Αναγκαία η εθνική συναίνεση, αλλά δυσεύρετη στη χώρα τούτη

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και μεγάλης μερίδας διαμεσολαβούντων πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία η ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, με θέμα «Οι προτάσεις

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και μεγάλης μερίδας διαμεσολαβούντων πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία η ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, με θέμα «Οι προτάσεις των κομμάτων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής για τις ΜΜΕ».

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης ΧατζηθεοδοσίουΤην έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος και έθεσε το πλαίσιο των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ζητούν λύση και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να μάθουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων γι’ αυτούς και τι σκέφτονται να πράξουν.

«Η χώρα εισήλθε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, και μέρα με τη μέρα οι φορείς της πραγματικής οικονομίας, παρατηρούμε με αγωνία πως επιβαρύνεται το κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ήδη από τον Δεκέμβριο – και ιδιαίτερα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου – έχει «παγώσει» ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, με επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα, ο εκτροχιασμός των οποίων ανακοινώθηκε και επίσημα πρόσφατα.»

Τα θέματα που έθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου προς τους εκπροσώπους των κομμάτων ήταν τα εξής:

– Μόνο η Εθνική Συναίνεση, μπορεί να εξαλείψει τις εθνικές μας παθογένειες, που πλήττουν διαχρονικά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Κραυγαλέα παραδείγματα παθογένειας είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά.

– Πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής

– Δεν μπορείς να αξιώνεις από τον ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ και να τις διατηρείς στο ίδιο ύψος που ήταν προ κρίσης

– Ρευστότητα από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις

– Πιο ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία και τις τράπεζες, ώστε να καταστεί δυνατόν να εξοφληθούν

– Κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών στα ταμεία

– Μονοπωλιακές πρακτικές σε βάρος των μικρομεσαίων

– Αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

– Επικαιροποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες

– Παραεμπόριο

– Πνευματικά Δικαιώματα

– Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

– Σύγχρονα επιμελητήρια και υποχρεωτική συνδρομή

Η κα Ντόρα ΜπακογιάννηΗ κα Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τα μεγάλα έργα, διέσωσε τις  τράπεζες, προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές που βοήθησαν την οικονομία, με αποτέλεσμα να καταγραφεί θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια κρίσης. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έκανε και λάθη σε αυτή την πορεία. Όσον αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τόνισε πως επλήγησαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή τους είναι η αύξηση της ρευστότητας, αλλά και μία «σαρωτική φορολογική μεταρύθμιση», καθώς όπως υπογράμμισε, «ήταν βαθιά αντιαναπτυξιακή πολιτική η υπερφορολόγηση», η οποία όμως επιβλήθηκε έξωθεν λόγω μνημονίου. Σε περίπτωση νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε πως αφ’ ενός λόγω σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος η δανειοδότηση από τις τράπεζες θα ξεκινήσει και πάλι και αφ’ ετέρου θα δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και θα υπάρξουν μειώσεις στους φόρους, καθώς η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά είναι κατά της υπερφορολόγησης.

Ο κ.  Γαβριήλ ΣακελλαρίδηςΟ κ.  Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε περισσότερο σε πρακτικά μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε την έλλειψη ρευστότητας παρά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρώτο μέτρο θα είναι η ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα διοχετεύσει κονδύλια στην αγορά, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος στο οποίο «κολλάνε» όλα τα χρηματοδοτικά-εργοδοτικά  προγράμματα επειδή οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια μέσω ενός συστήματος παροχής εγγυήσεων με «σχήματα ειδικού σκοπού» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις καινοτομίας. Για τα «κόκκινα δάνεια» ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «νέα Σεισάχθεια» με τη διάσπαση των δανείων σε δύο μέρη, μέχρι ο δανειολήπτης να μπορεί να τα εξοφλήσει. Τέλος, υποσχέθηκε αντιμετώπιση του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων και των καθυστερήσεων με νέες ρυθμίσεις και επέκρινε τη κυβέρνηση για τον τρόπο της φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τις εξαγγελίες μείωσης των φόρων που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεσμεύτηκε για δίκαια τροποποίηση του φορολογικού συστήματος και τη θέσπιση της δεύτερης ευκαιρίας με επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις. Κλείνοντας στήριξε τη θέση του ΕΕΑ για την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Ο κ. Γιώργος ΦλωρίδηςΟ κ. Γιώργος Φλωρίδης, από το ΠΑΣΟΚ, αφού δήλωσε τη θλίψη του για την «παρέλαση προεκλογικών υποσχέσεων» που πραγματοποίησαν οι προλαλήσαντες ομιλητές, στάθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της ΕΕ, έναντι των ασιατικών οικονομιών και αναρωτήθηκε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογία, δεδομένου ότι η πολυπλοκότητα ευνοεί τη διαφθορά. Επέμενε ότι πρέπει να έχουμε σχέδιο δικό μας  για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι να μας το επιβάλουν οι ξένοι. Έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας, είπε. Όσο για την ίδρυση νέων κρατικών τραπεζών που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που η χώρα δεν έχει χρήματα ούτε για να πληρώσει τις συντάξεις του επόμενου μήνα.

Ο κ. Βασίλης ΜαμάηςΕκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Βασίλης Μαμάης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους από τις μεγάλες και τόνισε τις θέσεις του ΚΚΕ, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επαναφορά του αφορολόγητου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κούρεμα των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων κατά 30% και μείωση των τόκων κατά 50%.

 

Ο κ. Δημήτρης ΚαμμένοςΟ κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛ. αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της χρηματοδότησης της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, ως άνθρωπος που εργάστηκε επί χρόνια σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως ανέφερε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για κρατικές τράπεζες, δεν ιδρύονται έτσι εύκολα.  Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς γίνεται η μόχλευση των τραπεζικών αποθεμάτων. Δυστυχώς όμως αυτοί που διαπραγματεύονται για το ελληνικό χρέος έχουν ελλιπέστατες γνώσεις επί του αντικειμένου, με αποτέλεσμα οι ξένοι να μας επιβάλλουν ό,τι θέλουν.

Ο κ. Δημήτρης ΧατζησωκράτηςΟ κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗ.ΜΑΡ. στάθηκε στη θετική στάση του κόμματός του ως προς τον επιμελητηριακό θεσμό. Στη συνέχεια επισήμανε πως τα κυβερνητικά κόμματα εξαγγέλλουν φοροελαφρύνσεις και βελτίωση των αδικιών του φορολογικού συστήματος, τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει την υπάρχουσα κατάσταση και επανέλαβε τη θέση της ΔΗ.ΜΑΡ. για κλιμάκωση στη φορολογία των μικρομεσαίων. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε πως θα πρέπει να καταργηθεί και να φορολογείται το εισόδημα και όχι η κατοχή.

Ο κ. Θανάσης ΣκόκοςΟ κ. Θανάσης Σκόκος από το Ποτάμι μίλησε για το χρέος και είπε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε μεγάλη διαπραγμάτευση, αφού πρώτα ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς θέλουμε, ώστε  να ξέρουμε τι θα απαιτήσουμε από τους εταίρους μας.

Ο κ. Ηλίας ΚικίλιαςΟ κ. Ηλίας Κικίλιας από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών επεσήμανε ότι εξαρτώμαστε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, λόγω έλλειψης αξιοπιστίας, οπότε αν δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, οι αγορές θα μας αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά και δε θα υπάρχει εισροή των αναγκαίων επενδύσεων στη χώρα μας.

 

Συντονιστής των ομιλητών ήταν ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Υποφάντης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι φορέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάμεσά τους αντιπροσωπείες από τη ΓΣΕΒΕΕ, το ΒΕΑ, το ΕΕΠ, το ΕΒΕΠ. Σύσσωμη παρέστη η ηγεσία των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των διαμεσολαβούντων, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του κλαδικού ασφαλιστικού Τύπου. Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί υποψήφιοι βουλευτές από όλα τα κόμματα και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Πλήρες ρεπορτάζ, βίντεο με τις ομιλίες και φωτογραφίες από την ημερίδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΕΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

http://www.eea.gr/gr/el/articles/imerida-eea-ta-kommata-gia-tis-mikromesaies-epixeiriseis-vinteo 

Π.Μ.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics