Χωρίς «στοιχεία» δε γίνονται επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά..

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Σε όλες τις δουλειές χρειάζονται στοιχεία. Στατιστικά, δεδομένα, βάσεις πληροφόρησης και πολλά άλλα παρόμοια που αφορούν «αριθμούς» πληροφοριακούς που χρησιμεύουν για την αναφορά στο παρελθόν και την χάραξη του μέλλοντος.
 
Στοιχεία ποιοτικά και ποσοτικά επί των οποίων οι σχετιζόμενοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να στηριχθούν και να λάβουν αποφάσεις επιχειρηματικές, πρωτοβουλίες, να πραγματοποιήσουν κινήσεις κ.λπ.
 
Η ανάγκη τους και η χρησιμότητά τους εμφανής. Και όμως η ύπαρξή τους στην καθημερινότητα μηδαμινή. Μου έλεγε προσφάτως έμπειρο και υψηλό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς ότι τα στοιχεία που του έδωσαν –για τις ασφαλιστικές δραστηριότητες- στην Κύπρο, ήταν με λεπτομέρειες, ακρίβεια, σφαιρικότητα, και εντέλει ιδανικά για να καταλάβει, να κρίνει και να πιθανόν να αποφασίσει για επενδύσεις.
 
Αντίθετα για την Ελλάδα δε μπόρεσε να πει το ίδιο. Αναζήτησε στατιστικά αλλά τους έλειπε η  ποσοτική ακρίβεια και η λεπτομέρεια που αναζητούσε με αποτέλεσμα να στρέψει την πλάτη σε σκέψεις επενδυτικές.
 
Υπάρχουν –μας ανέφερε-  κάποια στοιχεία αλλά δεν είναι όπως των άλλων χωρών.
 
Πράγματι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί στην απουσία στοιχείων.
Στο κράτος είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν αλλά και στους ιδιώτες, αντίθετα με το τι θα περίμενε κανείς, τα πράγματα ζουν τον μύθο τους… Οι εξαιρέσεις ελάχιστες και πάλι ελέγχονται.  Όπου και να αναζητήσει κανείς στοιχεία, σκοντάφτει.  Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Και είναι σχεδόν ίδιες.. Κανείς δεν είναι αρμόδιος, αλλά και όταν είναι δεν έχει οργανωθεί ανάλογα και στοχευμένα ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.
 
Όπου και να αναζητήσει κανείς στοιχεία, διαπιστώνει πώς είτε δεν υπάρχουν είτε είναι αποσπασματικά συγκεντρωμένα από τις εθελοντικές άξιες,  όμως αδύναμες, προσπάθειες κάποιων ανθρώπων.
Απουσιάζει η οργάνωση.
 
Κάποιοι, σε κάποιες κυβερνήσεις ασχολήθηκαν λίγο με τα στατιστικά και τις μελέτες όμως τελικά δεν κατάφεραν κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε σήμερα.
 
Το έλλειμμα που καταγράφουμε είναι πολύ σημαντικό. Αποδεικνύει μια προχειρότητα, ένα εφήμερο. Δεν είναι εικόνα οργανωμένου κράτους και οργανωμένων ιδιωτών.  Δε χωρά πλέον άλλη καθυστέρηση. Χρειάζεται μια εκκίνηση  συνολική και καθολική. Οφείλουν, η χώρα, το κράτος, τα υπουργεία, οι φορείς, οι ιδιώτες να δώσουν έμφαση σε αυτό το καθοριστική σημασίας θέμα.
 
Ας γυρίσει και αυτή η σελίδα…

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics