Το ΕΕΑ στην εκδήλωση αποκατάστασης της δημοκρατίας

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκπροσώπησε, για πρώτη φορά, τους επαγγελματίες της Αθήνας, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 42ας επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα, στις 24 Ιουλίου 2016 , στους κήπους του Προεδρικο

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκπροσώπησε, για πρώτη φορά, τους επαγγελματίες της Αθήνας, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 42ας επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα, στις 24 Ιουλίου 2016 , στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Σημειώνουμε ότι η εκδήλωση είχε διακοπεί για 4 χρόνια λόγω τις κρίσης που βρήκε τη χώρα και για λόγους «περισυλλογής και οικονομίας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε 1.400 προσκεκλημένους, εκπροσώπους του πολιτικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού χώρου. Το πρωί της ίδιας ημέρας κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του βασανισθέντος από τη δικτατορία Σπύρου Μουστακλή, στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου είναι τα γραφεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης.

Εκτός του κ. Χατζηθεοδοσίου, από πλευράς φορέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς και ο Πρόεδρο του ΒΕΑ κ. Π. Ραβάνης.
 

Οι επαφές του κ. Χατζηθεοδοσίου

 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  o  Παυλόπουλος υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση με το ΕΕΑ, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα είχε συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, για την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων και επαφές με τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, για θέματα φορολογίας, την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα Σία Αναγνωστοπούλου, για θέματα  δια βίου μάθησης και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την ηλεκτρονικήπιστοποίηση των επαγγελματιών στα σεμινάρια του ΕΦΕΤ.

Μηνύματα της ημέρας

Το μήνυμα ότι οι Έλληνες οφείλουν στο διηνεκές να αγωνίζονται για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στην σύντομη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη Δημοκρατία και την την ανοιχτή κοινωνία απέναντι στους εχθρούς της, ιδίως την ISIS, για να μην καταστεί η Ευρώπη σκοτεινή ήπειρος».

Επισήμανε, επιπλέον, ότι ο αγώνας είναι και κατά των ακραίων ανισοτήτων, καθώς αυτές υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή τους πυλώνες της δυτικής δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε με τον τρόπο που αρμόζει το κορυφαίο αυτό γεγονός και πρωτίστως με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και παρόντες τους αντιστασιακούς, οι οποίοι εκπροσωπούν τη ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα, την 24η Ιουλίου του 1974.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, και σημείωσε ότι ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό: «Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία "όκωσπερ τείχεος". Δοθέντος ότι όταν στον Τόπο μας καταλύθηκε η Δημοκρατία βιώσαμε πραγματικές τραγωδίες, οι οποίες στοίχισαν ακόμη και τμήμα του Εθνικού μας Κορμού. Πρόσφατη απόδειξη η μαρτυρική Κύπρος, στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται ως την τελική της δικαίωση.

»Κι ακόμη τούτο: Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες.»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του για την επέτειο, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967 – 1974, σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας».

Τονίζει πως «το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας» και ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα τη μεγάλη  κρίση που τη μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα αλλά και η αλήθεια ως βασική προϋπόθεση συλλογικής αυτογνωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Γιορτάζουμε σήμερα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα γιορτής και ταυτόχρονα μια ημέρα περισυλλογής. Είναι μια ημέρα γιορτής για να ενθυμούμαστε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού και το έργο του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή, οποίος αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Είναι όμως και ημέρα περισυλλογής για το πώς η δημοκρατία στη χώρα μας μπορεί να ριζώσει περισσότερο, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση και πώς μπορούμε  να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Η Φώφη Γεννηματά

Στη δική της δήλωση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με την τυραννία και το φασισμό και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας. 42 χρόνια πριν, η ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στην δημοκρατική ομαλότητα, στηρίχθηκε στην ενότητα του λαού και την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μακριά από διχασμούς και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα.

»Αυτή την ομοψυχία και Εθνική Συνεννόηση, χρειαζόμαστε όσο ποτέ σήμερα. Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  μπορούμε  να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για  να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Χρόνια Πολλά»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο μήνυμά του, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Δυστυχώς 42 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες -που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή- μένουν έξω από τους χώρους δουλειάς, καταρρέουν στις Συνόδους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως δεν τις θυμούνται καθόλου όταν φέρνουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες στη Βουλή, για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ευνοούν τους λίγους και βέβαια ματώνουν, γονατίζουν τον ελληνικό λαό. Να είμαστε καλά, καλή δύναμη σε όλους».

Το Ποτάμι

«Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη. Οι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός είναι ισχυροί αλλά χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να μείνουν όρθιοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την 42η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τονίζει:

«Γιατί Δημοκρατία σημαίνει ουσιαστική κοινωνική ισότητα. Σημαίνει δουλειές για όλους. Σημαίνει ουσιαστική παιδεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Σημαίνει Δικαιοσύνη. Σημαίνει ασφάλεια. Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλούς αγώνες για να ενισχύσουμε και να σταθεροποιήσουμε την Δημοκρατία μας».

Ο Βασίλης Λεβέντης

Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο.

Όπως είπε, επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι, είναι όλοι στα κάγκελα και υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων αναχωρεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση» σημείωσε.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Βουλή στάθηκε ανώριμη να ψηφίσει την απλή αναλογική και προσέθεσε ότι πολλοί ακόμη δεν πιστεύουν στην ισοτιμία της ψήφου και στις δημοκρατικές διαδικασίες, και κατέληξε τονίζοντας ότι θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό όσοι δεν ψηφίσαν την απλή αναλογική.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics