Δεν αναβιώνουν επιχειρηματικότητα και ασφάλειες στην Αθήνα

Χωρίς σημάδια ανάκαμψης παραμένει η «αθηναϊκή» επιχειρηματικότητα και αυτό σηματοδοτεί και απώλεια ασφαλιστικών εργασιών.

Χωρίς σημάδια ανάκαμψης παραμένει η «αθηναϊκή»  επιχειρηματικότητα και αυτό σηματοδοτεί και απώλεια ασφαλιστικών εργασιών. Αποδεικτικό -της μη ανάκαμψης-  είναι, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει στο κέντρο της Αθήνας δεν ξανανοίγουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις είναι κλειστές. 

Σημαντικά στοιχεία για μελέτη και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καταγράφονται σε έρευνα του ΙΝΕΜΥ του πρώτου εξαμήνου 2017. Η ασφαλιστική ύλη δείχνει να μην αυξάνεται ενώ σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα που πλήττουν το κέντρο οι εργασίες των ασφαλιστικών εταιρειών γίνονται ολοένα και δυσκολότερες. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να προσμετρηθεί από τους αρμοδίους της ιδιωτικής ασφάλισης που ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων-καταστημάτων- .

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ειδικότερα, από την απογραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας προκύπτει στασιμότητα του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων στο 28% καθώς και :  

1. Σταθεροποιητική τάση μετά την σημαντική «καταστροφή» επιχειρηματικότητας  του 2012.

2. Η χαρτογράφηση των κλειστών επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου αναδεικνύει ότι το φαινόμενο των «λουκέτων» υπακούει και αυτό, όπως και η εμπορική δραστηριότητα,  στη λογική των χωρικών προτύπων. Τα «λουκέτα» διαμορφώνουν «πιάτσες», με τα κλειστά καταστήματα να παρουσιάζουν ιδιαίτερες πυκνότητες σε περιορισμένες περιοχές.

3. Μεταξύ των κεντρικών εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων.

4. Τα υψηλότερα ποσοστά λουκέτων καταγράφονται κατά φθίνουσα σειρά στους δρόμους:  Χαριλάου Τρικούπη {45,1%}, Ιπποκράτους {39,3%}, Σοφοκλέους{38,7%}, Σταδίου {34,3%}, Πανεπιστημίου {33,9%}, Ευριπίδου{29,4%}

 

Οι εμπορικές ζώνες

 

Εμπορικό Τρίγωνο Αθήνας, Κεντρικοί Οδικοί Άξονες, Κολωνάκι, Εξάρχεια-Νεάπολη

Στις τέσσερις (4) ξεχωριστές εμπορικές ζώνες της Αθήνας καθεμία έχει διαφορετική «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των «λουκέτων». Έτσι, το «εμπορικό τρίγωνο», παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (23%) ποσοστό που διατηρείται σταθερό σε σχέση με την περσινή καταγραφή. Ακολουθεί το «Κολωνάκι» όπου η εικόνα βελτιώθηκε (23%) σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή. Σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκονται η ζώνη των «Εξαρχείων» με 35% καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33%, που ωστόσο εμφάνισαν μια ισχνή βελτίωση.

Η ζώνη που περιλαμβάνει του κεντρικούς οδικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας, πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες καθώς διατηρεί ένα πολύ υψηλό και επίπεδο κλειστών επιχειρήσεων. Η αυξημένη αναλογία των κλειστών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας είναι ανησυχητική καθώς η ζώνη περικλείει το δεύτερο μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων μετά το εμπορικό τρίγωνο. Συμπερασματικά, παρατηρείται ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όπως αυτές εκδηλώνονται στην αγορά με την επιδημία των «λουκέτων»,  διαφέρουν σε κάθε εμπορική ζώνη και σημαντικό ρόλο σε αυτό κατέχει η φυσιογνωμία της κάθε ζώνης και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της.

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη:

«Η διατήρηση υψηλών ποσοστών κλειστών επαγγελματικών στεγών σε τόσο υψηλά επίπεδα, στις κεντρικές εμπορικές περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, περιγράφει με ακρίβεια την αβεβαιότητα των εμπορικών επιχειρήσεων. Τα κλειστά καταστήματα αποτελούν πλέον μια οικεία εικόνα ακόμα και για τους πιο σπάνιους επισκέπτες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού καταδεικνύει μία παγιωμένη αρνητική κατάσταση  στην αγορά.»

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics