Ακριβαίνουν οι αποζημιώσεις “ευθυνών”

Οι αξιώσεις αποζημίωσης μεγάλης ευθύνης γίνονται όλο και πιο ακριβές, πολύπλοκες και διεθνείς, με αύξηση εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).


Οι αξιώσεις αποζημίωσης μεγάλης ευθύνης γίνονται όλο και πιο ακριβές, πολύπλοκες και διεθνείς, με αύξηση εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

 
"Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση των μεγάλων απαιτήσεων περιβαλλοντικής ευθύνης, η ευθύνη για τα φαρμακευτικά προϊόντα και την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και για το ελάττωμα /την ανάκληση προϊόντος είναι οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί για αξιώσεις ευρείας ευθύνης παγκοσμίως", ανέφερε η έκθεση με τίτλο "Global Claims Review – Liability in Focus."
 
"Ενώ δεν έχουμε δει κατ 'ανάγκη αύξηση της συχνότητας των αξιώσεων μεγάλης αστικής ευθύνης, αυτές που έχουν υποβληθεί είναι συνήθως πιο σύνθετες και με υψηλότερο κόστος από ό, τι στο παρελθόν", δήλωσε ο Larry Crotser, επικεφαλής του γραφείου αξιώσεων της AGCS στη Βόρεια Αμερική .
 
Πράγματι, απαιτήσεις για αποζημίωση βιομηχανικής ευθύνης, περιβαλλοντικής ευθύνης και εταιρικής ευθύνης δραστηριοτήτων επιχειρήσεων του εμπορικού και χρηματοπιστωτικού τομέα που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είναι πιο συνηθισμένοι και δεν περιορίζονται πλέον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ανέφερε η έκθεση.
 
Η AGCS ανέφερε μια μελέτη του 2015 από την Aon που είχε τίτλο "Παγκόσμια Ευκαιρία Αγοράς Ασφαλίσεων.", η οποία αναγνώρισε 86 απώλειες εταιρικής ευθύνης άνω του 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1989. "Πάνω από 57 από αυτές τις ζημίες υπερέβησαν τα 2 δισ. Δολάρια και 13 πέραν των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από περιστατικά ρύπανσης και απο ενέργειες ρυθμιστικών αρχών. 
 

Απαιτήσεις ρύπανσης

Οι μεγάλες αξιώσεις περιβαλλοντικής ευθύνης, όπως η ρύπανση, αυξάνονται – ιδιαίτερα εκείνες που προέρχονται από τον τομέα των μεταλλείων και των κατασκευών – οι οποίες μπορεί να είναι πολύπλοκες, δαπανηρές και να διαρκέσουν πολύ για να διευθετηθούν, αναφέρει η έκθεση.
 
Ο Peter Oenning, παγκόσμιος επικεφαλής αποζημιώσεων ευθύνης σημείωσε ότι οι απαιτήσεις περιβαλλοντικής ευθύνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες στις αναδυόμενες αγορές. "Μπορούν να είναι περίπλοκο και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, λόγω των πολιτισμικών διαφορών, των γλωσσικών και νομικών συστημάτων που μπορεί να είναι λιγότερο προβλέψιμες από τα δικαστήρια στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη".
 
Για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες απώλειες του 2015 ήρθε μετά την κατάρρευση ενός φράγματος σκουπιδιών από σιδηρομετάλλευμα στο ορυχείο Samarco στο Bento Rodrigues της Βραζιλίας.
 
Η καταστροφή του ανθρακωρυχείου Samarco είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές της χώρας, που σκότωσε 19 άτομα και προκάλεσε "εκτεταμένη ρύπανση και ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία".
 
"Tο ανθρακωρυχείο Samarco και οι ιδιοκτήτες του (το ορυχείο είναι κοινοπραξία μεταξύ Vale και BHP Billiton) συμφώνησαν να υποβάλουν  αξίωση αποζημίωσης ύψους 48 δισ. Δολαρίων από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς μέχρι τον Ιούνιο του 2017", ανέφερε η έκθεση της AGCS.
 
"Επιπλέον, οι δύο εταιρείες εξόρυξης έφθασαν σε συμφωνία με τις αρχές της Βραζιλίας ύψους τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψουν τα κόστη καθαρισμού και την αποζημίωση", συνέχισε.
 
Η μεγαλύτερη απώλεια εταιρικής ευθύνης τα τελευταία χρόνια ήταν η έκρηξη του Deepwater Horizon και η πετρελαιοκηλίδα του BP, η οποία έχει τιμή 61,6 δισ. Δολαρίων, καλύπτοντας πολλαπλούς συμβιβασμούς με ομοσπονδιακές και κρατικές αρχές, μετόχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και καταναλωτές.
 

 

Παράδειγμα σκανδάλου εκπομπών

Το σκάνδαλο εξαπάτησης των εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένα παράδειγμα για το πόσο σύνθετες μπορούν να γίνουν οι απώλειες ευθύνης , με τις «πολύμορφες ρυθμιστικές έρευνες και δικαστικούς αγώνες για την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και τους διευθυντές της».
 
"Τον Οκτώβριο του 2016, η Volkswagen συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια ομάδα αμερικανικών ομοσπονδιακών και κρατικών ρυθμιστικών αρχών που κάλυπταν περίπου 475.000 ιδιοκτήτες οχημάτων στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2016, συμφώνησε σε έναν επιπλέον διακανονισμό αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να διορθώσει ή να αγοράσει άλλα 80.000 οχήματα στις Η.Π.Α"
 

Ευθύνη Προϊόντων & Ανάκληση

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας άλλος παράγοντας στο αυξανόμενο μέγεθος των απαιτήσεων αστικής ευθύνης είναι η ολένα και πιο περίπλοκη ευθύνη προϊόντος και η ανάκληση λόγω περιβαλλοντικών περιστατικών. 
 
"Με τις πολύπλοκες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τον μεγάλο αριθμό προϊόντων και προμηθευτών να επικεντρώνονται σε μικρότερο αριθμό μεγαλύτερων εταιρειών, η ευθύνη για τα προϊόντα και οι απαιτήσεις ανάκλησης έχουν γίνει όλο και μεγαλύτερες και πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν".
 
Η έκθεση σημείωσε ότι οι ανακλήσεις αυτοκινήτων των ΗΠΑ έχουν σημειώσει υψηλό ρεκόρ τα τελευταία τρία χρόνια, με αποκορύφωμα την ανάκληση περίπου 53,2 εκατομμυρίων οχημάτων το 2016.
 
Μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις ανάκλησης αφορούσε ελαττωματικούς αερόσακους κατασκευασμένους από την ιαπωνική εταιρία Takata, η οποία έχει επηρεάσει περίπου 42 εκατομμύρια οχήματα και 19 αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι σήμερα.
 
Η Τακάτα συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή της για ποινικό αδίκημα και να καταβάλει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την επίλυση μιας έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τη διάρρηξη εξαρτημάτων του αερόσακου".
 
Εν τω μεταξύ, η φαρμακευτική ευθύνη και οι ανακλήσεις φαρμάκων συνεχίζουν να δημιουργούν μεγάλες απαιτήσεις, σύμφωνα με την έκθεση που επισημαίνει την αύξηση των αξιώσεων εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών στις Η.Π.Α. "πάνω σε ύποπτες σχέσεις μεταξύ της σκόνης τάλκ και του καρκίνου των ωοθηκών.
 
"Σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του 2016, οι επιτροπές αποφάσισαν καταβολή 72 εκατομμυρίων δολαρίων, 55 εκατομμυρίων δολαρίων και 71 εκατομμυρίων δολαρίων αντιστοίχως, σε ενάγοντες. "Από τον Οκτώβριο του 2016, πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 1.700 παρόμοιες αγωγές στα κρατικά και ομοσπονδιακά δικαστήρια".
 
 
Με την αυξανόμενη αναλογία των αγαθών που κατασκευάζονται σήμερα στην Ασία, οι απαιτήσεις για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων έχουν καταστεί σημαντικός παράγοντας για τις αξιώσεις μεγάλου ποσού ευθύνης από την Κίνα, αντιπροσωπεύοντας 2.124 περιπτώσεις ανάκλησης προϊόντων στις ΗΠΑ το 2015, ακολουθούμενες από 685 εταιρείες στις Η.Π.Α.
 
"Η Κίνα αντιπροσώπευε το 62% των προειδοποιήσεων για την ασφάλεια των προϊόντων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015."
 

Οι ρυθμιστικές αρχές του Πλανήτη γίνονται πιο δυνατές

Η κλιμάκωση των αξιώσεων αποζημίωσης ευθύνης οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο σκληρές, "καθιστώντας πιο υπεύθυνες τις εταιρείες και τους διευθυντές τους, εξήγησε η AGCS.
 
Η έκθεση ανέφερε το παράδειγμα της καταστροφής του ορυχείου Samarco και τις επιπτώσεις της στην εσωτερική ρυθμιστική νομοθεσία. Η καταστροφή έχει οδηγήσει σε "σημαντική αύξηση της περιβαλλοντικής έκθεσης και αξιώσεων στη Βραζιλία, καθώς οι περιβαλλοντικοί νόμοι έχουν διευκρινιστεί και ο ρυθμιστικός φορέας έχει γίνει πιο επιθετικός", σύμφωνα με τον Tiago Santos Badin, διαχειριστής απαιτήσεων, AGCS Brazil, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση .
 
Ο αριθμός των ανακλήσεων αυξάνεται παράλληλα με την "αυξημένη εγρήγορση στην ασφάλεια των προϊόντων και των χώρων εργασίας, καθώς και στην πιο προορατική ρύθμιση".
 
 
"Ταυτόχρονα, οι νόμοι για την προστασία των καταναλωτών έχουν ενισχυθεί σε πολλές χώρες και οι δικαστικές διαδικασίες αμερικάνικου τύπου εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο", δήλωσε η AGCS, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές σε χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία "γνωρίζουν πολύ καλά και είναι πιο ενημέρωμένοι για τις πιθανές αποζημιώσεις ."
 
Η έκθεση προέβλεπε ότι οι δράσεις παγκόσμιας κλίμακας από τους καταναλωτές και τους επενδυτές θα γίνουν πιο σημαντικές. Παρόλο που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υπόθεση των Η.Π.Α., "η συλλογική προσφυγή παίρνει μια πιο διεθνή διάσταση, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης".
 
© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics