Τροχαία: Αλλαγές στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας

Σειρά άμεσων και έμμεσων αλλαγών στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών που αφορούν τροχαία, στη λειτουργία της «νομικής προστασίας» καθώς και στις διεκδικήσεις από την πλευρά των εμπλεκομένων, φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας.

Τα ενδιαφέροντα σημεία του νέου κώδικα που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου όπως περιγράφονται στα σχετικά άρθρα, είναι δύο. Αυτό που αφορά «επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία»  το οποίο εστιάζει μεταξύ άλλων και στην τοποθέτηση παροδίων εμποδίων και προβλέπει ποινές κάθειρξης έως δέκα ετών σε περίπτωση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, πάνω από δέκα έτη για πρόκληση θανάτου και μέχρι ισόβια για πρόκληση μεγάλου αριθμού  θανάτων.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το άρθρο αυτό στο οποίο καθορίζονται θέματα σχετιζόμενα με την «επικίνδυνη οδήγηση» όπου προβλέπονται επίσης οι παραπάνω ποινές αν προκληθούν σοβαρός τραυματισμός,  θάνατος ή θάνατοι από οδηγό που «οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες».

Η νέα προσέγγιση συνδυαζόμενη με τα προαναφερόμενα που θα ισχύσουν σηματοδοτεί και αλλαγές στην τοποθέτηση των ασφαλιστικών εταιρειών επί αυτών των θεμάτων που αποτελούν συχνό φαινόμενο αποζημιώσεων αλλά και αντιδικιών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική αλλαγή επέρχεται και στην κατηγοριοποίηση των πλημμελημάτων. Αυτά διαχωρίζονται σε ελαφριά (προβλεπόμενη ποινή μέχρι τρία χρόνια) και βαριά (ποινή πάνω από τρία χρόνια), ενώ όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται κανονικά. Δεν θα υπάρχει η επιλογή της αναστολής ή της εξαγοράς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που η δίωξη που θα ασκηθεί θα είναι σε βαθμό πλημμελήματος, εάν η ποινή που θα επιβληθεί είναι άνω των τριών ετών τότε ο υπαίτιος θα εκτίει την ποινή του.

Πρόκειται για μια καθοριστική μεταβολή καθώς έως σήμερα για ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών για ανθρωποκτονία «από αμέλεια» ή και μεγαλύτερες για πολλαπλά πλημμελήματα μπορούσε να δοθεί αναστολή ή και να εξαγοραστούν.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics