Κινδυνεύουν χιλιάδες νοικοκυριά από καταστροφική δαπάνη στην Υγεία

Μιλώντας στο insurance - eea ο κ. Κυριόπουλος επισήμανε την ανάγκη απλοποίησης των προγραμμάτων της ιδιωτικής ασφάλισης ως μια πρώτη άποψη για την πιθανή περαιτέρω διείσδυσή του τομέα στην κοινωνία. Ειδικότερα, στην παρουσίασή του αποτυπώθηκε ένα μεγάλο..

του Γιάννη Βερμισσώ

Θλιβερά στοιχεία για τον τομέα Υγείας που, με χιλιάδες νοικυριά να απειλούνται από μια αιφνίδια "καταστροφική δαπάνη σε θέμα υγείας ¨", κάποια άλλα να βρίσκονται σε κίνδυνο να μη μπορούν να πληρώσουν και τις "ροές" χρήματος από τις τσέπες των πολιτών προς ιατρικές δαπάνες να ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, ανέδειξε ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος καθηγητής του Τομέα Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας μιλώντας στο 20 Συνέδριο της ΕΑΕΕ στο Costa Navarino. Ωστόσο το έλλειμμα αυτό δε δείχνει να το κερδίζει η ιδιωτική ασφάλιση.

Μιλώντας στο insurance – eea ο κ. Κυριόπουλος επισήμανε την ανάγκη απλοποίησης των προγραμμάτων της ιδιωτικής ασφάλισης ως μια πρώτη άποψη για την πιθανή περαιτέρω διείσδυσή του τομέα στην κοινωνία. Ειδικότερα, στην παρουσίασή του αποτυπώθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα τόσο στο δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα κάθε επιπέδου και δραστηριότητας που σχετίζεται με την Υγεία, στο να μπορέσουν να καλύψουν τις ελληνικές ανάγκες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: " η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη των χωρών του ΟΟΣΑ σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Ξοδεύουν οι Έλληνες ένα θηριώδες ποσό διαχρονικά από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση άμεση και δυνατότητα επιλογής πρόσβασης.

Έτσι η χώρα ξοδεύει πολύ περισσότερα από άλλες χώρες για δαπάνες Υγείας. Οι δαπάνες για αμοιβές γιατρών αυξήθηκαν στην περίοδο της κρίσης και μετακυλίονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα νοικοκυριά σε νοσοκομειακούς γιατρούς. Περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά δηλαδή ποσοστό 5% του συνόλου, υφίσταται ετησίως καταστροφικό πλήγμα – οικονομικό – εξαιτίας θέματος υγείας". Μειώθηκε επίσης ανέφερε στην περίοδο της κρίσης το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 6-7 μήνες ενώ αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα, στοιχεία αντιφατικά στον σύγχρονο κόσμο. Επίσης ο καθηγητής χαρακτήρισε ως εξαιρετικά υψηλές τις αμοιβές των ιατρών και κατέγραψε πώς η χώρα απέναντι στο πρόβλημα αυτό έχει μικρή συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης αποδιδόντάς της σε ασφαλιστική ανωριμότητα. Ακόμα τόνισε ο κ. Κυριόπουλος ότι η ελληνική πραγματικότητα γύρω από την υγεία κατατάσσει τη χώρα ανάμεσα στην πρώτη τετράδα του ΟΟΣΑ με υψηλότερη δαπάνη που δεν περνά από κάποια επίσημη δίοδο.

Εξίσου αξιοσημείωτο είναι και άλλο ένα εύρημα έρευνας που δημοσιοποίοησε ο κ. Κυριόπουλος σύμφωνα με το οποίο οι έλληνες πάσχουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης , δεν δίνουν σημασία σε αυτή και μετακυλίουν όποιες πληρωμές και ανάγκες υγείας στα νοσοκομεία. Επίσης ιδοτυπία του συστήματος όπως είπε είναι ότι οι δαπάνες υγείας -υψηλότατες- ανέρχονται στο περίπου 8,3% του ΑΕΠ και οι πυλώνες χρηματοδότησης του είναι τρεις και κατανέμονται στο κράτος με 30%, στην κοινωνική ασφάλιση με επίσης 30% και στα νοικοκυριά με 40%. Μεταξύ των συμπερασμάτων της ομιλίας του είναι πώς ο όγκος της δαπάνης για την υγεία απευθύνεται στη θεραπευτική και όχι την προληπτική ιατρική και πως χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση για να μπορέσει να επέλθει ισορροπία και να επιτευχθεί ανταποδοτικότητα στο ελληνικό σύστημα Υγείας.

Για την ιδιωτική ασφάλιση η προτροπή του είναι να απλοποιηθούν όσο γίνεται τα ασφαλιστικά προγράμματα ώστε να μπορέσει να τα πλησιάσει να τα κατανοήσει ο πολίτης.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics