Ι. Χατζηθεοδοσίου: Το ΕΕΑ στηρίζει την ανάπτυξη των ΤΕΑ- Ξεκινά με χρηματοδότηση ΤΕΑ για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές

του Γιάννη Βερμισσώ

Την θετική  θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  για την ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης διαμήνυσε κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης*  ο πρόεδρός του κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου. Επισήμανε ότι το  Επιμελητήριο κινητροδοτεί τον κλάδο ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με την χρηματοδότηση 70 χιλιάδων ευρώ, για να προχωρήσει στην σύσταση ΤΕΑ, ενώ χαρακτήρισε ως μονόδρομο την ενεργοποίηση του θεσμού.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ χαρακτήρισε ως σπουδαία την ενεργοποίηση και συμβολή  των ΤΕΑ στην οικονομία της χώρας καθώς θα συντελέσουν και στην επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα ασφάλισης και στην αρωγή του δημόσιου συστήματος καθώς και στην αυτόνομη βελτίωση των μελλοντικών συνταξιοδοτικών προοπτικών του κάθε εργαζόμενου.

Είπε πώς μπορεί να εξελιχθούν σε παράγοντα ευημερίας υπό την προυπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η αρτιότητα στην λειτουργία τους. Κάτι, που θα επιτευχθεί με την συναίνεση όλων των συναρμοδίων και συντελεστών λειτουργίας ενός Ταμείου, και την συνυπογραφή ενός σύγχρονου “κοινωνικού συμβολαίου”.

Μέσα από αυτή την οπτική τα ΤΕΑ θα γίνουν σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου συνοδοιπόρος και αρωγός την συνταξιοδοτική περίοδο του κάθε μέλους τους και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας. Για την Ελλάδα όπως είπε είναι μονόδρομος η εξέλιξή τους και θα πρέπει με την συνεργασία πολιτείας, θεσμικών φορέων, κλάδων, να αναπτυχθούν  όπως ακριβώς συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ακόμα ο πρόεδρος του ΕΕΑ έθεσε και μια παράμετρο σημαντική για την λειτουργία των ΤΕΑ η οποία είναι η πρόοδος των επαγγελμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς μέσα από αυτές τις κατηγορίες αναπτύσσονται εργασίες, δημιουργούν θέσεις και υπάρχουν εργαζόμενοι, ευημερία και οικονομική και κοινωνική πρόοδος.

ΛΎΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρύτερα ο πρόεδρος του ΕΕΑ είπε πώς ως άνθρωποι της αγοράς βλέπουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε με προτάσεις για την καλύτερη δυνατή βελτίωση.  Είναι αλήθεια ότι έγιναν κινήσεις από την κυβέρνηση, αλλά είναι αρκετές; Τα νοικοκυριά πιέζονται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Τα μέτρα επιδοτήσεων με τα market pass και άλλα σχετικά, στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων, αλλά δεν δίνεται λύση στα προβλήματα. Η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος των επιχειρήσεων αποτελεί τροχοπέδη. Σχεδόν το 85% των ΜμΕ επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από τραπεζικά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Το ιδιωτικό χρέος ανέβηκε στα 260 δισ. ευρώ. Ο προβληματισμός μας παραμένει. Ελπίδα για ένα κομμάτι του επιχειρείν απoτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, αλλά οφέλη θα έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, γι αυτό ζητήσαμε επανασχεδιασμό. Για να υπάρξουν οι βέλτιστες συνθήκες πρέπει να επιλυθούν πολλά προβλήματα. 

*Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics