Γ. Χατζηθεοδοσίου στον “Χ-τύπο”: “Για να είναι το 2022 μια καλύτερη χρονιά πρέπει άμεσα να……

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Χ-τύπος”.


Συνήθως τέτοια εποχή οπλιζόμαστε με αισιοδοξία για τη χρονιά που μπαίνει, ελπίζοντας ότι θα είναι καλύτερη από αυτήν που φεύγει. Την τελευταία διετία όμως οι αφορμές για αισιοδοξία είναι αισθητά λιγότερες. Όταν η πανδημία παραμένει και οι μεταλλάξεις της απειλούν την παγκόσμια κοινότητα –και βέβαια και τη χώρα μας- ενώ ταυτόχρονα κάνει την εμφάνιση του και ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Οι «πληγές» από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι ευδιάκριτες και όσο δεν επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα δύσκολα μπορούν να κλείσουν. Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελματικών κλάδων που επλήγησαν από την επέλαση του κορονοϊού και για τους οποίους το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, εκπόνησε Μελέτη.

Αναφέρομαι στην εστίαση και στο λιανεμπόριο και στις ζημιές που κατέγραψαν το 2020, καθώς και στις εκτιμήσεις που έχουμε για το πως πήγαν το 2021. Υπενθυμίζω ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και των δύο κλάδων είχε κλείσει με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια των σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2019 ήταν 1 δισ. και 257 εκατ. ευρώ και το 2020 περίπου 720 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε δηλαδή κατά 537,5 εκατ. ευρώ ή 42,7%. Μείωση τζίρου, μικρότερη όμως, προβλέπεται και για το 2021. Σημαντική παράμετρος της Μελέτης είναι και το πόσο επηρέασε αυτή η καθίζηση και άλλους κλάδους. Η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές.

Αντίστοιχα, αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία και για το λιανεμπόριο. Μετά από άλλη Μελέτη του ΕΕΑ, προκύπτει η εκτίμηση ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) παρουσίασε το 2020 μείωση κατά 2,98 δισ. ευρώ. Μείωση προβλέπεται και για το 2021, ευτυχώς όχι τόσο μεγάλη. Η πτώση στο λιανεμπόριο το 2020 εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας με τους οποίους συνδέεται το λιανικό εμπόριο ενώ χάθηκαν και περίπου 140.000 θέσεις εργασίας.

Ζημιές υπήρξαν και σε άλλους κλάδους όμως η εστίαση και το λιανεμπόριο, που είναι από τους πιο κομβικούς κλάδους σε μία οικονομία, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Συνολικά οι επιχειρήσεις βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Γιατί δεν είναι μόνο οι μειωμένοι τζίροι, οι πανδημικές οφειλές, η ανύπαρκτη ρευστότητα, αλλά και οι μεγάλες ανατιμήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα τους. Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο έφτασε στο 4,8%, από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο. Μιλάμε για μία αλματώδη αύξηση που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Όταν από τον Νοέμβριο του 2020, έχουμε αύξηση 180% στο κόστος του φυσικού αερίου και 37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος πόσο επηρεάζεται το κόστος λειτουργίας μίας επιχείρησης αλλά και οι τιμές άλλων αγαθών, κάνοντας και το καλάθι της νοικοκυράς πολύ ακριβότερο.

Αυτές οι έκτακτες συνθήκες που ζούμε, απαιτούν και έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρότατων προβλημάτων. Μεταξύ των επεμβάσεων που ως ΚΕΕΕ θεωρούμε αναγκαίες, είναι η μείωση του ιδιωτικού χρέους μέσω διαγραφής μέρους των πανδημικών οφειλών, η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η αξιοποίηση μέρους των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη της χώρας, την οποία όλοι θα θέλαμε να δούμε να ξεκινά από το 2022, θα πρέπει να φροντίσουμε σήμερα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έτσι ώστε αύριο να έχουν ανακάμψει και να συμβάλουν αποφασιστικά στη νέα πορεία της χώρας.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics