Αρχίζει ο διάλογος στο ασφαλιστικό -video-

Προτάσεις βελτίωσης των παροχών Υγείας και Σύνταξης, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και προθυμία για διάλογο εκφράζουν στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας

Του Γιάννη Bερμισσώ.


Προτάσεις βελτίωσης των παροχών Υγείας και Σύνταξης, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και προθυμία για διάλογο εκφράζουν στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας.

Σχετικές ρηξικέλευθες απόψεις-προτάσεις  διατυπώθηκαν σήμερα στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν το insurance-eea. (ΔΕΙΤΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ και VIDEO )

Στις εργασίες του συνεδρίου αποκαλύφθηκε ότι οι συνθήκες είναι ωριμότερες από ποτέ για να ξεκινήσει κάτι δημιουργικό και να ανοίξει μια νέα εποχή προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ωστόσο επίσης ευκρινές ήταν ότι, ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι γέφυρες και οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν  στην εκκίνηση και την δομημένη εξέλιξη του αποδεκτού από όλες τις πλευρές δημιουργικού διαλόγου.

Πάντως, η αίσθηση, οι εκτιμήσεις και οι τοποθετήσεις είναι θετικές, υπάρχει αποδοχή για τον κορεσμό των υφιστάμενων δομών Υγείας και Σύνταξης, υπάρχει αποδοχή για τα τεράστια και μη ανταποδοτικά κόστη οπότε και αναζητείται διέξοδος. Η διέξοδος αυτή δε σημαίνει κατάλυση του κοινωνικού κράτους ούτε εισβολή των ιδιωτών στην λογική του «όλα πληρώνονται». Υπάρχει περιθώριο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις.

 

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, ο τ. υπουργός κ. Ι. Βρούτσης, η γ.γ του υπουργείου κ. Άρτεμιος Αναγνώστου Δεδούλη, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δρ. Παν. Γεωργακόπουλος, από την πλευρά της πολιτείας διατύπωσαν σημαντικές προτάσεις.(ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Και από την πλευρά της αγοράς ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου (ΔΕΙΤΕ VIDEO), ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ και ΠΣΣΑΣ κ. Δ. Γαβαλάκης (ΔΕΙΤΕ VIDEO), ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ κ. Γ. Καραβίας, ο Αν. Κοσμήτορας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Μανιαδάκης. Επίσης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Μιλτ. Νεκτάριος,  ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστική κ. Ερρ. Μοάτσος,  ο Γενικός Διευθυντής της Ιντεραμέρικαν κ. Ι. Καντώρος η Διευθύνουσα Σύμβουλος της DAS HELLAS κ. Νάντια Σταυρογιάννη, ο γενικός διευθυντής Ζωής και Υγείας της Ιντεραμέρικαν Δρ.  Γ. Βελιώτης ο γενικός διευθυντής πωλήσεων της Eurolife κ. Ν. Δελένδας και ο σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου Βιοϊατρικής κ. Αθ. Λοπατατζίδης.

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

 

Πρόεδρος ΕΑΕΕ κ. Αλ.Σαρρηγεωργίου:

  1. Να δημιουργηθούν από το κράτος δομές για τα Επαγγελματικά Ταμεία για να τεθεί στη σωστή βάση η σχέση του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και να ρυθμιστεί το σύστημα των επαγγελματικών ταμείων.
  2. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει όλα τα εχέγγυα για να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο στο ασφαλιστικό σύστημα και να συμβάλλει στην προστασία των ελλήνων πολιτών.
  3. Τα παραδείγματα δείχνουν ότι: στην Ολλανδία  τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι 94% όπου το 54% καλύπτεται από το κράτος και το 39% από τα επαγγελματικά ταμεία), στη Σουηδία  τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 37% – 19%.
  4. Σε χώρες που έχουν ανεπτυγμένο σύστημα τριών πυλώνων όπως στην Γαλλία το ενεργητικό των συνταξιοδοτικών ταμείων ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,9% στη Γαλλία , σε 99,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε 148,7% στην Ολλανδία.

 

Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος:

  1. Τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή πολιτική τείνει προς την ενίσχυση της παρουσίας των επαγγελματικών ταμείων και του τρίτου πυλώνα, έκβαση που δεν είναι αρνητική, όταν το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει ότι το σύστημα θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα παράσχει  αξιοπρεπή διαβίωση κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης.
  2. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει το σύστημα προκαθορισμένων παροχών και αντιστάθηκε στην εισαγωγή ανακεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το σύστημα διατήρησε το δημόσιο χαρακτήρα του και δεν εισήγαγε στοιχεία ιδιωτικής ασφάλισης, που δεν είναι ασύμβατα.
  3. Η μεταρρύθμιση έθιξε κοινωνικά στρώματα αντιστοιχίζοντας εισφορές με τα εισοδήματα και «αυτό δεν αποτελεί ανισότητα αλλά κατεξοχήν εφαρμογή της ισότητας.
  4.  Στο 9% διαμορφώθηκε το έλλειμμα των ταμείων το 2015. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 100 δις ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων, υπήρχαν 38 δις και στην κρίση χάθηκε ένα μέρος τους με το PSI.

 

Κοιν. Εκπρόσωπος ΝΔ. Ι. Βρούτσης:

  1. Ασφαλιστικός νόμος: 40.000 σελίδες, 5.406 νόμους και υπουργικές αποφάσεις. Έδινε εφάπαξ 70-90% παραπάνω από τις εισφορές που εισέπραττε και ήταν γεμάτο συντεχνιακούς πόρους απόρροια του πελατειακού κράτους. Οι επικουρικές συντάξεις δεν υπολογίζονταν ορθά.
  2. Μεταξύ των παρεμβάσεων που έκανε επί της υπουργίας του ήταν η απαλλαγή από την επιβάρυνση των «μαϊμού» συντάξεων. Κερδήθηκαν έσοδα 80 εκατ. ευρώ ετησίως από τον εξορθολογισμό των συντάξεων.
  3. Το νέο σύστημα αυτοϋπονομεύεται καθώς μετά τα 35 χρόνια κάποιος δεν έχει λόγο να παραμείνει σε αυτό. Μετατρέπει τους ασφαλιστικούς συντελεστές σε φορολογικούς και συμβάλλει στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής.

          ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΑΝΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

γ. γ. υπουργείου Εργασίας κ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη:

1. Το 2012 έγινε αλλαγή με τον Ν. 4052  που ενοποίησε τα επικουρικά και έδωσε τη δυνατότητα σε όποια ταμεία ήθελαν να γίνουν επαγγελματικά.

2. Επτά  ταμεία υπέβαλαν αίτηση και εγκρίθηκαν τα τέσσερα που λειτουργούν ως ΤΕΑ

3. Μετά την μετατροπή τους σε επαγγελματικά κατεβλήθη προσπάθεια να διασφαλιστεί η λειτουργία του θεσμού με τον κανονισμό δεοντολογίας και την υπαγωγή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Αυτό αποτέλεσε και casus belli  ανεστάλησαν τα όσα ισχύουν και σήμερα τα ΕΠ ταμεία λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς να τηρείται μητρώο προς την ΕΙΟΠΑ και χωρίς να τηρούνται οι αναλογιστικές μελέτες με σοβαρούς κινδύνους για τους ασφαλισμένους των ταμείων αυτών

 

Πρόεδρος ΕΑΔΕ και ΠΣΣΑΣ κ. Δημ. Γαβαλάκης:

  1. Να τμηματοποιηθούν οι υποχρεωτικές και εθελοντικές εισφορές κατά την συνταξιοδότηση με καταμερισμό που ίσως να αγγίζει και περισσότερους από 3 πυλώνες
  2. Η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να συμμετέχει σε κάθε τμήμα πέραν του 1ο πυλώνα
  3. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνια διακράτηση συνταξιοδοτικών λογαριασμών
  4. ποσοστό των εισφορών κάθε εργαζομένου ή αυτοαπασχολούμενου να περιλαμβάνει και ένα τμήμα ανταποδοτικής σύνταξης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένο ποσοστό δίνοντας στον πολίτη το δικαίωμα επιλογής του τρόπου της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

 

Καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος:

  1. Νομοτελειακά το πολιτικό σύστημα θα υποχρεωθεί να θεσπίσει τρεις πυλώνες. Μέρος της συνταξιοδοτικής προστασίας πρέπει να καλυφθεί από κεφαλαιοποιητικά συστήματα καθώς αν βασιστεί μόνο στα αναδιανεμητικό με 26% εισφορές, στα 35 χρόνια εξασφαλίζεται ένα ποσοστό αναπλήρωσης που φτάνει maximum στο 50% και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τo 80%.
  2. Τα Επαγγελματικά Ταμεία μπορούν να αποτελέσουν λύση καθώς λειτουργούν με βάση τους ατομικούς λογαριασμούς και αυτό συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο οργάνωσης αποταμίευσης. Μπορεί να αποδοθεί 10% ποσοστό εισφορών στο αναδιανεμητικό  και 16 % στο κεφαλαιοποιητικό.
  3. Στόχος σε μία κοινωνία όταν σχεδιάζει ένα συνταξιοδοτικό σύστημα είναι να χρησιμοποιήσει και τους 3 πυλώνες για να εξασφαλίσει για τις απερχόμενες γενιές ένα ποσοστό αναπλήρωσης που να μην υπερβαίνει το 75% του μισθού που είχε ο εργαζόμενος.

 

ΠΑΝΕΛ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

Ιντεραμέρικαν Διευθυντής Κλάδου Ζωής και Υγείας  κ. Γιώργος Βελιώτης:

  1. Στην Ολλανδία χρειάστηκαν 15 χρόνια μέχρι το σύστημα υγείας να καταλήξει στη μορφή που έχει σήμερα. Στην Ελλάδα πρέπει καταρχήν να οριστεί το πλαίσιο των παροχών . Στο παρελθόν έγινε μία προσπάθεια για τη συνεργασία της ιδιωτικής ασφάλισης με τα νοσοκομεία η οποία όμως σταμάτησε.
  2. Στα 600 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ιδιωτική ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα.
  3. Από τις συνολικές δαπάνες υγείας περίπου το 40% ήταν ιδιωτικές δαπάνες με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελούν οι ιδιωτικές υπηρεσίες και όχι η ιδιωτική ασφάλιση.

Διευθύνων Σύμβουλος ΑΧΑ κ. Ερρίκος Μοάτσος:

  1. Συμπληρωματικότητα και όχι ανταγωνιστικότητα κράτους -ιδιωτών στον τομέα της υγείας είναι το προσδοκώμενο.
  2. Στην υγεία το κράτος πρέπει να διασφαλίζει τη βασική περίθαλψη για όλους, αλλά θα πρέπει να μπορεί να το διαχειριστεί με όρους οικονομικούς, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν την ασφάλιση που επιθυμούν.
  3. Υπάρχουν πολλά μοντέλα που έχουν λειτουργήσει και δείχνουν ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους πολίτες.

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΠΥ Δρ. Παν Γεωργακόπουλος:

  1. Ο ΕΟΠΠΥ έχει παράλληλο βίο με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και ζητούμενο είναι να γεφυρώσουμε τις απόψεις για να φτάσουμε σε υπηρεσίες που καλύπτουν τους πολίτες.
  2. Πρέπει να καταλυθεί ο φόβος της δημιουργίας μη ισότιμων συνθηκών γα τους ασθενείς. Επίσης υπάρχουν εσωτερικές αντιστάσεις από τα νοσοκομεία και το προσωπικό.

Πρόεδρος ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου:

  1. Να ανοίξει ο διάλογος για τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
  2. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες για τον έλληνα πολίτη που θα έλθουν μέσα από την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος. Έτσι θα περιοριστεί και το κόστος για το κράτος.
  3. Οι δαπάνες στην Ελλάδα για υπηρεσίες υγείας είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, οι υπηρεσίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Το 2010 σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 70% των Ελλήνων δήλωνε «απογοήτευση» για την ποιότητα παροχών στη δημόσια υγεία, όταν ο μέσος όρος «απογοήτευσης» στην Ευρώπη ανερχόταν στο 30%.

Αν Κοσμήτορας ΕΣΔΥ κ. Νίκος Μανιαδάκης :

  1. Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος, καθώς θα βελτιωθεί η ποιότητα παροχή υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα μειωθούν οι υφιστάμενες δαπάνες.
  2. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στην υγεία, ωστόσο χρειάζεται ξεκάθαρο πλαίσιο το οποίο δεν υπάρχει.
  3. Η υγεία στοιχίζει 15 δις ετησίως και πριν από 5 χρόνια η δαπάνη ανερχόταν στα 21 δις. Το ελληνικό σύστημα ήταν αφενός το πιο σπάταλο στην Ευρώπη και αφετέρου σε μορφή άμεσων πληρωμών οι Έλληνες κατέβαλαν μεγάλα ποσά από τα εισοδήματά τους σε ιδιωτικές υπηρεσίες.

Σύμβουλος Διοίκησης του Ομίλου Βιοιατρικής, κ. Αθ. Λοπατατζίδης:

1.Η συνεργασία των ιδιωτών με τον ΕΟΠΥΥ έχει μεγάλη σημασία για να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία, -όσοι μπορούν- να μην επιβαρύνουν τους πόρους του συστήματος και τελικά ο φορέας να καλύψει όσους έχουν ανάγκη

2. Το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων ούτε σε επίπεδο ποιότητας ούτε σε επίπεδο ποσότητας.

3. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 τα καταγεγραμμένα περιστατικά ασθενών με καρκίνο θα αυξηθούν κατά 70%, ενώ γενικά το κόστος για τους ασθενείς μεγεθύνεται.

4. Σε περίπου 500 εκατ. ετησίως ανέρχονται οι παραπληρωμές (φακελάκια) που καταβάλλουν οι έλληνες από τα προσωπικά τους εισοδήματα στα δημόσια νοσοκομεία.

 

ΠΑΝΕΛ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

Διευθύνουσα Σύμβουλος Das Hellas κ. Νάντια Σταυρογιάννη:

  1. Παλαιότερα τέσσερεις με πέντε εργαζόμενοι  αντιστοιχούσαν σε έναν συνταξιούχο τώρα η αναλογία έγινε ένας προς έναν και επιδεινώνεται.
  2. Επιβάλλεται αλλαγή του συστήματος με σωστό σχεδιασμό. Έτσι το σύστημα των τριών πυλώνων θα ευδοκιμήσει με θετικά αποτελέσματα.
  3. Χρειάζεται επένδυση στην εκπαίδευση. Όταν δρομολογηθεί σωστά αυτό τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για υποχρεωτικότητα εφαρμογής των πυλώνων. Αρχικώς να στηρίξουμε την ενημέρωση και την εκπαίδευση.
  4. Να δοθούν κίνητρα ώστε οι πολίτες να κινηθούν σε κινήσεις καλύτερης προστασίας της Υγείας τους και διασφάλισης της Σύνταξής τους.

Πρόεδρος ΣΕΜΑ κ. Γ. Καραβίας:

  1. Ο πρώτος πυλώνας κατέδειξε ότι το κράτος πτώχευσε και ο 2ος πυλώνας πρέπει να στηριχτεί και να αναζητηθεί η καθαρή σχέση της πολιτείας με τους πολίτες της.
  2. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τι περιθώρια υπάρχουν για τα επαγγελματικά ταμεία.
  3. Να δημιουργήσουμε καθαρούς όρους συνεργασίας με την πολιτεία.
  4. Για πρώτη φορά οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται δήμευση της εργασίας τους. Πρέπει να ενισχυθεί ο 2ος πυλώνας.

Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Eurolife κ. Ν. Δελένδας:

  1. Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης χρειάζεται επανεξέταση.
  2. Ακόμα και χώρες πιο προηγμένες από την Ελλάδα κινούνται μεταξύ υποχρεωτικότητας και προαιρετικότητας.

Γενικός Διευθυντής Ιντεραμέρικαν κ. Ι. Καντώρος:

  1. Πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών .
  2. Για να γίνει πραγματικότητα και να εξελιχθεί  αναλογικά το σύστημα των τριών πυλώνων πρέπει να λειτουργήσει αρχικώς ο πρώτος σωστά.
  3. Χρειάζεται να υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσει ο διάλογος και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  4. Η ασφαλιστική αγορά οφείλει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των καταναλωτών. Μετά μπορεί να γίνουν επενδύσεις ουσιαστικές από τους ιδιώτες.

 


Ομιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο που διοργάνωσε, την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με κεντρικό θέμα: «Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα»

 

Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο που διοργάνωσε, την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με κεντρικό θέμα: «Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα»

 

Ομιλία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο που διοργάνωσε, την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με κεντρικό θέμα: «Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα» και ειδικό θέμα τη «Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση».

 

Ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο που διοργάνωσε, την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με κεντρικό θέμα: «Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα»

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics