Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δίνουν ρόλο στην ιδιωτική ασφάλιση

Άνοιξαν οι πόρτες για είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στα έως σήμερα άβατα της κρατικής κυριαρχίας στην Υγεία και την Σύνταξη. Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Στ. Πιτσιόρλας έκαναν σχετικές αν

Του Γιάννη Βερμισσώ

Άνοιξαν  οι πόρτες για είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στα έως σήμερα άβατα της κρατικής κυριαρχίας στην Υγεία και την Σύνταξη. Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Στ. Πιτσιόρλας έκαναν σχετικές αναφορές στις ομιλίες τους στην 111η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ κατά την οποία, αρμοδίως αναγνωρίστηκε η δυναμική του κλάδου.

Ορόσημο στην ιστορία της ΕΑΕΕ θα αποδειχθεί το 2018 αφού για πρώτη φορά φάνηκε πώς το πολιτικό σύστημα αρχίζει να αποδέχεται τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση και να κατανοεί πώς το κράτος χρειάζεται ενίσχυση.  Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης προχώρησε σε δημόσια δέσμευση για τις δυνατότητες του κλάδου να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα πολύπλευρα σε όλους τους τομείς όπου πάσχει έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το όφελος των πολιτών. Ταυτόχρονα απηύθυνε δημόσια πρόσκληση συνεργασίας για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Θ. Μητράκος αναφέρθηκε στην αναγνωρίσιμη προσπάθεια του κλάδου, την αντοχή που επέδειξε στην κρίση και συνέστησε να μην εφησυχάσουν οι εταιρείες αλλά αντίθετα να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο σε επίπεδο βελτίωσης των λειτουργιών τους, ενημέρωσης του καταναλωτή, και ενίσχυσης-διασφάλισης της φερεγγυότητάς τους.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΌΡΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ο υπουργός κ. Στ. Πιτσιόρλας ως κυβερνητικό στέλεχος αναγνώρισε ότι εφεξής ο ρόλος των ασφαλιστικών θα είναι πιο σημαντικός και συμπληρωματικός του δημοσίου, τόνισε ότι η σύμπραξη (ΣΔΙΤ) δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί κλειδί για την άμεση ανάπτυξη και είναι ένα εργαλείο με πλεονεκτήματα που θα δώσει λύσεις. Γι΄ αυτό και τόνισε ότι «αξίζει να συζητήσουμε τέτοιες ιδέες».

Η Ν.Δ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Στην ίδια κατεύθυνση με πιο ειδικές αναφορές που αναγνωρίστηκαν ως υποσχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα εισόδου των ιδιωτών όπως συμβαίνει και στην παγκόσμια αγορά. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πώς το σημερινό αδιέξοδο σε συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί με την εφαρμογή ενός νέου συστήματος που θα έχει τρείς πυλώνες: Στον πρώτο θα είναι το κρατικό υποχρεωτικό αναδιανεμητικό σύστημα, στον δεύτερο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα ο εργαζόμενος θα επιλέγει μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου συστήματος και στον τρίτο πυλώνα που θα είναι προαιρετικός θα υπάρχει μόνο το ιδιωτικό σύστημα. Μάλιστα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές ξένων χωρών από τις οποίες μπορεί να αντληθεί γνώση και να προχωρήσει και η Ελλάδα σε αλλαγές ώστε να δοθεί λύση στους πολίτες και στα προβλήματα της χώρας. Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ζήτησε από την ασφαλιστική αγορά να τοποθετηθεί στο θέμα της Υγείας και να προτείνει λύσεις. Συγκεκριμένα είπε: «είμαι ανοικτός σε προτάσεις για καλύτερη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασία και οι συμπράξεις θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

ΜΗΝ ΕΦΥΣΗΧΑΖΕΤΕ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΤτΕ

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Μητράκος εξήρε τις προσπάθειες του κλάδου και την προσαρμογή του στις απαιτήσεις του εποπτικού πλαισίου. Συνεχάρη την αγορά για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει και συνέστησε διαρκή εγρήγορση και «μη εφησυχασμό». Δεν παρέλειψε να προτρέψει σε επανεξέταση σε κάποιες περιπτώσεις και των προϊόντων ακόμα και την αναβολή προώθησής τους μέχρι να εξασφαλιστεί πλήρως και να διασφαλιστεί ο περιορισμός του κινδύνου.  Ανακοίνωσε τον ρόλο της ΤτΕ  στην καλύτερη εποπτεία των διαμεσολαβούντων και επισήμανε ότι η ΤτΕ δίνει έμφαση στην εκπαίδευση-πιστοποίηση  και επαναπιστοποίηση. Αποστέλλοντας ένα θετικό μήνυμα τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και εκτίμησε ότι θα αυξηθεί η διείσδυση της αγοράς στην κοινωνία και ο κλάδος θα λειτουργήσει συμπληρωματικά.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΑΕΕ

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης αναφέρθηκε στην αντοχή του κλάδου στην οικονομική κρίση καθώς και στις δυνατότητές του να εισέλθει στην κοινωνία και στο κράτος και να στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Κατέγραψε αναλυτικά τις δράσεις της ΕΑΕΕ και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ώστε να εκσυγχρονιστεί, να βελτιώσει την παρουσία του κλάδου και να έλθει πιο κοντά στους πολίτες. Τέλος απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας με στο να καταρτιστεί ένα εθνικό μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που θα στηρίξει την εξέλιξη της Ελλάδας.

Δείτε και σχετικά βίντεο:

 

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics