Το στοίχημα των ξένων ομίλων στις γενικές ασφάλειες

Οι προοπτικές του κλάδου είναι λιγότερο ενδιαφέρουσες σε σχέση με τις αντίστοιχες των «ζωικών προϊόντων», ωστόσο υπάρχουν ξένοι όμιλοι που θα μπορούσαν να διαβλέψουν επενδυτικές ευκαιρίες

Είναι κοινός τόπος όταν αναφερόμαστε στις μελλοντικές ευκαιρίες της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, να τις «εντοπίζουμε» στον κλάδο Ζωής, παίρνοντας υπόψη μας- και μάλλον εύλογα- τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί, και που απ’ ότι φαίνεται δεν έχουν ολοκληρωθεί, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το γεγονός που ενισχύει αυτή την εκτίμηση είναι ότι όλοι οι ξένοι μεγάλοι όμιλοι έχουν πάρει «θέση», έχοντας υποβάλει μάλιστα κάποιοι από αυτούς και συγκεκριμένα σχέδια για την «επόμενη ημέρα» στους καθ’ ύλην αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Η δραστηριότητα των ξένων ομίλων, και ειδικά στο κομμάτι της Ζωής, αναμένεται να δώσει τον τόνο των εξελίξεων τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερο κατακερματισμένος και με πολύ περισσότερο ελληνικό χρώμα είναι ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων, όπου το 2011 οι πρώτες πέντε εταιρείες ήλεγχαν λιγότερο από το 40% της αγοράς και μάλιστα οι τρεις από τις πέντε αυτές εταιρείες ήταν ελληνικές (Εθνική, ΑΤΕ, Υδρόγειος). Αντίθετα, από τις ξένες εταιρείες ξεχώριζαν το 2011 για τα μερίδιά τους η Interamerican, η ERGO, η AIG, η Allianz, η Groupama.

Οι προοπτικές του κλάδου είναι λιγότερο ενδιαφέρουσες σε σχέση με τις αντίστοιχες των «ζωικών προϊόντων», ωστόσο υπάρχουν ξένοι όμιλοι που θα μπορούσαν να διαβλέψουν επενδυτικές ευκαιρίες:

α) μέσα από τη συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερα «χέρια». Ήδη, το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τις 110 που ήταν το έτος 2000, περιορίστηκε στις 71 στο τέλος του 2012 και ήδη δύο εταιρείες (E-Vima και Διεθνής Ένωση, η οποία το 2011 είχε μερίδιο αγοράς 3%) έχουν βάλει λουκέτο μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2013

β) μέσα από την αναδιάρθρωση της αγοράς η οποία θα προέλθει από τη γενικότερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, πέρα από τις παρατηρούμενες σημαντικές αλλαγές στον κλάδο οχημάτων, οι γενικές ασφαλίσεις ακολουθούν παρά πόδα τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται ενόψει πολύ σημαντικών αλλαγών στο γενικότερο μοντέλο ανάπτυξής της.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics