Η επικίνδυνη ισορροπία των διαμεσολαβούντων του Ν. Μαγνησίας

Συνωστίζονται τα προβλήματα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στον νομό Μαγνησίας. Οι ασφαλιστικές εργασίες να προσκρούουν σε «αδήλωτη εργασία» σε αθέμιτο τραπεζικό ανταγωνισμό και διάφορες άλλες αιτίες που προκαλούν δυσχέρεια στους επαγγελματίες οι οποίο

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Συνωστίζονται τα προβλήματα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στον νομό Μαγνησίας. Οι ασφαλιστικές εργασίες να προσκρούουν σε «αδήλωτη εργασία» σε αθέμιτο τραπεζικό ανταγωνισμό και διάφορες άλλες αιτίες που προκαλούν δυσχέρεια στους επαγγελματίες οι οποίοι όμως, έστω και με αντιξοότητες, προχωρούν. 

Σημαντικά στοιχεία δίνει στο insurance-eea η  κυρία Άννα Τσιτσιγιάννη-Βουρούκου πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας (ΣΥΔΑΜ) ο οποίος αριθμεί περίπου 90 ενεργά μέλη.

«Μαύροι κωδικοί, πτωχευτικά ασφάλιστρα, bancassurance, παράλληλη άσκηση επαγγέλματος, καθώς και δυσκολία διατήρησης των νέων που εισέρχονται στο επάγγελμα, είναι  θέματα που απασχολούν τους ασφαλιστές του ν. Μαγνησίας. Εξίσου πρόβλημα όμως είναι και η απουσία υποδομών που θα στηρίξουν την πρωτοβάθμια Υγεία αλλά και τη δευτεροβάθμια , για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και ασφαλιστικό μέλλον»,

αναφέρει η πρόεδρος του ΣΥΔΑΜ.

Την ίδια ώρα, στον νομό αναπτύσσονται συνέργειες μεταξύ γραφείων με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό εξελίχθηκε η  συζήτηση με την κυρία Τσιτσιγιάννη η οποία μας περιήγησε στο παρελθόν, το παρόν και μέλλον του επαγγέλματος.   

ΤΡΑΠΕΖΕΣ κ Ίντερνετ, αλλά ΚΑΙ περαστικοί του χώρου, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Οι συνθήκες δυσκολεύουν απουσία κανόνων και δομών που θα επιληφθούν την τήρησή τους τονίζει και εξηγεί: 

«Ακόμα πουλάνε κάποιες εταιρείες πτωχευτικό ασφάλιστρο και  αυτό βλάπτει την επαγγελματική μας υπόσταση. Δεν μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε σωστά ούτε στον κλάδο που σήμερα πρωτοστατεί και είναι το αυτοκίνητο.  
Επίσης έχουμε θέμα με  γραφεία παροχής υπηρεσιών όπως είναι κάποια λογιστικά ή άλλα, που πουλάνε επικουρικά ασφάλειες, με απαγορευτικό –αν θες να έχεις εισόδημα- ασφάλιστρο και με την σειρά τους ροκανίζουν τους αμιγώς επαγγελματίες της ιδιωτικής ασφάλισης».

Στην ίδια αξιολογική θέση τοποθετεί η κ. Τσιτσιγιάννη και το Bancassurance. Αναφέρει πώς δεν προλαβαίνουν να πάνε οι πελάτες να πληρώσουν το ασφαλιστήριό τους στην τράπεζα και αμέσως τους προσεγγίζουν και προχωρούν στην δική τους αντιπρόταση αναλόγως. Και φυσικά για τους συναλλασσόμενους επιχειρηματικά με τις τράπεζες ούτε λόγος δε γίνεται καθώς θεωρείται επιβεβλημένο να ασφαλιστούν με τις συνεργαζόμενες με το τραπεζικό ίδρυμα ασφαλιστικές.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΝΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Υπάρχει μέλλον στην Υγεία αναφέρει η πρόεδρος του ΣΥΔΑΜ. Διακρίνει ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι πολίτες για να αποκτήσουν ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας Υγείας.

Όμως, τονίζει, «η ζήτηση αυτή που αποτυπώνεται και στην παραγωγή δεν βρίσκει υποστήριξη και δεν τροφοδοτείται ανάλογα, απουσία υποδομών.  Υπάρχουν , αλλά δεν είναι αρκετό για να στηριχθούν οι πωλήσεις μας, κάποιοι συμβεβλημένοι γιατροί  που παρέχουν ειδικές τιμολογήσεις. Όμως δεν φθάνει αυτό. Χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερα κίνητρα για να στηριχθούν όπως θέλουν οι πολίτες που ενδιαφέρονται και ασφαλίζονται.» 

Ζήτηση βεβαίως υπάρχει και στα νοσοκομειακά προγράμματα που επίσης έχουν ανάγκη και τις υποδομές και τις συνεργασίες των ασφαλιστικών εταιρειών με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Για την κυρία Τσιτσιγιάννη είναι ξεκάθαρο ότι «το μέλλον του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή βρίσκεται στα νοσοκομειακά ή ακόμη καλύτερα, στην εξειδίκευση!.»

«Εκεί θα έχουμε εισόδημα» αναφέρει και συναφώς εξηγεί ότι 

«στο αυτοκίνητο που σήμερα βρίσκεται σε άνθηση υπάρχει το ιντερνετικό πεδίο που τραβά πελάτες και παίρνει ασφαλιστική ύλη.

Άρα η ασφαλιστική διαμεσολάβηση θα κληθεί να δώσει δυναμικό παρών και θα εξελιχθεί σε τομείς όπου τα προγράμματα χρειάζονται υποστήριξη και εξήγηση όπως δηλαδή τα νοσοκομειακά και τα υγείας, οι αστικές ευθύνες κλπ.»

Να σημειωθεί ότι στην επαρχία, υπάρχει γνωριμία μεταξύ του υποψήφιου πελάτη και του ασφαλιστή και αυτό έχει ουσιώδη ρόλο στην ασφάλιση και την μετέπειτα υποστήριξή της.  

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύει πώς οι ασφαλιστικές πωλήσεις σήμερα ενισχύονται και μπορούν και περαιτέρω να ενισχυθούν υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλιστής οφείλει να το δει σωστά, να θέσει βάσεις και να έχει αρχές. 

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Το επάγγελμα προσελκύει το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων διακρίνει η πρόεδρος του ΣΥΔΑΜ.

«Έρχονται νέοι για να γίνουν ασφαλιστές και αυτοί λόγω εποχής πρέπει να μάθουν και να εκπαιδευτούν να εργάζονται περισσότερο επαγγελματικά καθώς αυτό απαιτεί η σύγχρονη πώληση» αναφέρει.

Όμως επισημαίνει ότι αυτοί που εισέρχονται σταδιακώς χάνουν τον δρόμο του ασφαλιστή και μπαίνουν στην διαδικασία του φθηνού και ολοένα φθηνότερου ασφαλίστρου.  Επίσης έντονες αλλοιώσεις στο επάγγελμα δημιουργούν και τα φορολογικά-ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Αυτό σπρώχνει πολλούς στην σκέψη και στην πρακτική της «μαύρης» εργασίας, κάτι που προσβάλει την επαγγελματική οντότητα.

ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΝΤΟΠΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Υπάρχει ένα ακόμα «τοπικό θέμα» τονίζει η κυρία Τσιτσιγιάννη που αφορά την επιλογή των ασφαλιστών. Είναι αναγνωρίσιμο αναφέρει ότι «η βιομηχανική ζώνη που κάποτε έδινε ζωή στην ασφάλιση, σήμερα έχει σβήσει. 

Ότι έχει απομείνει ως επιχειρηματική-βιομηχανική-εμπορική ασφάλιση οι επιχειρήσεις αφενός είναι διστακτικές στην ασφάλισή του ενώ όσες το αποφασίζουν ή τηρούν τις προδιαγραφές επιλέγουν να ασφαλιστούν απευθείας στα κεντρικά των εταιρειών στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Δεν προτιμούν τον ντόπιο συνεργάτη».

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Σύμφωνα με την πρόεδρο, η Μαγνησία έχει την δική της ιστορία -παράδοση- στην  ιδιωτική ασφάλιση. Δεν ήταν ποτέ ισχυρά και ευρέως ανεπτυγμένη.  

Εξαίρεση αποτελεί η  δεκαετία του 2000 που αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις και υπήρχε ζήτηση για την κάλυψή τους με πυρός, αστικές ευθύνες ή ομαδικά προγράμματα. Μετά η αγορά επανήλθε και πάλι στον δικό της ρυθμό που η εργασία εμφανίζει τον μεγάλο όγκο της στον κλάδο αυτοκινήτου.

 Όμως, τονίζει η κ. Τσιτσιγιάννη

«οι ασφαλιστές συνεχίζουν, κερδίζουν την καθημερινή τους μάχη και κατανοούν πώς οι αυτόνομες μικρές προσπάθειες είναι δύσκολο κάτω από τις σημερινές συνθήκες να αντέξουν στις μεγάλες συντελούμενες αλλαγές».

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics