ΔΕΙΑ-ΕΕΑ: Επιτυχης συναντηση που ανοιγει δρομους

H σημαντική συνάντηση μεταξύ της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) και αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2013, με θεαματικά αποτελέσματα για τον χώρο της Διαμεσολάβη

H σημαντική συνάντηση μεταξύ της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) και αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2013, με θεαματικά αποτελέσματα για τον χώρο της Διαμεσολάβησης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έθεσε στον Επόπτη κ. Σπυρίδωνα Ζάρκο τα εκκρεμή θέματα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που άπτονται βέβαια και της αρμοδιότητας του Επιμελητηρίου, συνεπικουρούμενος από την κα Αικατερίνη Ράντη, Διευθύντρια του ΕΕΑ και τους κ.κ. Νικόλαο Λεβετσοβίτη, Α΄ Αντιπρόεδρο του ΕΕΑ, Κωνσταντίνο Λάμπρου, Μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΑ και Μηνά Βαρτανιάν, Νομικό Σύμβουλο του ΕΕΑ.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Χατζηθεοδοσίου, Λεβετσοβίτης και Λάμπρου έθεσαν τα εξής θέματα  που συζητήθηκαν:

1. Ως προς το Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης των Διαμεσολαβούντων ο κ. Ζάρκος δέχθηκε να αποστέλλεται ηλεκτρονικά από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες στα Επιμελητήρια, ενώ παράλληλα να εκδίδεται βεβαίωση ασφάλισης για τον ενδιαφερόμενο Διαμεσολαβητή. Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Επιμελητήριο, παρέχεται ήδη σε κάθε μέλος του η δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου και συνεπώς ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής μπορεί: α) να πληρώνει την συνδρομή του και β) να λαμβάνει την βεβαίωση που χρειάζεται.

Μετά την ηλεκτρονική αποστολή και του Συμβολαίου Αστικής Ευθύνης, που απεδέχθη ο κ. Ζάκρος, επιλύεται το πρόβλημα της χρονοβόρας προσέλευσης στο επιμελητήριο, που ταλαιπωρούσε για χρόνια τους Διαμεσολαβητές και θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους από την άνεση του γραφείου τους.

2. Ως προς τις εξετάσεις για τα Πιστοποιητικά Β (των Πρακτόρων) και Γ (των Μεσιτών) και μετά από τα πιεστικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από τον  Γ. Γ του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, λόγω των προβλημλατων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, ο κ. Ζάρκος δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις εντός του προσεχούς Μαϊου. Παράλληλα βέβαια, δήλωσε ότι θα διεξαχθούν άμεσα και οι εξετάσεις για το Πιστοποιητικά Δ (επενδυτικών προϊόντων).

3. Ως προς το θέμα της ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ο Επόπτης κ. Ζάρκος δήλωσε ότι αφενός δεν τίθεται πλέον θέμα «αναδόχου» και αφετέρου ότι θα προχωρήσει άμεσα η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και η συλλογή οφειλομένων ασφαλίστρων από διαμεσολαβούντα πρόσωπα, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσει η καταβολή ποσών προς ασφαλισμένους-πελάτες (τόσο του κλάδου αποταμίευσης-επένδυσης, όσο και παροχών υγείας), αλλά και προς διαμεσολαβούντα πρόσωπα.

Ενδιαφέρον σημείο απετέλεσε το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία υφίσταται μεγαλύτερο «ταμείο» στην COMMERCIAL VALUE παρά στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ενώ οι υποχρεώσεις είναι αντίστροφες και εξετάζεται η δυνατότητα ενοποίησης των ταμείων αυτών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Τονίστηκε βέβαια ότι η σκέψη της ενοποίησης των ταμείων παρουσιάζει νομικά προβλήματα και συνεπώς αναζητείται η καλύτερη λύση. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το Υπουργείο Οικονομικών και αναφέρθηκε ότι το θέμα έχει τεθεί στον Υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη, από τον οποίον αναμένεται η απάντηση.

Τέλος, ο Επόπτης κ. Ζάρκος έκανε δεκτή την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου να πραγματοποιηθεί ανοικτή συνάντηση εντός του Απριλίου, με την συμμετοχή της Εποπτικής Αρχής-ΔΕΙΑ, των Ασφαλιστικών Εταιρειών-ΕΑΕΕ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών–ΕΕΑ και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών-ΕΑΔΕ, στο πλαίσιο της οποίας  θα τεθούν ελεύθερα και δημόσια όλα τα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς. Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.  

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά, η ΔΕΙΑ και προσωπικά ο Επόπτης κ. Ζάρκος έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και η υλοποίηση των όσων συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων της αγοράς.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics