Ενστάσεις της ΕΕΑΕ για την ενημερωτική εγκύκλιο της ΕΑΕΕ

Δεν διευκρινίζει τα γκρίζα σημεία και τις αντικρουόμενες διατάξεις η εγκύκλιος που έστειλε προς τις εταιρείες-μέλη της η Ε.Α.Ε.Ε., προκειμένου να βοηθήσει στην ενημέρωσή τους για τις Πράξεις 30 και 31 της ΤτΕ.

Δεν διευκρινίζει τα γκρίζα σημεία και τις αντικρουόμενες διατάξεις η εγκύκλιος που έστειλε προς τις εταιρείες-μέλη της η Ε.Α.Ε.Ε., προκειμένου να βοηθήσει στην ενημέρωσή τους για τις Πράξεις 30 και 31 της ΤτΕ.

Αυτό υπογραμμίζει σε επιστολή της η Ε.Ε.Α.Ε., διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη ότι επιχειρείται να εφαρμοστεί μια πρακτική αλλαγής είσπραξης, χωρίς να έχουν προβλεφθεί και επιλυθεί τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή τους.

Στη συνέχεια ακολουθεί η επιστολή της Ε.Ε.Α.Ε.


ΠΡΟΣ
Την Τράπεζα της Ελλάδος
Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α.)                                                                Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014

 

 

            Κύριοι,

          Η Ε.Α.Δ.Ε. δέχθηκε με ικανοποίηση τη δημοσίευση των υπ’αριθμ. 30 & 31/30.9.2013 Πράξεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ, που ορίζουν το νέο κανονιστικό πλαίσιο με στόχο την ορθή λειτουργία και συμπεριφορά τόσο των Ασφαλιστικών Εταιρειών όσο και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

 

Εντούτοις υπέβαλε εξ’αρχής και τεκμηριωμένα τις επιφυλάξεις, ενστάσεις και προτάσεις της, που αποσκοπούν στη βελτίωση και στον εξορθολογισμό του νέου αυτού κανονιστικού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε σε εγρήγορση, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία αναφορικά με την ορθή και χρηστή εφαρμογή των νέων κανόνων στη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς από όλους τους εμπλεκομένους σε αυτήν.

Ήδη λάβαμε γνώση εντός των εορτών των Χριστουγέννων της υπ’αριθμ. 21461/23.12.2013 Εγκυκλίου της Ε.Α.Ε.Ε. με την οποία η Ε.Α.Ε.Ε. προβαίνει σε ερμηνεία των ανωτέρω Πράξεων της ΤτΕ.

Επί της ανωτέρω Εγκυκλίου ενδεικτικά επισημαίνουμε τα ακόλουθα :

1. Στο άρθρο 8 της υπ’αριθμ. 31/30.9.2013 Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ (Κανονισμός Συμπεριφοράς Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών) ορίζεται ρητώς και σαφώς ότι οι Συμβάσεις Έργου μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιρειών και των Διαμεσολαβητών περιλαμβάνουν τουλάχιστον «…γ. Τον Κανονισμό Πωλήσεων της εταιρείας…». Στο ίδιο εξάλλου άρθρο ορίζεται ρητά η υποχρέωση των εταιρειών να εφαρμόζουν με τρόπο γενικό και ενιαίο τις προβλέψεις του Κανονισμού πωλήσεων σε όλο το Δίκτυο Πρόσκτησης Ασφαλιστικών Εργασιών αποφεύγοντας κάθε διακριτική και άνιση μεταχείριση μεταξύ των συνεργατών τους.

 

Το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πράξεις της ΤτΕ ο Κανονισμός Πωλήσεων ρυθμίζει τον τρόπο επιλογής συνεργατών, τους όρους συνεργασίας, τις διαδικασίες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασφαλιζομένων και των συνεργατών, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υπολογισμού και καταβολής των Προμηθειών κ.α. καθιστά αναγκαία και σύμφωνη με τις διατάξεις των Πράξεων της ΤτΕ την προσάρτηση του Κανονισμού Πωλήσεων στη σύμβαση μεταξύ Εταιρείας και Διαμεσολαβούντος, οιαδήποτε δε αντίθετη ερμηνεία δύναται να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

2. Στο άρθρο 14 παρ. 4 της υπ’αριθμ. 30/30.9.2013 Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ ρητώς και σαφώς ορίζεται ότι « Κατά τη διάρκεια της σύμβασης συνεργασίας μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών η εταιρεία δεν παρεμβαίνει είτε άμεσα είτε έμμεσα στη συναλλαγή και την εν γένει σχέση μεταξύ λήπτη ασφάλισης και ασφαλισμένου αφενός και ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αφετέρου…».

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι επιχειρείται ερμηνευτικά η «παρέκκλιση» από την ανωτέρω κανονιστική διάταξη και η θέσπιση δυνατότητας παρέμβασης των εταιρειών στην ανωτέρω σχέση μέσω του κανονισμού Πωλήσεων εκάστης Εταιρείας!

Η τυχόν δυνατότητα παρέμβασης των Εταιρειών στην σχέση μεταξύ Ασφαλιζομένων και Διαμεσολαβητών μέσω του κανονισμού Πωλήσεων εκάστης Εταιρείας, και άρα η παροχή στις Εταιρείες του δικαιώματος να προσδιορίζουν τον τρόπο και την έκταση εφαρμογής των Πράξεων της ΤτΕ, μας βρίσκει αντίθετους, καθώς όχι μόνον δεν διασφαλίζει την αποφυγή καταχρήσεων εκ μέρους των μερών, αλλά αντίθετα θα «ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου» για την κατά το δοκούν και a la carte παρέμβαση των Εταιρειών σε βάρος των συμφερόντων των Διαμεσολαβητών και την εν τοις πράγμασι κατάργηση της εποπτικής διαδικασίας.

3. Η επιθυμία της Ε.Α.Ε.Ε. να μειωθεί ο χρόνος προσβασιμότητας των Διαμεσολαβητών στην ηλεκτρονική κατάσταση ασφαλίστρων από 6 μήνες σε 2, περιορίζει τη δυνατότητα παρακολούθησης των εισπράξεών τους και δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με τη σκοπιμότητα του σχετικού αιτήματος μας βρίσκει δε αντίθετους, καθώς θα διευκολύνει την καταστρατήγηση υποχρεώσεων των Εταιρειών σε βάρος των Διαμεσολαβητών.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε την ΤτΕ να προβεί εκείνη σε έκδοση ερμηνευτικών οδηγιών και κατευθύνσεων, όπου χρειάζεται, ώστε οι πράξεις της να μην γίνουν έρμαιο τυχόν αυθαίρετων, κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον τους ερμηνειών από τους εκάστοτε εμπλεκομένους στη διαδικασία της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Οιαδήποτε άλλη εν τοις πράγμασι και δια της ερμηνείας παρέκκλιση από το κανονιστικό πλαίσιο των Πράξεων της ΤτΕ μας βρίσκει αντίθετους, καθώς είναι και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυθαίρετη και μη νόμιμη.

 

 

Τα Μέλη της Ε.Α.Δ.Ε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΜΕΣΙΤΕΣ LLOYD’S ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics