Διάκριση του αρχιτέκτονα Α. Ζαχαράτου για σχέδιο αεροδρομίου της Πάρου

Το Σαββατοκύριακο 19-21 Μαΐου απονεμήθηκαν στη Βαρσοβία τα αρχιτεκτονικά βραβεία σε νέους αρχιτέκτονες, πτυχιούχους Αρχιτεκτονικής από Γερμανικά και Πολωνικά πανεπιστήμια που αθλοθετεί κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων της Γερμανίας σε συνεργασία με το

Το Σαββατοκύριακο 19-21 Μαΐου απονεμήθηκαν στη Βαρσοβία τα αρχιτεκτονικά βραβεία σε νέους αρχιτέκτονες, πτυχιούχους Αρχιτεκτονικής από Γερμανικά και Πολωνικά πανεπιστήμια που αθλοθετεί κάθε χρόνο  ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων της Γερμανίας σε συνεργασία με τον αντίστοιχο σύνδεσμο της Πολωνίας (BDA- SARP Award 2017).

Το βραβείο αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Γερμανικού Υπουργείου Πολεοδομίας. Βραβεύονται  οι καλύτερες μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες που έγιναν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτους  σε Γερμανικά και Πολωνικά πανεπιστήμια.

Τις υποψηφιότητες επιλέγουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Από το σύνολό τους φέτος προκρίθηκαν εννέα εργασίες από τη Γερμανία και εννέα από την Πολωνία και πέρασαν στην τελική επιλογή. Ανάμεσα στις εργασίες που διακρίθηκαν ήταν και μία που εκπονήθηκε από Έλληνα αρχιτέκτονα και είχε θέμα το σχεδιασμό του Terminal στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου.

Η εργασία «Wellcome in Greece’. Αεροσταθμός στο νησί της Πάρου» του Ανδρέα Ζαχαράτου, πτυχιούχου του ΕΜΠ, που ολοκλήρωσε με τη διπλωματική αυτή το μάστερ του στο φημισμένο Πολυτεχνείο του Άαχεν, επιβραβεύτηκε με έπαινο.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, που αποτελούσαν έγκριτοι Γερμανοί και Πολωνοί αρχιτέκτονες, το Terminal που σχεδίασε ο κύριος Ζαχαράτος καλύπτει ικανοποιητικά τις αυξημένες εποχιακές ανάγκες του τουριστικού νησιού περιορίζοντας στο ελάχιστο την παρέμβαση στο τοπίο. Η ακριβής ανάλυση και ο λεπτομερής σχεδιασμός της πρότασης συνδυάζουν με επιτυχία τις απαιτητικές τεχνικές προδιαγραφές με μια απλή, καθαρή και ορθολογικά σχεδιασμένη μορφολογία του κτιρίου, τονίζει η έκθεση.

Στην τεχνική έκθεση που συνοδεύει τα σχέδιά του ο κ. Ζαχαράτος σημειώνει ότι για να πετύχει την μικρότερη δυνατή όχληση στο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από κτίσματα μικρής κλίμακας, εκμεταλλεύτηκε αφενός τις φυσικές κλίσεις του εδάφους και αφετέρου οργάνωσε τη ροή των επιβατών, τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση, σε ένα ενιαίο επίπεδο, κατά μήκος ενός κτιρίου με μικρό βάθος. Σε χαμηλότερο επίπεδο τοποθετούνται η διοίκηση, οι τεχνικές υπηρεσίες και η διαχείριση των αποσκευών. Όλες οι διαδικασίες άφιξης και αναχώρησης πραγματοποιούνται σε χώρο που έχει ανεμπόδιστη θέα στο εξωτερικό τοπίο, ενώ οι δρόμοι πρόσβασης και  χώροι στάθμευσης κρύβονται πίσω από τον όγκο του κτιρίου. Έχει ληφθεί μέριμνα  ώστε να απομονώνεται μέρος του κτιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες που η κίνηση πέφτει, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητά του. Μια σειρά βιοκλιματικές προβλέψεις εξοικονομούν ενέργεια εξασφαλίζοντας φυσικό φωτισμό, αερισμό, ψύξη με την εκμετάλλευση θαλασσινού νερού, και σκιασμένους εξωτερικούς χώρους για το καλοκαίρι, εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα.

Ο Σύνδεσμος Γερμανών Αρχιτεκτόνων αθλοθετεί συχνά βραβεία που απονέμονται όχι μόνον σε νέους αλλά και σε ήδη επιτυχημένους και γνωστούς αρχιτέκτονες. Τα γερμανοπολωνικά βραβεία για νέους αρχιτέκτονες αποσκοπούν να προωθήσουν το διάλογο αρχιτεκτόνων από διαφορετικά πανεπιστήμια πάνω σε θέματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. Για το λόγο αυτό η απονομή τους συνδυάζεται με ένα workshop στο οποίο συμμετέχουν οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί μαζί με καταξιωμένους αρχιτέκτονες από τις δύο χώρες. Η συνάντηση γίνεται κάθε φορά σε άλλη πόλη.

Το φετινό πρώτο βραβείο δόθηκε στην πρόταση της Γιούλια Κράμερ, επίσης από το Πολυτεχνείο του Άαχεν, που επεξεργάστηκε στη διπλωματική της με πολύ φαντασία και μεγάλη ευαισθησία μια σχεδόν ουτοπική αναζωογόνηση του εγκαταλειμμένου σιδηροδρομικού σταθμού Bishopsgate του Λονδίνου. Βραβεία και έπαινοι δόθηκαν επίσης σε εργασίες που είχαν ως θέματα τη λειτουργική, μορφολογική και πολεοδομική αναβάθμιση συγκροτήματος κατοικιών στο Ντάντσικ, το σχεδιασμό Θερμών Λουτρών στην Καράρα, τη μινιμαλιστική διαμόρφωση ορειβατικών διαδρομών και στάσεων αναψυχής στον αιωνόβιο δρυμό Białowieza στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας και σε μια τολμηρή πρόταση για ένα δυναμικό  χώρο μνήμης-νεκροταφείο με αναφορές στο παρελθόν και το μέλλον.

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics