Χώρα με «γιαπιά» -και πλειστηριασμούς- δεν γίνεται

Του Γιάννη Βερμισσώ Οι πλειστηριασμοί είναι μια πραγματικότητα θλιβερή. Είναι μια τιμωρία άδικη, άκριτη, ανάρμοστη και βασανιστική, για την κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Οι πλειστηριασμοί είναι μια πραγματικότητα θλιβερή.  Είναι μια τιμωρία άδικη, άκριτη, ανάρμοστη και βασανιστική, για την κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Αποτυπώνουν την εικόνα μιας σκληρής αντιμετώπισης, χωρίς  συνείδηση της πράξης , χωρίς το βασικό στοιχείο μιας πολιτισμένης κοινωνίας, που είναι η ενίσχυση συντήρηση των πιο αδυνάμων, η διασφάλιση γι΄ αυτούς  καλύτερων συνθηκών και η ενίσχυσή τους να ανέβουν υψηλότερα.

Οι πλειστηριασμοί σκοτώνουν κάθε όνειρο για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη κοινωνία, πιο δημοκρατική, πιο «φιλική», με ουμανιστικά ιδεώδη και υψηλά γνωρίσματα πολιτισμού, πνεύματος, επιστημών.  Ανακόπτουν και την διάθεση για ανάπτυξη σπέρνοντας τον φόβο του λάθους. Δημιουργούν «μελλοθάνατους» και  αναγάγουν σε μάταιη κάθε προσπάθεια με τον φόβο ότι θα είναι το επόμενο θύμα μια πρακτικής εξόντωσης της ανάπτυξης.

Όμως δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλειστηριασμοί δεν είναι τυχαίο γεγονός.

Είναι μια τραγική συνέπεια πολυετών κυβερνητικών πολιτικών, τραπεζικών πρακτικών (χορήγηση δανείων), εθιμικών συμπεριφορών που καλλιεργήθηκαν, τροφοδοτήθηκαν, συντηρήθηκαν και τώρα «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται με την απομάκρυνση από το Ταμείο».

Άραγε τι λένε οι αρμόδιοι χειριστές του θέματος;

Εάν υποστηρίζουν ότι η ευθύνη ανήκει στους ανεύθυνους… τότε  θεωρούν ότι –δήθεν- αποποιούνται την συμμετοχή τους;

Οι πλειστηριασμοί πληγώνουν και την επιχειρηματικότητα, καθώς ακυρώνουν και αναιρούν την προσπάθεια δεκαετιών και γκρεμίζουν όνειρα που δεν πέτυχαν λόγω συγκυρίας…

Σαφώς  ανάμεσα στα θύματα  υπάρχουν και «ψευτοφτωχαδάκια» και μπαταχτσήδες. Αυτό όμως δεν αναιρεί το τραγικό του φαινομένου.  Ας ανακαλυφθούν και να πληρώσουν αυτοί, οι πονηροί…

Οι άλλοι όμως πρέπει να στηριχθούν.

Είναι μια λαίλαπα που πρέπει να σταματήσει άμεσα όπως πρέπει σε μια δημοκρατική, ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα που πασχίζει να ανορθωθεί.

Χώρα με γιαπιά.. δεν γίνεται.

ΥΓ: Άσε που για ασφάλιση ούτε λόγος δε γίνεται..

© INSURANCE EEA 2023. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics