Εγκύκλιος ΑΑΔΕ για το καθεστώς ΦΠΑ στην προμήθεια που λαμβάνουν ασφαλιστικοί πράκτορες σε περίπτωση λύσης της σύμβασής τους με την ασφαλιστική επιχείρηση

Γράφει ο Στάθης Δημ. Σταματελόπουλος, Νομικός Σύμβουλος Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Ε.Ε.Α.

ed isnuranceeea: Συνεχίζονται οι σημαντικές εξελίξεις για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές σε νομοθετικό επίπεδο μετά από τις στοχευμένες προσπάθειες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Σωματεία Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Αφού αρχικώς νομοθετικά προβλέφθηκε ποσό συνταξιοδότησης για τους επαγγελματίες και καλύτεροι όροι και προϋποθέσεις στις περιπτώσεις λύσης της σύμβασης, τώρα έρχεται εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με την οποία διευκρινίζεται η μή επιβολή ΦΠΑ στα ποσά αυτά.

Αναλυτικά ο κ. Στάθης Σταματελόπουλος παραθέτει τα εξής:

Την υπ. αριθμ. Ε.2013/15-2-2022 εγκύκλιο εξέδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, η οποία αποσαφηνίζει το ζήτημα της υπαγωγής σε ΦΠΑ της προμήθειας, την οποία λαμβάνουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες και οι συντονιστές ασφαλιστικών πρακτόρων, σε περίπτωση λύσης, για οποιονδήποτε λόγο, της σύμβασης τους με την ασφαλιστική επιχείρηση, καθώς και σε περίπτωση θανάτου, ή περιέλευσης τους σε κατάσταση μερικής, ή ολικής ανικανότητας τους, καθώς και σε περίπτωση συνταξιοδότησης τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην διάταξη του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν.4583/2018.

Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο η οποία ακολουθεί παρακάτω “δεδομένου ότι, η προμήθεια που λαμβάνει ο ασφαλιστικός πράκτορας, ή ο συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων από την ασφαλιστική επιχείρηση απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ιθ’ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως έχει ερμηνευτεί και ισχύει, ως το αντάλλαγμα για παροχή υπηρεσίας διαμεσολάβησης, απαλλάσσεται από το ΦΠΑ και το ποσό που καταβάλλεται σε περίπτωση λύσης της σύμβασης (υπαιτιότητα της ασφαλιστικής επιχείρησης), ή μόνιμης ολικής ανικανότητας, ή θανάτου, ή αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης του ασφαλιστικού πράκτορα, ή του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων”.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ειδικότερα η σχετική εγκύκλιος διευκρινίζει τα εξής :

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ιθ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (κύρ. Ν. 2859/2000), απαλλάσσονται από το φόρο (ΦΠΑ) οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, καθώς και οι συναφείς με αυτές εργασίες, που παρέχονται από ασφαλειομεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών οδικής βοήθειας έναντι συνδρομής, που παρέχονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και από φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα παροχής οδικής βοήθειας.

Η ανωτέρω διάταξη αποτελεί ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας του στοιχείου α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 135 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για το ΦΠΑ η οποία έχει υποχρεωτική εφαρμογή για τα κράτη μέλη.

Ως προς την ασφαλιστική νομοθεσία, τροποποιήσεις έχουν επέλθει με το Ν4583/2018 (ΦΕΚ Α’ 212) με θέμα «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ορισμούς του ως άνω νόμου :

Ασφαλιστικός Πράκτορας: είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων στο όνομα και για λογαριασμό μίας ή περισσότερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων: είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων μέσω ομάδας ασφαλιστικών πρακτόρων, τους οποίους επιλέγει και προτείνει στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για συνεργασία, και στη συνέχεια εκπαιδεύει και επιβλέπει το έργο τους, με σκοπό να διασφαλίσει την εκ μέρους τους εφαρμογή των σχετικών με τη διανομή πολιτικών και διαδικασιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται, χωρίς να συμβάλλεται ο ίδιος με αυτούς.

Διανομή ασφαλιστικών προϊόντων: είναι οι δραστηριότητες παροχής συμβουλής, πρότασης ή διενέργειας εργασιών προπαρασκευής για τη σύναψη συμβάσεων ασφάλισης, οι δραστηριότητες σύναψής τους ή οι δραστηριότητες παροχής βοήθειας κατά τη διαχείριση και την εκτέλεση των εν λόγω συμβάσεων, ιδίως σε περίπτωση που γεννηθεί αξίωση, περιλαμβανομένης της παροχής πληροφοριών σχετικά με μία ή περισσότερες ασφαλιστικές συμβάσεις, βάσει κριτηρίων που επιλέγονται από τον πελάτη μέσω ενός ιστότοπου ή κάποιου άλλου μέσου και η παροχή καταλόγου κατάταξης ασφαλιστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης των τιμών και των προϊόντων, ή η παροχή έκπτωσης επί της τιμής ασφαλιστικής σύμβασης, όταν ο πελάτης είναι σε θέση να συνάψει άμεσα ή έμμεσα μία ασφαλιστική σύμβαση, χρησιμοποιώντας ιστότοπο ή άλλα μέσα.

Παραγωγή ασφαλιστικού πράκτορα ή συντονιστή: είναι το σύνολο των ασφαλιστικών συμβάσεων, οι οποίες καταρτίστηκαν από την ασφαλιστική επιχείρηση με τη διαμεσολάβηση του ασφαλιστικού πράκτορα ή συντονιστή.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.4583/2018, μεταξύ άλλων, ορίζονται και τα καταβαλλόμενα από την ασφαλιστική επιχείρηση ποσά προς τον ασφαλιστικό πράκτορα, ή τον συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων εξαιτίας λύσης της σύμβασής τους, καθώς και στις περιπτώσεις μόνιμης ολικής ανικανότητας, θανάτου και αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησής τους.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι αν, για οποιονδήποτε λόγο, λυθεί η σύμβαση μεταξύ της ασφαλιστικής επιχείρησης και του ασφαλιστικού πράκτορα, ή του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλλει στον ασφαλιστικό πράκτορα, ή τον συντονιστή ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών (3) ετών που θα δικαιούτο, αν δεν είχε λυθεί η σύμβαση, και αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί, γι’ αυτό το διάστημα, να παραμένει στην ασφαλιστική επιχείρηση. Η παραγωγή τεκμαίρεται ότι, παραμένει στην ασφαλιστική επιχείρηση, εφόσον διατηρείται η ασφαλιστική κάλυψη για το ασφαλιζόμενο φυσικό, ή νομικό πρόσωπο, ή αντικείμενο, χωρίς ουσιώδη μεταβολή των όρων της αρχικής ασφαλιστικής σύμβασης. Η ασφαλιστική επιχείρηση ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με αναλυτική κατάσταση, τον ασφαλιστικό πράκτορα ή τον συντονιστή για τη διατηρούμενη σε ισχύ παραγωγή του και τις προμήθειες του, που αναλογούν σε αυτή. Σημειώνεται ότι, το ανωτέρω ποσό δεν καταβάλλεται, αν η σύμβαση λύθηκε με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή (ασφαλιστικό πράκτορα, ή τον συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων).

Σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας του ασφαλιστικού πράκτορα ή του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλλει στον ασφαλιστικό πράκτορα, ή τον συντονιστή ποσό, που ισούται με την προμήθεια τεσσάρων (4) ετών, που αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί γι’ αυτό το διάστημα να παραμένει στην ασφαλιστική επιχείρηση.

Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλιστικού πράκτορα, ή του συντονιστή, το ανωτέρω ποσό καταβάλλεται στα πρόσωπα, που ο πράκτορας, ή ο συντονιστής έχει ορίσει ως δικαιούχους. Αν δεν έχουν οριστεί δικαιούχοι, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλλει το ποσό αυτό στους κληρονόμους του θανόντος κατά το λόγο της κληρονομικής τους μερίδας.

Σε περίπτωση αποχώρησης του ασφαλιστικού πράκτορα ή του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, λόγω συνταξιοδότησης, η ασφαλιστική επιχείρηση του καταβάλλει ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών (3) ετών, που αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί να παραμένει γι’ αυτό το διάστημα σε αυτήν.

Όπως προκύπτει από το νόμο, σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις καταβάλλεται ένα ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών, ή τεσσάρων ετών, κατά περίπτωση, που αναλογεί στην παραγωγή του ασφαλιστικού πράκτορα, ή του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, η οποία (παραγωγή) εξακολουθεί να παραμένει αυτό το διάστημα στην ασφαλιστική επιχείρηση.

Όπως έχει γίνει δεκτό από τη νομολογία του ΔΕΕ, σε περίπτωση καταβολής ποσού για τροποποίηση (λύση σύμβασης) το ποσό αυτό τυγχάνει όμοιας φορολογικής μεταχείρισης με την αρχική σύμβαση υπό το σκεπτικό ότι, δεν μπορεί να υπάρξει κατάτμηση του καθεστώτος που διέπει τη μια και την αυτή σύμβαση (σκέψη 9 και 12 της απόφασης C-63/92 του ΔΕΕ).

 

Κατ’ ανάλογη εφαρμογή, το ανωτέρω ποσό τυγχάνει της ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης με την προμήθεια, που θα ελάμβανε ο πράκτορας από την ασφαλιστική επιχείρηση για την ενεργή παραγωγή του σε περίπτωση, που δεν είχε επέλθει λύση της σύμβασης, ή μόνιμη ολική ανικανότητα, ή θάνατος, ή αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησής του ασφαλιστικού πράκτορα, ή του συντονιστή .

 

Συνεπώς, δεδομένου ότι, η προμήθεια που λαμβάνει ο ασφαλιστικός πράκτορας, ή ο συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων από την ασφαλιστική επιχείρηση απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ιθ’ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως έχει ερμηνευτεί και ισχύει, ως το αντάλλαγμα για παροχή υπηρεσίας διαμεσολάβησης, απαλλάσσεται από το ΦΠΑ και το ποσό που καταβάλλεται στις ανωτέρω περιπτώσεις, δηλαδή σε περίπτωση λύσης της σύμβασης (υπαιτιότητα της ασφαλιστικής επιχείρησης), ή μόνιμης ολικής ανικανότητας, ή θανάτου, ή αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης του ασφαλιστικού πράκτορα, ή του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics