Αλ. Σαρρηγεωργίου: Να δοθούν κίνητρα στους νέους να διαμορφώσουν το συνταξιοδοτικό τους μέλλον

Η ατομική μέριμνα για συνταξιοδότηση και η ευθύνη όλων απέναντι σε αυτή την προοπτική αναδείχθηκε μεταξύ άλλων στην θεματική ενότητα Demographic Challenges And Gender Equality Policies του συνεδρίου του Economist μέσα από τις ομιλίες των αρμοδίων που κατέγραψαν την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα, να ληφθούν πρωτοβουλίες, και να γίνουμε πιο ευρωπαίοι στην Ελλάδα για το καλό των πολιτών και της οικονομίας

Ο  πρόεδρος της EAEE και CEO της Eurolife FFH, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο καθηγητής του ΠΑΠΕΙ και πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Γήρανσης, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος  όπως και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, προσέγγισαν την εξέλιξη του ασφαλιστικού συστήματος και την σημερινή του κατάσταση.  Ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά  ότι δεν μπορεί σήμερα να προσεγγιστεί η αναλογία 2 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο όταν παλαιότερα υπήρξε ακόμα και η αναλογία 4 προς 1.  Τόνισε ότι στην τελευταία μεταρρύθμιση δημιουργήθηκε πλαίσιο με το οποίο διαφοροποιούνται οι κίνδυνοι για τις μελλοντικές συντάξεις με τη παροχή: εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και κεφαλαιοποιητικής επικουρικής. Δίνοντας στοιχείο ο υφυπουργός είπε για 4 βασικές  επιδιώξεις που είναι :

Διαφοροποίηση Κινδύνου, –Εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων στους μελλοντικούς δικαιούχους, –Δημιουργία κεφαλαίου που θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία και –Αντικίνητρα στο να επιλέξει κανείς μαύρη ανασφάλιστη εργασία

Σημαντική αναφορά του κ. Τσακλόγου ήταν και ότι η κοινωνία θα «μπολιαστεί» με την ιδέα της προσωπικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. «Και αυτό αναμφίβολα θα ωφελήσει την ανάπτυξη του 2ου και του 3ου πυλώνα που έχουν έναν κομβικό και διακριτό ρόλο στο ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε.

Ο  κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέδειξε ένα σημαντικό θέμα που είναι: το ότι γερνώντας κάποιος μπορεί να είναι φτωχότερος από ότι ήταν πριν (Old Age Poverty). Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ έχει επισημάνει και επαναλαμβάνει ότι  θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ ανέδειξε και το γεγονός ότι κανένα κράτος του ΟΟΣΑ δεν έχει στηρίξει τα πάντα στη δημόσια ασφάλιση όπως κάνει η Ελλάδα.

Παρουσίασε στοιχεία κεφαλαιοποιητικών συστημάτων όπου υπάρχουν  συσσωρευμένα κεφάλαια που αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ των εκάστοτε χωρών με την Ελλάδα να βρίσκεται στον αντίποδα με το σχετικό ποσοστό είναι χαμηλότερο του 1%.

Τόνισε συναφώς ότι επιβάλλεται  να δοθούν κίνητρα σε όλους τους πυλώνες ασφάλισης.

«Είναι καιρός να δώσουμε κίνητρο στο νέο άνθρωπο που είναι 25 – 30 χρονών να βάζει προ φόρων λεφτά στην άκρη και να μπαίνουνε σε ένα σύστημα (σ.σ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει ήδη τα PEPPs) ώστε να έχει λεφτά στην άκρη όταν βγει στη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σύστημα Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος εντοπίζοντας διάφορα προβλήματα που το κατατάσσουν στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης.

Δεν μπορούμε ανέφερε να να αναβάλουμε το χρόνο όσο αναφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και τόνισε ότι σχετικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν να γίνουν από τη δεκαετία του 80′ όταν υπήρξε ενίσχυση με νοσοκομεία, πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας.

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics