Η επιλογή του Χρηματιστηρίου για την Εθνική Ασφαλιστική

Τα έως τώρα στοιχεία που αφορούν τις εξελίξεις με τους επενδυτές, τις προσφορές, την αξιολόγηση, κ.λπ., αρχίζουν να θυμίζουν κατά πολύ την περασμένη ιστορία (ΕΧΙΝ) που δεν απέδωσε οπότε και η ιδέα μιας επανάληψης προκαλεί αποστροφή.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες ως προς την επίτευξη μιας ικανοποιητικής, σε όλα τα επίπεδα,  λύσης για την Εθνική Ασφαλιστική .  

Τα έως τώρα στοιχεία που αφορούν τις εξελίξεις με τους επενδυτές, τις προσφορές, την αξιολόγηση, κ.λπ., αρχίζουν να θυμίζουν κατά πολύ την περασμένη ιστορία (ΕΧΙΝ) που δεν απέδωσε οπότε και η ιδέα μιας επανάληψης προκαλεί αποστροφή. 

Ποια είναι η εμπειρία;  Ότι  η ΕΧΙΝ τελικά ροκάνισε τον χρόνο, δημιούργησε καθυστερήσεις, η επένδυση δεν έγινε και ακόμη και στο τέλος  η εταιρεία ισχυριζόταν ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται (δηλώσεις εκπροσώπου της  στον ξένο τύπο όταν έχασε τις τελευταίες προθεσμίες). Συνεπώς με βάση αυτό το παρελθόν οι ενασχολούμενοι με την υπόθεση οφείλουν να χαράξουν το παρόν και το μέλλον.

Οφείλουν να προσμετρήσουν και ένα ακόμη δεδομένο: ότι η  «θεωρία» των επενδύσεων στην ελληνική αγορά από την «εκδήλωση ενδιαφέροντος»,  στην αποτύπωσή του, στην οικονομοτεχνική προσέγγιση, στη νομοθετική έγκριση, στην διασφάλιση των «μερών», στην αξιοποίηση συμβούλων και δεκάδες άλλα που την πλαισιώνουν, έχει αποδειχθεί  μια «πονεμένη» υπόθεση για την ελληνική πραγματικότητα.

Δεκαετίες τώρα το ενδιαφέρον που δηλώνεται είναι μεγάλο αλλά ατυχώς δεν παραμένει ζωηρό στη  συνέχεια η οποία είναι γενικώς δυσκολότερη ως προς την πραγμάτωση των επενδύσεων οι οποίες  συνήθως σκαλώνουν στο τίμημα, στη γραφειοκρατία, στο νομοθετικό πλαίσιο, στη λειτουργία της αγοράς, στις εκδόσεις αδειών  κ.α .

 Άρα όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και μάλιστα πολύ γρήγορα για να υπάρχει αφενός εξέλιξη και αφετέρου καλή εξέλιξη στην υπόθεση πώλησης  της Ασφαλιστικής.  

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζεται και από γνώστες της αγοράς, μια καλή επιλογή είναι η  καταφυγή στο Χρηματιστήριο και η  μέσω αυτής της οδού αναζήτηση επενδυτών και πώλησης του ποσοστού του 75%.

Αυτό  ίσως τα αποτελεί την «δεύτερη καλύτερη»  επιλογή για την Εθνική Ασφαλιστική.

Και ίσως θα πρέπει να εξεταστεί ταυτόχρονα με την  «πρώτη επιλογή» που αφορά: τα σχετιζόμενα με επενδυτικό ενδιαφέρον, με προσφορές, με διαπραγματεύσεις, με επιτροπή ανταγωνισμού, με εγκρίσεις, με νομοθετικές ρήτρες, και με ό,τι άλλο από τα δεκάδες στοιχεία που απαιτούνται για να προχωρήσει ένα επενδυτής αφού πρώτα έχει γίνει διαγωνισμός  έχουν υποβληθεί οι προσφορές, δεν έχει γίνει ένσταση, και έχουν ελεγχθεί όλα όσα πρέπει για να πληρείται το νόμιμο των διαδικασιών. Με το περίγραμμα αυτό της «πρώτης» και της «δεύτερης» λύσης οι αρμόδιοι έχουν να επιλέξουν προφανώς κάτι που είναι ηλίου φαεινότερον. Το Χρηματιστήριο δίνει τη λύση που είναι δοκιμασμένη, αποτελεσματική και  κυρίως αφήνει την Εθνική να απλώσει τις δυνάμεις της…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics