Πρόστιμα 300χιλ.-3 εκατ. η «παράβλεψη» του παράβολου ανασφάλιστου

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία για την ασφάλιση των περιπτώσεων οχημάτων που εντοπίστηκαν ανασφάλιστα απέστειλε με σχετικές επισημάνσεις ο κ. Δημ. Ζορμπάς ως πρόεδρος της Επιτροπής...

Του Γιάννη Βερμισσώ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία για την ασφάλιση των περιπτώσεων οχημάτων που εντοπίστηκαν ανασφάλιστα απέστειλε με σχετικές επισημάνσεις ο κ. Δημ. Ζορμπάς ως πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ.

Κατά πληροφορίες του insurance eea ο  κ.. Ζορμπάς στην επιστολή του εφιστά την προσοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην εφαρμογή των όσων προβλέπονται από τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα. Δηλαδή όταν θα προσέρχεται υποψήφιος προς ασφάλιση και κατά την εισαγωγή των στοιχείων του στο συνδεδεμένο σύστημα (ΤΑΧΙΣ, Κέντρο Πληροφοριών Επικουρικού, ΑΑΔΕ) εμφανίζεται πώς εκκρεμεί στο όνομά του παράβολο, τότε να ζητούν πρώτα την πληρωμή του και μετά να προχωρούν στην ασφάλιση. Αυτή είναι εξάλλου και η Οδηγία από την ΑΑΔΕ οπότε και πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Να σημειωθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος ασφαλιστεί εκ παραδρομής ή από παράβλεψη , χωρίς να έχει πληρώσει το παράβολο τότε η ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρείας είναι μεγάλη και τα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν ξεκινούν από 300χιλιάδες ευρώ και φθάνουν μέχρι και 3 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας και ο εντοπισμός των ανασφάλιστων αποτελεί μεγάλη πρόοδο για την αγορά και ως τέτοια θα πρέπει να εκληφθεί με τη συμμετοχή όλων. Οι λάθος περιπτώσεις θα ακολουθήσουν την διαδικασία που έχει οριστεί από τον νομοθέτη οπότε και θα βρουν το δίκιο τους. Όπως αναφέρεται αρμοδίως αυτές οι περιπτώσεις αφορούν συνήθως: οχήματα τα οποία αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία αλλά δεν έχουν σβηστεί,  οχήματα που διαθέτουν σήμα ασφάλισης αλλά δεν έχουν αναρτηθεί σε ανάλογες βάσεις, ή οχήματα που άλλαξαν ιδιοκτήτη και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έως και την ανάρτησή τους με τις μεταβολές σε αντίστοιχες βάσεις δεδομένων.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics