Χρειάζεται προσεκτικές κινήσεις η διαμεσολάβηση

Του Γιάννη Βερμισσώ Την «ήπια προσαρμογή» στις μεταβολές που επέρχονται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση τόσο λόγω της IDD όσο και των γενικότερων εξελίξεων

Του Γιάννη Βερμισσώ

Την «ήπια προσαρμογή»  στις  μεταβολές που επέρχονται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση τόσο  λόγω της IDD όσο και των γενικότερων εξελίξεων που θίγουν τον κλάδο, προκρίνει ως  λύση για την ομαλή μετάβαση του κλάδου στο μέλλον, η επίτιμη πρόεδρος του ΠΣΑΣ κυρία Ελένη Γρυπάρη.

Όπως αναφέρει στο insurance-eea η ασφαλιστική αγορά βιώνει μια μεγάλη αλλαγή η οποία επιτάσσει αναδόμηση των υφιστάμενων προϊόντων. Αυτά θα πρέπει , τονίζει, να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καταναλωτών οι οποίοι σήμερα δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ρευστότητας οπότε και προς ανάλογη πρακτική θα πρέπει να κινηθούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το νέο ασφαλιστικό «προϊόν» θα γίνει κατά την κυρία Γρυπάρη το όχημα μέσω του οποίου θα κινηθεί και η νέα διαμεσολάβηση στο μέλλον. Και ποια είναι αυτή;

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες, επισημαίνει, θα επιβιώσουν εφόσον έχουν την απαραίτητη ελευθερία να αναπτυχθούν στην εργασία τους. Κυρίαρχοι, κατά την εκτίμησή της θα είναι στο μέλλον όσοι δεν έχουν δεσμεύσεις και κινούνται ανεξάρτητα. Το πλαίσιο εργασίας τους θα διαμορφωθεί μέσα από την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και θα οριοθετηθεί εν πολλοίς από την IDD. Για την Οδηγία η επίτιμη πρόεδρος του ΠΣΑΣ αναφέρει πώς η σημερινή εντύπωση που επικρατεί είναι διογκωμένη. Γι΄ αυτό και θεωρεί ότι θα εξασθενήσει σιγά σιγά και μόλις εφαρμοστεί θα ανακύψουν δυσκολίες κάποιες φορές μεγάλες οι οποίες και θα οδηγήσουν  στην διαφορετική θεώρηση από αυτή που υπάρχει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Γρυπάρη προτείνει στους αρμοδίους της ΤτΕ να προσέξει τα βήματα εφαρμογής της Οδηγίας ώστε να είναι λειτουργική και να μπορέσει να προσφέρει αντί να στραγγαλίσει τον κλάδο. Μάλιστα, εκτιμά πώς σχετικά με την  IDD θα πρέπει να επιδιωχθεί το ελάχιστο την προσαρμογής και όχι το μέγιστο, κάτι το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουν όσοι έχουν την ευθύνη.

Αναφορικά με την αγορά στο σύνολό της και τα όσα την χαρακτηρίζουν η κυρία Γρυπάρη θεωρεί ως αρνητικό δείγμα την μεταφορά συμβολαίων από εταιρεία σε εταιρεία, διότι ως πρακτική πλήττει την αγορά, δεν αφήνει τους καταναλωτές να αποκτήσουν συνείδηση για την ασφάλιση και τελικά δημιουργεί λάθος εντυπώσεις.

Γι΄ αυτό και καταλήγει ότι το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν αυξάνεται όπως θα ήταν καλό για την κοινωνία, αλλά παραμένει στάσιμο καταδεικνύοντας ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει για να εξελιχθούν τα πράγματα καλύτερα. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics