Αναλογιστές: Αν τρέξουμε θα προλάβουμε την ανάταξη του Ασφαλιστικού

Του Γιάννη Βερμισσώ Την υποχρεωτική ενεργοποίηση του 2ου Πυλώνα με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα αναδεικνύει μελέτη που παρουσιάστηκε από την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού συστήματος με μεγαλύτερη ανταποδοτικό

Του Γιάννη Βερμισσώ

Την υποχρεωτική ενεργοποίηση του 2ου Πυλώνα με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα αναδεικνύει μελέτη που παρουσιάστηκε από την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος με στόχο τη δημιουργία  ενός καλύτερου ασφαλιστικού συστήματος με μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και προοπτικές μακράς βιωσιμότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Πάνος Δημητρίου έκανε την εισαγωγική τοποθέτηση και ακολούθως ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος και ο κ.  Γ. Συμεωνίδης προχώρησαν στην παρουσίαση της μελέτης. «Αν τρέξουμε μπορούμε να προλάβουμε»  είπε ο κ. Δημητρίου τονίζοντας την πεποίθησή του πώς για ένα βιώσιμο, με μακροπρόθεσμο ορίζοντας και παροχές συνταξιοδοτικό θα πρέπει να διατηρηθεί ο 1ος Πυλώνας και ταυτόχρονα να γίνει υποχρεωτικός  και κεφαλαιοποιητικός ο 2ος  Πυλώνας διότι αυτό θα  βοηθήσει στην καλύτερη αναπλήρωση. 

Επίσης επισήμανε ότι η όλη προσέγγιση, έχει βγάλει από το πλαίσιο οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση, αποβλέπει στη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού για τους πολίτες και κυρίως δεν υποδεικνύει το πώς και από ποιους (κράτος, ιδιώτες, Συνέργειες κ.λπ) θα ενεργοποιηθεί ο 2ος πυλώνας.

Ακολούθως ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η μελέτη δεν αποτελεί  επίλυση του Συνταξιοδοτικού ή θέση της ΕΑΕ αλλά αποτυπώνει μια εργασία επί σεναρίων για την καλύτερη λειτουργία, και ανταποδοτικότητα του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Τόνισε ότι η υποχρεωτική ενεργοποίηση του 2ου πυλώνα είναι άμεσα εξαρτημένη με τον 1ο πυλώνα και θα πρέπει οι δύο κατηγορίες να συνλειτουργούν. Ο κ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό στοιχείο λέγοντας ότι στα 24 δις τρέχουσες ανάγκες του ασφαλιστικού υπάρχει χρηματοδότηση 12 δις από το κράτος. Αυτό καταδεικνύει όπως είπε και την ανάγκη να αναπτυχθεί προβληματισμός για το πώς το ασφαλιστικό θα γίνει καλύτερο. 

Ακολούθως παρουσιάστηκε από τους δύο ομιλητές η μελέτη η οποία περιλαμβάνει αρκετά σενάρια. Σημαντικό, είναι αυτό που επισημάνθηκε ότι η τυχόν υιοθέτηση ενός νέου συστήματος στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να έχει μια μεταβατική περίοδο η οποία θα διακριθεί από σημαντικό έλλειμ μα οπότε και χρειάζεται πολιτική απόφαση για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Ακολουθούν η μελέτη: "Εναλλακτικές Προσεγγίσεις για τη βελτίωση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος" και η περίληψη της μελέτης: "Εναλλακτικές Προσεγγίσεις για τη βελτίωση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος". 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics