«Ασφαλιστικό» και ΕΦΚΑ να επαναπροσδιοριστούν σε επαγγέλματα και υπηρεσίες

Του Γιάννη Βερμισσώ Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διεκδικεί αλλαγές στο ασφαλιστικό και τον ΕΦΚΑ.

Του Γιάννη Βερμισσώ

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διεκδικεί αλλαγές στο ασφαλιστικό και τον ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να γίνει ακόμα πιο αντικειμενικό το σύστημα των εισφορών,  κρατώντας βέβαια τις όποιες ήδη θετικές επιδράσεις έχουν καταγραφεί. Αυτό επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης γενικός γραμματέας του ΕΕΑ με αφορμή αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετική με τον ΕΦΚΑ.

Το θέμα του «ασφαλιστικού» παραμένει ανοικτό για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Είναι σταθερή η άποψη για άρση των αδικιών και την όσο το δυνατόν αντικειμενικοποίηση των παραμέτρων σχετικά τις εισφορές που καταβάλλονται για την Σύνταξη με ανώτατο όριο το 10% του εισοδήματος.

«Η θέση μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη» αναφέρει στο insurance eea ο κ. Γαβαλάκης που είχε ηγηθεί των προσπαθειών στην περίοδο των κινητοποιήσεων όπου ο κλάδος είχε ενωθεί με τα επιστημονικά σωματεία κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

«θα πρέπει πρώτα από όλα να δούμε την όποια απόφαση του ΣτΕ και το σκεπτικό της. Ελπίζουμε πώς η παρέμβαση- απόφαση του ΣτΕ, όταν προκύψει και ανακοινωθεί,  θα συμβάλλει στην διαρκή προσπάθεια μας, από την ημέρα ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, για επαναπροσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των εισφορών Υγείας και Σύνταξης των ελεύθερων επαγγελματιών» αναφέρει ο κ. Γαβαλάκης.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Τονίζει πώς είναι δίκαιη η θέση ότι οι εισφορές Υγείας δεν μπορεί να συνδέονται άμεσα με το εισόδημα καθώς όλοι οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν επί ίσοις όροις τις σχετικές παροχές από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οπότε και η όποια διάκριση δεν έχει έρεισμα και θίγει βασικές αρχές δικαίου.

Ωστόσο για τις εισφορές του κλάδου Σύνταξης ο κ. Γαβαλάκης αναφέρει πώς το σημερινό ποσοστό 20% επί των κερδών είναι υπέρογκο, και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με γνώμονα από την μια την βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και την βιωσιμότητα της «μεσαίας» τάξης των επαγγελματιών της χώρας μας όπως άλλωστε πρόσφατα παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο της ΓΕΣΕΒΕ.

ΕΦΗΜΕΡΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αναγνωρίζει βέβαια τις θετικές επιπτώσεις που είχε σε ορισμένες περιπτώσεις η συσχέτιση των εισφορών με το εισόδημα καθώς είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές μειώσεις για όσους έχουν πραγματικά μικρό εισόδημα και οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν. Όμως συνεχίζει, οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε αξιοσημείωτες  μειώσεις στις συντάξεις, κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλάκη ο σημερινός συσχετισμός –σύνδεση- της  εισφοράς με το εισόδημα μπορεί να διατηρήσει όποια θετικά στοιχεία καταγράφονται στα μικρά εισοδήματα αλλά θα πρέπει να επιδεχθεί αλλαγές. Επισημαίνει ότι « το προσδοκώμενο είναι να δημιουργηθεί μέσα από διάλογο ένα Ασφαλιστικό σύστημα όπου οι εισφορές θα καθορίζονται με όσο το δυνατόν περισσότερες παραμετροποιήσεις εξασφαλίζοντας δικαιοσύνη στον προσδιορισμό τους και φυσικά να υποστηρίζει τη φιλοσοφία των τριών πυλώνων αφήνοντας το περιθώριο για ανάπτυξη και των δύο ανταποδοτικών πυλώνων. Δε μπορεί να είναι το εισόδημα η απόλυτη βάση για καθορισμό των εισφορών.  Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα δικαιότερο σύστημα που να λαμβάνει υπόψη του τις αδυναμίες που παρατηρούνται στον προσδιορισμός των καθαρών κερδών, ώστε όποια, κλιμακούμενη, κατά την άποψη μου, σύνδεση των εισφορών με τα κέρδη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων  να μην ενισχύει τις ήδη διαμορφωμένες  ανισότητες στα φορολογικά βάρη. Σε κάθε περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν μπορούν να αντέξουν οι ασφαλιστικές εισφορές τους για την σύνταξη να ξεπερνούν το 10 % των κερδών τους λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις».

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics