Το επάγγελμα του μέλλοντος

Του Δημήτρη Αναστασίου, Επιθεωρητή Πωλήσεων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Του Δημήτρη Αναστασίου.


Τι θα ήθελε να πετύχει ένας άνθρωπος μέσα από το επάγγελμά του και πως θα μπορέσει να οικοδομήσει τα όνειρά του;

Το πρώτο που θέλει κάθε άνθρωπος είναι Ασφάλεια. Θέλει να κάνει μια δουλειά που του παρέχει ασφάλεια και να αισθάνεται ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα ξαναβρεθεί στο μηδέν ώστε να πρέπει να ξαναρχίσει από την αρχή. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε άνθρωπο όταν θέλει να αποφασίσει τι δουλειά θα κάνει.

Το δεύτερο στοιχείο είναι να επιβραβεύεται η προσπάθειά του. Κανείς δεν θα ήθελε να δουλεύει κάπου όπου δεν αναγνωρίζεται το έργο του, και δεν αμείβεται για τις προσπάθειές του.

Ένα τρίτο, απλό, αλλά κατά τη γνώμη μου σημαντικό στοιχείο την ώρα της επιλογής είναι η δυνατότητα μετά από κάθε χρόνο που περνάει στη δουλειά, να βρίσκεται σε ένα καλύτερο επίπεδο, σε ένα ψηλότερο σκαλοπάτι.

Κατά  τη γνώμη μου, με αυτά τα τρία βασικά κριτήρια, ψάχνει ο καθένας για δουλειά.

Πως μπορεί κανείς να ψάξει να βρει μια δουλειά; Ένας τρόπος είναι να γυρνάει παρακαλώντας κάποιον να τον πάρει στη δουλειά του, να τον δοκιμάσει, κι αν του κάνει να τον κρατήσει. Αν πάλι δεν του κάνει, θα πρέπει να ξαναδοκιμάσει από την αρχή. Βλέπουμε γύρω μας πάρα πολλούς συνανθρώπους μας να δοκιμάζουν και να ξαναδοκιμάζουν διάφορες δουλειές και κάθε τόσο να βρίσκονται στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν γιατί τα δικά τους όνειρα και οι προσδοκίες τους δεν ταυτίζονται με τη δουλειά που βρήκαν και με τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην ίδια πορεία. Αυτό το «πρόβλημα» πρέπει να λύσει ένας άνθρωπος όταν επιλέγει ένα επάγγελμα.  

Η δική μας δουλειά, η δουλειά του ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι μια δουλειά που παρέχει ασφάλεια; Η απάντησή μου είναι: Ναι. Είναι μια δουλειά που δίνει τη δυνατότητα να βασιστεί κανείς στις δικές του δυνάμεις. Είναι μια δουλειά απ' όπου κανένας δεν μπορεί να σε απολυθεί, γιατί κάτι άλλαξε στα επιχειρηματικά του σχέδια ή του εργοδότη του ή υπήρξε κάποια άλλη μεταβολή αποφασισμένη από άλλον. Σε αυτή τη δουλειά ο κυρίαρχος είσαι εσύ . Εσύ είσαι αυτός που αποφασίζει τους βηματισμούς σου, εσύ επιλέγεις την εταιρία που θέλεις, αλλά κι αν ακόμα αυτή δεν είναι η σωστή επιλογή, δεν έχεις παρά να πας σε μια άλλη εταιρία, και να συνεχίσεις να κάνεις τη δουλειά που έχεις μάθει πολύ καλά.

Είναι εύκολη δουλειά; Όχι δεν είναι εύκολη δουλειά! Αλλά δεν πρέπει να αναζητούμε «εύκολη» δουλειά. Όταν έχεις μια εύκολη δουλειά θα κερδίζεις και πολύ λιγότερα, ενώ μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα κάποιος άλλος να την κάνει στη θέση σου. Για να μπορέσει κανείς να κερδίσει αρκετά χρήματα, πρέπει να κάνει μια σχετικά δύσκολη δουλειά ή έστω μια φαινομενικά δύσκολη δουλειά. Αν πετύχεις το συνδυασμό να φοβούνται οι άλλοι να μπουν σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο κι εσύ να μπαίνεις άνετα, σημαίνει ότι μπορείς να γίνεις ένας πετυχημένος άνθρωπος στη δουλειά σου.

Άλλο σημαντικό στοιχείο όταν επιλέγεις μια δουλειά είναι το προσδοκώμενο εισόδημα σου. Κανείς δεν δουλεύει από χόμπι. Κανένας δεν δουλεύει γιατί χαίρεται να ξεκινά το πρωί και να δουλεύει όλη μέρα, μόνο για διασκέδαση. Η δουλειά είναι δύναμη, βοηθά την προσωπικότητά σου, αλλά δεν είναι χόμπι! Το κάνεις, για να βγάλεις χρήματα. Στη δουλειά του συμβούλου δίνονται πολλά σε αυτόν που τη κάνει ποιοτικά και αποδοτικά, πράγμα που κανείς δεν αμφισβητεί.

Πως κερδίζει κανείς αυτές τις απολαβές; Ξεκινάει κάθε μέρα και κάθε χρόνο από το μηδέν, όπως στις υπόλοιπες δουλειές; Ασφαλώς όχι! Ένας άνθρωπος έχοντας διαμορφωμένο ένα εισόδημα την πρώτη χρονιά,  συνεχίζοντας τη 2ηκαι την 3η, έχει ήδη ένα εισόδημα που «έφτιαξε» πέρυσι και πρόπερσι να τον ακολουθεί. Σε καμιά άλλη δουλειά δεν αμείβεσαι για έργο που είχες κάνει πέρυσι ή πρόπερσι. Το πρόβλημα των ασφαλιστικών εταιριών είναι πώς δεν θα μείνει κάποιος σε αυτό το επίπεδο, και πώς θα τον κάνουν να συνεχίσει να προσπαθεί να βγάλει περισσότερα. Οι πιο πολλοί ασφαλιστικοί σύμβουλοι μετά από ορισμένα χρόνια έχουν ένα τέτοιο εισόδημα που δεν χρειάζεται να προσπαθούν να αναπτύξουν νέο πελατολόγιο. Γι’ αυτό και όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες, προσπαθούν να δώσουν κίνητρα για να κάνουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να παράγουν. Πληρώνεσαι για τη δουλειά που κάνεις εκείνη τη στιγμή. Αν ένας άνθρωπος δουλέψει δέκα, δώδεκα χρόνια, τότε έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο, κι έχει ένα εισόδημα που τον ακολουθεί και είναι η βάση πάνω στην οποία κτίζει το αύριο.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες παράμετροι. Θα αναρωτηθεί κανείς: Μήπως τα πράγματα είναι καλά σήμερα, καθώς σε μια χρυσή εποχή βγήκαν πολλά χρήματα, αλλά το μέλλον αναμένεται πιο γκρίζο; Εδώ η απάντηση είναι ιδιαιτέρα ενθαρρυντική για τη δουλειά μας. Όλοι ξέρουμε, ότι πλέον μπορούμε να προβλέπουμε το μέλλον. Έχει τελειώσει η εποχή που δεν ξέραμε τι θα συμβεί. Το οικονομικό μέλλον δεν είναι απροσδιόριστο. Είναι ξεκάθαρο και το γνωρίζουμε μέρα με τη μέρα. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα οικονομικό ευρωπαϊκό σύστημα, που ξέρουμε ότι θα πάμε εκεί που κάποιοι άλλοι πήγαν πριν από λίγο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι μια πραγματικότητα!

Η Βουλγαρία πριν λίγα χρόνια ήταν εκεί που ήταν και τώρα προχωρά με ραγδαία βήματα και σε πολλά πράγματα μας έχει ξεπεράσει. Όλοι γνωρίζουμε που πάμε! Δεν πρόκειται αύριο να ξυπνήσουμε και τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά, ειδικά σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε. Οι ασφαλιστικές ανάγκες θα μεγαλώνουν καθώς θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου. Για παράδειγμα, πριν 10 χρόνια σε μια σειρά από επαγγέλματα δεν υπήρχε λόγος ασφάλισης για αστική ευθύνη. Σήμερα, υπάρχουν επαγγέλματα όπου είναι απαραίτητη η ασφάλιση αυτή. Ακόμα και ο ασφαλιστικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος πρέπει να είναι ασφαλισμένος για αστική ευθύνη προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον πελάτη του. Πριν τέσσερα χρόνια αυτό το γνωρίζαμε ήδη ότι θα συμβεί, όπως ξέρουμε σήμερα ότι σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να χτιστεί μια οικοδομή και να είναι ανασφάλιστη. Οι ανάγκες για ασφάλιση θα μεγαλώνουν, επίσης γιατί αλλάζουν ο τρόπος της ζωής και εργασίας. Και φυσικά, οι αλλαγές που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2010 με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα οδηγήσουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, αναζητώντας λύσεις στο συνταξιοδοτικό και στην κάλυψη των δαπανών υγείας.

Οι απαιτήσεις γύρω μας μεγαλώνουν. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στην πρώτη επαγγελματική ατυχία κάποιος θα μπορεί να σου ζητήσει τόσα λεφτά ώστε να σου κλείσει τη δουλειά, αν είσαι ανασφάλιστος. Σήμερα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια επιχείρηση που δεν ασφαλίζεται για την ασφάλεια των κερδών της; Πριν λίγα χρόνια ήταν δυνατόν. Τι σημαίνει να ασφαλίζεται για φωτιά ένα κτίριο, κι όταν καεί να παίρνει ο επιχειρηματίας από την ασφάλεια μόνο τα χρήματα για να το ξανακτίσει; Όταν το εργοστάσιο μείνει κλειστό για ενάμισι χρόνο, σημαίνει ότι θα χάσει τους καλούς υπαλλήλους γιατί δεν θα μπορεί να τους πληρώνει, δεν θα έχει πλέον πελάτες γιατί ο πελάτης από κάπου αλλού θα έχει καλύψει τις ανάγκες του. Αν όμως αυτός ο επιχειρηματίας ήταν ασφαλισμένος για απώλεια κερδών, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συνεχίσει την πορεία του μέσα από την οικονομική ασφάλεια που θα του παρείχε μια τέτοια κάλυψη.

Αυτά είναι παραδείγματα που δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Παρόλα αυτά είμαστε, ακόμα, πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα.

Ο ρυθμός στην αγορά είναι τέτοιος που οι δουλειές των ανθρώπων που ασχολούνται με τον ασφαλιστικό χώρο θα πολλαπλασιάζονται. Κι αυτό γιατί δεν αναπτύσσεται το ίδιο γρήγορα και η θέλησή των ανθρώπων να πλαισιώσουν αυτήν την αγορά και να αρχίσουν να «τρέχουν». Λίγοι είναι αυτοί που μπαίνουν στην αγορά και αρχίζουν να αναπτύσσονται σοβαρά και υπεύθυνα ώστε να μπορούν να κερδίσουν αυτά τα οφέλη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επιθεωρητής Πωλήσεων
της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Μέλος Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ.
& της Επιτροπής Παρακολούθησης
της Ασφαλιστικής και Τραπεζικής Αγοράς

Site: www.AnastasiouD.gr
e-mail : [email protected]

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics