Θα κερδίσουμε τις μεγάλες μάχες της διαμεσολάβησης

Του Γιάννη Βερμισσώ Με τεχνικές κινήσεις, σωστή τεκμηρίωση, επιμονή και σωστές συμμαχίες η ασφαλιστική διαμεσολάβηση μπορεί να βγει κερδισμένη σε όλα τα επίπεδα θεμάτων που την απασχολούν..

Του Γιάννη Βερμισσώ

Με τεχνικές κινήσεις, σωστή τεκμηρίωση,  επιμονή και σωστές συμμαχίες η ασφαλιστική διαμεσολάβηση μπορεί να βγει κερδισμένη σε όλα τα επίπεδα θεμάτων που την απασχολούν, ακόμα και στο ασφαλιστικό και φορολογικό, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

Μιλώντας στο insurance-eea , αναφέρεται σε μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η διαμεσολάβηση. Τις προσδιορίζει σε τρία επίπεδα  που αφορούν:  το νομοθετικό πλαίσιο, το  φορολογικό- ασφαλιστικό καθεστώς, και την «ανανέωση» της σχέσης των διαμεσολαβούντων με της κοινωνία ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν τον ρόλο της στο μέγεθος που της αξίχζει.

Για όλα αυτά ο κλάδος,  τονίζει, καλείται εκ των συνθηκών να δώσει «μάχες» τις οποίες –πρέπει- και μπορεί να τις κερδίσει με αξιοπρέπεια, συνέπεια και δομή, για να διασφαλίσει συνθήκες ομαλότητας στην ανάπτυξή του.

Προϋπόθεση της νίκης είναι, επισημαίνει,  να υπάρχει ενότητα στους φορείς της διαμεσολάβησης και να έχει εξασφαλιστεί η αρωγή-στήριξη  και στενή συνεργασία των Επιμελητηρίων που με τον θεσμικό τους ρόλο μπορούν να προκαλέσουν διάλογο και να διεκδικήσουν αιτήματα, αρκεί να δρουν δημιουργικά και παρεμβατικά.

Βεβαίως, συμπληρώνει «χρειάζεται και από την πλευρά μας να έχουμε σχέδιο βασισμένο σε αξιόπιστες μελέτες και στοιχεία. Επί αυτών θα μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε, να εξηγήσουμε και να πείσουμε τους εκάστοτε αρμοδίους για όσα διεκδικούμε».

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΌ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στο θέμα του νομοθετικού πλαισίου ο κ. Γαβαλάκης επισημαίνει πώς η ενσωμάτωση της IDD στο εθνικό δίκαιο αποτελεί ευκαιρία ώστε  το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καταρτιστεί να λύνει προβλήματα, να διορθώνει υφιστάμενες αστοχίες και να διασφαλίζει δικαιώματα του κλάδου. Εξειδικεύοντας, τονίζει, ότι η κωδικοποίηση του Ν 1569/85 καθώς και το ΠΔ 190/2006 που αφορούν την διανομή ασφαλιστηρίων συμβολαίων χρήζουν βελτιώσεων σε σημεία που σήμερα είναι προβληματικά. Για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Γαβαλάκης, «ένας νέος σύγχρονος νόμος οφείλει να οριοθετεί με ακρίβεια τι σημαίνει «σπουδαίος λόγος ή βαρύ παράπτωμα» που κατά την υφιστάμενη νομοθεσία αιτιολογεί καταγγελία σύμβασης διαμεσολαβούντα από ασφαλιστική εταιρεία χωρίς καταβολή προμηθειών και χρησιμοποιείται συχνά καταχρηστικά, βλάπτοντας την αξιοπιστία της αγορά..

Τέλος η καταπολέμηση των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού η οποία γίνεται πιο εφικτή με το επικείμενο θεσμικό πλαίσιο (IDD) μιας και η φιλοσοφία της οδηγίας υπηρετεί την αρχή της προστασίας του καταναλωτή με ίδιες υποχρεώσεις για όλα τα δίκτυα διανομής.»

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

«Τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχει τελειώσει» εκτιμά ο κ. Γαβαλάκης στο θέμα των ρυθμίσεων της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό με τις εξοντωτικές συνέπειες για τον κλάδο. Η άποψή του είναι πώς «η μάχη που χάθηκε ήταν λόγω της στόχευσης της κυβέρνησης στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών αποκλείοντας τις εξαιρέσεις. Εξηγεί ότι : «δεν είχαμε το περιθώριο και την πρόσβαση να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία εκείνα που θα παρουσιάζουν την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και τους αντικειμενικούς λόγου για τους οποίους πρέπει να εξαιρεθεί και να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, και φυσικά το χρόνο να αναπτύξουμε πολιτικές συμμαχίες μιας και μέσα σε 3 μήνες από την αναγγελία του ο νόμος  έγινε πράξη. Αυτό κάνουμε ήδη και θα συνεχίσουμε πιο έντονα διασφαλίζοντας τους αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίας με την πολιτεία και πάντα με την αποτελεσματική συνέργεια των Σωματείων με τα Επιμελητήρια, ώστε να δείξουμε στους αρμοδίους τι ακριβώς ισχύει στον κλάδο μας. Με μελέτες, απεικόνιση των δεδομένων, σχέδιο δράσης και επιχειρήματα θα κερδίσουμε τις αναγκαίες ρυθμίσεις που θα γλυτώσουν τον κλάδο από αυτή την ισοπέδωση που συνέβη σήμερα με το ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο».

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑ-ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μια σημαντική επίσης «μάχη» που πρέπει να κερδηθεί αφορά τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με την κοινωνία. Επισημαίνει ότι «οφείλουμε νε εμπεδώσουμε στην συνείδηση των πολιτών την χρησιμότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Να αντιληφθούν οι πολίτες την αξία του επαγγέλματος μας στο επίπεδο που του αρμόζει ώστε πριν αγοράσει οποιοδήποτε ασφαλιστικό πρόγραμμα να αναζητά την αναγκαία συμβουλή.». Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος τονίζει ο κ. Γαβαλάκης, με ενότητα θα πρέπει να βγεί προς την κοινωνία. Να εξηγήσει τη σημασία του Μητρώου Διαμεσολαβούντων, να εκπαιδεύσει για την απαραίτητη αναζήτηση της ασφαλιστικής συμβουλής, να εξηγήσει το πόσο εκπαιδευμένος και αξιόπιστος είναι σήμερα ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής. «Αν μαθευτεί, γίνει περισσότερο γνωστό το ότι έχουμε υποχρεωτική αστική ευθύνη, ότι περνούμε διαρκεί εκπαίδευση και ότι λειτουργούμε σε πλαίσιο αυξημένης εποπτείας και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, τότε θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή και θα αναδείξουμε την υπεραξία που προσθέτουμε στην ασφαλιστική προστασία» αναφέρει ο κ. Γαβαλάκης. Χρειάζεται συμπληρώνει να κερδίσουμε μεγαλύτερη ακόμα αξιοπιστία και να εμπεδώσουμε στην συνείδηση των πολιτών την ουσιαστική μας χρησιμότητα κατά την απόκτηση και διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης.»

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics