Το ΕΕΑ στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Στις 13 Μαΐου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων διοργάνωσε ημερίδα όπου παρουσιάστηκε το Επιδοτούμενο Έργο «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας /Coopetitive Open Innovation Networks», με διακριτικό τίτλο «COIN

Στις 13 Μαΐου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων διοργάνωσε ημερίδα όπου παρουσιάστηκε το Επιδοτούμενο Έργο «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας /Coopetitive Open Innovation Networks», με διακριτικό τίτλο «COINs».

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γιώργος Μπενέτος, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δήμου Αθηναίων κα Μαρία Λογοθέτη, ο Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ κ. Παύλος Πολιτάκης  και πλήθος εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων.

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων του Δήμου της Αθήνας, με την εισαγωγή καινοτομιών και τη δημιουργία πέντε (5) συνεργατικών σχηματισμών (clusters) σε παραδοσιακούς κλάδους (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισιτισμός, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εκπαίδευση), οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν με 50.000€ έκαστος, για δράσεις που αφορούν στη σύσταση και αρχική λειτουργία τους, όπως π.χ. συμβουλευτικές, νομικές, φοροτεχνικές υπηρεσίες, λειτουργικά έξοδα, κ.ά.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης ΠαπαδεράκηςΧαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε ότι το πρόγραμμα της καινοτομίας αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δημιουργίας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Αποτελεί ανάγκη για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Είναι μια αναγκαία απάντηση στην κρίση αλλά και στην απασχόληση των νέων που φεύγουν στο εξωτερικό. Η συνεργασία και η καινοτομία είναι δύο έννοιες που οφείλουμε να τις προωθήσουμε αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε. Ο ρόλος των επιμελητηρίων στην προώθηση της καινοτομίας και του συνεργατισμού είναι καθοριστικός.

Ο κ. Παπαδεράκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί τον συνολικό επανασχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας, αποστολής και ρόλου των επιμελητηρίων, με στόχο την ισχυροποίηση του ρόλου αυτού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας  και τη δυναμική υποστήριξη, αναβάθμιση και συντονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κα των επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης ΧατζηθεοδοσίουΣτην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι η Ελλάδα όχι μόνο χρειάζεται «χθες» μια συμφωνία με τους δανειστές, αλλά πάνω από όλα χρειάζεται ένα δικό της Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με μεταρρυθμίσεις που θα τις «πιστέψει» ο Έλληνας πολίτης, οι οποίες θα έχουν βασικό στόχο να ενισχύσουν τη μοναδική πηγή πλούτου και θέσεων εργασίας, που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματικότητα. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα προβλέπει όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με κλαδική και τοπική εξειδίκευση. Στη φάση αυτή της εθνικής ανόρθωσης, πρόταση του ΕΕΑ είναι τα 59 Επιμελητήρια σε όλη την επικράτεια να αποτελέσουν τα Τοπικά Στρατηγεία Ανάπτυξης, δίνοντας ώθηση στη «νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δήμου Αθηναίων κα Μαρία ΛογοθέτηΗ κυρία Μαρία Λογοθέτη επεσήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει  σε αυτή τη προσπάθεια του δικτύου καινοτόμου επιχειρηματικότητας με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Στους στόχους μας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας και ενός Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας. Αυτές οι δράσεις ανήκουν σε καλές πρακτικές άλλων δήμων στο εξωτερικό. Η επιτυχία των προγραμμάτων και του Δικτύου εξαρτάται από την καλή συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν.

Ο Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ κ. Παύλος Πολιτάκης Από την πλευρά του ο κ. Παύλος Πολιτάκης επαίνεσε την πρωτοβουλία του ΕΕΑ για την ημερίδα και την ενέταξε στη γενικότερη προσπάθεια στήριξης καινοτομιών, που θα συμβάλουν στην οικονομική μεγέθυνση, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στον μετασχηματισμό των πρότυπων κατανάλωσης και παραγωγής, ώστε να οδηγηθούμε στην ευημερία.  Δυστυχώς η επιχειρηματικότητα, αν και παραγωγική σε ιδέες, στερείται πόρων και εργαλείων που θα τη βοηθήσουν να σταθεί ζωντανή και να αναπτυχθεί στη συνέχεια. Σήμερα στην προσπάθεια αυτή η συμβολή των συνεργατικών δικτύων στο εμπόριο είναι πολύτιμη, γιατί οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας και στην εξωστρέφεια.

Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Σπύρος ΛιούκαςΑκολούθως το λόγο πήρε ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Σπύρος Λιούκας, ο οποίος παρουσίασε την εικόνα της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας την εποχή της κρίσης. Τόνισε πως κύριο μέλημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων είναι η επιβίωση και αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα που αποτρέπουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα: έλλειψη χρηματοδότησης, γραφειοκρατία, οικονομική και πολιτική αστάθεια, φορολογία. Συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επεσήμανε πως κατατασσόμαστε πολύ χαμηλά σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, αλλά είμαστε πρώτοι σε καινοτόμα προϊόντα. Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα ατόμων με πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και θα πρέπει να το αξιοποιήσει με τις κατάλληλες συνέργειες, ώστε να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Οικονομολόγος – Στέλεχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑθηνώνΟ κ. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Οικονομολόγος – Στέλεχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας από τους ειδικούς που αποτελούν την ομάδα υποστήριξης του COINs, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία δημιουργίας και λειτουργίας clusters – ομάδων, τα οποία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας γεωγραφικής περιοχής, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των μελών τους, αλλά και τις νέες τεχνολογίες, συνθέτουν ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα,  παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, πετυχαίνοντας παράλληλα οικονομίες κλίμακας και σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες επιβίωσης και ανάπτυξης στις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Όπως τόνισε ο κ. Μπουρλετίδης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός συνεργατικού δικτύου (cluster) είναι η ύπαρξη ενός συντονιστή (facilitator), ρόλος που στην περίπτωση του COINs θα αναλάβει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.Ο κ. Χρυσομάλλης Πίσκοπος

Ο κ. Χρυσομάλλης Πίσκοπος, εκπροσωπώντας τους «120 κατασκευαστές επίπλων» αναφέρθηκε στο δικό τους πετυχημένο εγχείρημα δημιουργίας συνεργατικού δικτύου κατά τη δεκαετία του ’80, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα που απέφερε η συνεργασία αυτή σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο κ. Αντώνης Αγγελάκης, στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)Στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Αγγελάκης, στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αναφέρθηκε σε μία σειρά από συνεργατικά δίκτυα που ήδη λειτουργούν στο Δήμο της Αθήνας με επιτυχία, σε ποικίλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως η οινοποιία, η διαχείριση ακινήτων, η μεταποίηση & εμπορία αλουμινίου κ.ά.

Ο υπεύθυνος υλοποίησης του COINs κ. Σύρος ΚοσκοβόληςΣτο τέλος της ημερίδας, ο υπεύθυνος υλοποίησης του COINs κ. Σύρος Κοσκοβόλης παρουσίασε το όλο πρόγραμμα  των Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας. Σε πρώτο στάδιο το ΕΕΑ θα παραλάβει τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων (τα σχετικά έντυπα επισυνάπτονται στο τέλος του άρθρου) και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

– επιλογή 200 επιχειρήσεων οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα
– διοργάνωση μίας (1) εκδήλωσης (ημερίδας) ευαισθητοποίησης επιχειρήσεων – μελών του ΕΕΑ στις αρχές Μαΐου
– διοργάνωση οκτώ (8) συναντήσεων των επιλεγμένων επιχειρήσεων στην περίοδο Μαΐου-Νοεμβρίου 2015,οι οποίες θα παρακολουθήσουν  τα εξής οκτώ (8) θεματικά αντικείμενα:

–          Διαχείριση Καινοτομία (πρακτικά βήματα για εισαγωγή καινοτομίας, κ.λπ.)

–          Διαχείριση Συνεργασιών (βήματα πρακτικής εφαρμογής για διαμόρφωση συνεργατικών σχηματισμών, κ.λπ.)

–          Σύγχρονες τεχνικές Marketing (με έμφαση στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ.)

–          Ποιότητα για μικρές επιχειρήσεις (προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στους κλάδους των επιχειρήσεων / μελών του ΕΕΑ)

–          Νέα Συστήματα διοίκησης / διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP, CRM προσαρμοσμένα σε ΜΜΕ, κ.λπ.)

–          Πωλήσεις – Τεχνικές προσέγγισης του πελάτη

–          Τεχνικές μείωσης κόστους (κοστόλογηση προϊόντων και υπηρεσιών, μείωση κόστους, κ.λπ.)

–          Διαχείριση έργων και χρόνου (με τη χρήση σύγχρονων μέσων πληροφορικής και πρακτική εφαρμογή σε tablet, κ.λπ.).

  • διαγωνισμός για την ανάδειξη πέντε (5) clusters που θα αποτελούνται από επιχειρήσεις που θα έχουν επιλεγεί στο δείγμα των διακοσίων (200) επιχειρήσεων
  • Διοργάνωση τριών (3) ευρύτερων τεχνικών συναντήσεων με εμπειρογνώμονες ή/και  εξειδικευμένους φορείς για μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • διοργάνωση μίας (1) εκδήλωσης (ημερίδας) ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων μεταξύ των επιχειρήσεων για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών που απεκόμισαν από το πρόγραμμα.

Έως το τέλος του προγράμματος  οι συμμετέχουσες  επιχειρήσεις, αξιοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία που θα έχουν αναπτυχθεί και με τη βοήθεια των συντονιστών και των διαχειριστών, θα καταρτίσουν την αυτό-τεχνοδιάγνωση και το πρόγραμμα δράσης της επιχείρησής τους.

Τέλος ο κ. Κοσκοβόλης παρουσίασε τους εξειδικευμένους επιστήμονες που θα στελεχώσουν τις ομάδες των Ειδικών Συνεργατών (Experts) που θα εποπτεύουν το έργο, των Συντονιστών (Facilitators), των Project Managers και των υπεύθυνων συντονισμού του όλου έργου.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε διάλογος με διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την κατανόηση και τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στο πρόγραμμα.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

 

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics