Ήπια λύση για την ασφαλιστική κάλυψη των σεισμών

Στο θεματικό πάνελ που διεύθυνε προτάθηκε η δημιουργία κάποιου μοντέλου ασφαλιστικής προστασίας που θα αφορά τον σεισμό και θα καλύπτει την πλειονότητα των κατοικιών στην Ελλάδα.

Μια "φιλική" και άμεση αντιμετώπιση μέσα από διάλογο χωρίς προκάτ στοιχεία για το ποιος θα συμμετάσχει (κράτος ιδιώτες, ΣΔΙΤ ή όποια άλλη λύση) που θα προστατεύσει την ελληνική επικράτεια από τον κίνδυνο των σεισμών δεδομένου ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με σχετικό πιθανό κίνδυνο προτείνει να βρεθεί και να υιοθετηθεί ή να έχει τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας  ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας και Αντασφάλισης της ΕΑΕΕ.

Στο θεματικό πάνελ που διεύθυνε προτάθηκε η δημιουργία κάποιου μοντέλου ασφαλιστικής προστασίας που θα αφορά τον σεισμό και θα καλύπτει την πλειονότητα των κατοικιών στην Ελλάδα. Εξήρε την επάρκεια της ασφαλιστικής αγοράς να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και ανέδειξε τα διεθνή παραδείγματα όπου οι άλλες χώρες μεριμνούν για τους πολίτες τους και τα δημόσια οικονομικά τους τα οποία πλήττονται σε περιπτώσεις αποζημιώσεων φυσικών καταστροφών.  

Βεβαίως επισημάνθηκε ότι η πιθανή σύμπραξη δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα επιφέρει πιο σωστή και αναλογικά δίκαιη κατανομή και διασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Ακόμα επισήμανε πώς η αγορά θα πρέπει να εστιάσει στην κάλυψη της πλειονότητας των κατοικιών και να υπάρξει από την πλευρά των εταιρειών κοινή πλεύση όσον αφορά τους όρους, τις εξαιρέσεις και την περιγραφή της κάλυψης. Μπορεί να ρυθμιστούν και περιπτώσεις όπου θα απαιτηθεί η επιδότηση αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις που σχετίζονται με την παλαιότητα ή την περιοχή.

«Ένας σεισμός στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το 70% των κατοικιών είναι ιδιόκτητες» τόνισε ο κ. Μοάτσος και συμπλήρωσε πώς η Ελλάδα δεν έχει καταγράψει πιθανόν τον πιο ισχυρό σεισμό που μπορεί να γίνει βάσει της γεωλογίας της.

Σε μικρή στατιστική αναφορά δήλωσε πώς τα ασφαλισμένα σπίτια είναι στο 15% του συνόλου και ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. εκ των οποίων τα 2/3 είναι ασφαλισμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού.

ΙΕΒ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics