήματα τριών πυλώνων: κοινωνική ασφάλιση, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτικά ατομικά και ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του οφέλους που θα μπορούσε να αποκομίσει ο Έλληνας ασφαλισμένος από τη συνεργασία δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης αποτελούν τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Τα ομαδικά προγράμματα είναι μια συμπληρωματική λύση ασφάλισης, που εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας παροχές, με πολύ ανταγωνιστικό κόστος για τον εργοδότη και αμοιβαίο όφελος για τον ίδιο αλλά και τον εργαζόμενο. Ταυτόχρονα, απολαμβάνουν και ορισμένες φορολογικές ωφέλειες.
 
Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει περαιτέρω τον θεσμό των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ενώ και η ασφαλιστική αγορά μπορεί να τον αξιοποιήσει περισσότερο, καθώς υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξής του.
 
Είναι χαρακτηριστικό το ότι η κρίση στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης και υγείας έχει στρέψει το ενδιαφέρον συλλογικών φορέων στην ιδιωτική ασφάλιση. Έτσι, εκτός από τις επιχειρήσεις, έντονη ζήτηση για ομαδικά συμβόλαια παρατηρείται και από διαφόρους συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, άλλους επαγγελματικούς φορείς και διάφορες συλλογικότητες.
 
Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώνεται και στη θετική πορεία που καταγράφει τα δύο τελευταία χρόνια η παραγωγή ασφαλίστρων ομαδικών ασφαλιστηρίων.
 
Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2016, η παραγωγή ασφαλίστρων των ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων «έτρεξε» με +29% στα 142,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 έκλεισε με +2,9%, όταν ο κλάδος ζωής στο σύνολό του κατέγραψε αρνητικό πρόσημο. Τα παραπάνω στοιχεία εκφράζουν την αναγκαιότητα των ασφαλισμένων για βιώσιμες λύσεις, που θα απαντούν στις σύγχρονες ιατρικές απαιτήσεις και θα εξασφαλίζουν ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό μέλλον. 
 
Παράλληλα, η διείσδυση της ομαδικής ασφάλισης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ακόμη και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποδεικνύει ότι αυτή αποτελεί μια προσβάσιμη λύση, ακόμη και στην υπάρχουσα οικονομική συγκυρία.
 
Μένει, λοιπόν, η Πολιτεία να αντιληφθεί την αναγκαιότητα συμπράξεων με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά και να ανοίξει τον θεσμικό δίαυλο, όπως έχει προτείνει επανειλημμένως και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, προτάσσοντας σταθερά το όφελος των ασφαλισμένων αλλά και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. 
 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό BROKER'S TIME

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics