Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σωθούν οι επιχειρήσεις με «2η ευκαιρία» και ρυθμίσεις

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πραγματοποίησε, στις 2/3/2017, ημερίδα με θέμα “Προτάσεις Δεύτερης ευκαιρίας για την Επιχείρηση σε κρίση”, στο πλαίσιο του Συνεδρίου HELLENIC INNOVATION FORUM 2017.

Αρκετές επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να σωθούν μόνο με ρύθμιση των οφειλών τους ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε  μη αναστρέψιμη φάση και πρέπει να κλείσουν και με γρήγορες διαδικασίες και να τους δοθεί 2η ευκαιρία εφόσον πτωχεύσουν χωρίς δόλο. Το μήνυμα αυτό αποστέλλει προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου ζητώντας ενεργοποίηση για την στήριξη της επιχειρηματικότητάς.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας  με θέμα “Προτάσεις Δεύτερης ευκαιρίας για την Επιχείρηση σε κρίση”, στο πλαίσιο του Συνεδρίου  HELLENIC INNOVATION FORUM 2017. 

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεδοσίου:

«το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει πρωτοπορήσει στο θέμα της 2ης Ευκαιρίας ξεκινώντας πολύ νωρίς τον δημόσιο διάλογο για το θέμα.

Ήδη από το 2013 ξεκινήσαμε δράσεις για την 2η Ευκαιρία σε όσους πτωχεύσαν χωρίς δόλο. Μελετήσαμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σε χώρες με προηγμένα πλαίσια για την 2η Ευκαιρία. Συστήσαμε ομάδα εργασίας με την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΕΒΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο για να καταθέσουμε προτάσεις στην Κυβέρνηση. Προχωρήσαμε σε διοργάνωση εκδηλώσεων στο ΕΕΑ ενημερώνοντας για την 2η Ευκαιρία και παρέχοντας Νομικές συμβουλές από ειδικούς για όλα τα σχετικά ζητήματα. Συμμετείχαμε ενεργά στην διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στην Νομοθεσία του Πτωχευτικού Κώδικα και ήμασταν παρόντες στην Βουλή τις ημέρες της συζήτησης του Νομοσχεδίου»

Για τη διαμεσολάβηση

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στο τέλος της ομιλίας του, για την αξία της Διαμεσολάβησης ως νέο θεσμό που εισέρχεται αρωγός στη λύση τεράστιου όγκου προβλημάτων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και τρίτων που τώρα βαλτώνουν στα δικαστήρια και αν μείνουν εκεί δεν θα λυθούν ποτέ. Έτσι ενημέρωσε τους επιχειρηματίες ότι το ΕΕΑ αναλαμβάνει δράσεις προώθησης του θεσμού σε συνεργασία με τον καθ ύλην αρμόδιο οργανισμό, τον ΟΠΕΜΕΔ του οποίου είναι μέλος.

 

Η ομιλία

Χαιρετίζω τις εργασίες του πολύ σημαντικού φόρουμ και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θεωρώ ότι το θέμα «ακουμπά» το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων και εκτιμώ ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από την συζήτηση μας και από τις απόψεις που θα εκφράσουν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι που συμμετέχουν στο πάνελ.
Ουσιαστικά από αυτό εδώ το βήμα καλούμαι να τοποθετηθώ γιατί είναι άκρως απαραίτητη η 2η Ευκαιρία για μία επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε κρίση.
 
Θα μου επιτρέψετε όμως να ξεκινήσω από μία αναφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
 
Δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστώ ότι διάγουμε την κρισιμότερη περίοδο από την στιγμή που η οικονομική κρίση εμφανίστηκε και ανέτρεψε τις ζωές μας, τον επαγγελματικό μας σχεδιασμό και απειλεί ευθέως το μέλλον της χώρας.
 
Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε μία κατάσταση που είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ή αποσπασματικά, ή απλώς εισπρακτικά προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών μας στην επίτευξη των οικονομικών στόχων που έθεταν στις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε πλέον όλοι. Χιλιάδες επιχειρήσεις δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
 
Το τραγικότερο όμως είναι ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την επόμενη ημέρα. Κυρίως για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς όπως έχω πει δημόσια πολλές φορές, είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για την οριστική έξοδο από την κρίση.
 
Το βέβαιο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρησεων σημερα είναι σε τραγική κατάσταση. Αν δεν βγουνε από την κριση θα καταρρευσει το οικοδομημα καθως θα πεσουν όλα τα βάρη στις υγιείς επιχειρήσεις.
 
Το γεγονός ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση παρατείνει αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, προκαλεί νέο κύμα ύφεσης στην ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα παραγωγής νέων σεναρίων που έρχονται από το εξωτερικό, για αύξηση της πιθανότητας του Grexit.
 
Αχτίδα φωτός είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με τη ρύθμιση, υπό προϋποθέσεις ακόμα και κούρεμα, οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς Δημόσιο, ασφαλιστο ταμεία και τράπεζες. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για να τοποθετηθούμε λεπτομερώς, όμως το σίγουρο είναι ότι η αγορά έχει απόλυτη ανάγκη μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν πλάνο βιωσιμότητας να αποκτήσουν το δικαίωμα στην ελπίδα για την επόμενη μέρα.
 
Και εδώ έρχεται το μείζον θέμα της 2ης Ευκαιρίας. Της δυνατότητας δηλαδή που μπορούν να έχουν επιχειρήσεις που έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της κρίσης και μόνο, να διασωθούν και να αναπτυχθούν. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν θέσεις εργασίας, ενώ κυρίως θα δοθεί το πολιτικό σήμα ότι στηρίζεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, κάτι που να θυμίσω ότι είναι δημόσια δέσμευση όχι μόνο των αρμόδιων υπουργών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
 
Σήμερα στη χώρα κάποιες επιχειρήσεις είναι σε μη αναστρεψιμη φάση και πρέπει να κλεισουν και με γρηγορες διαδικασίες να δωθει 2η ευκαιρία σε οσους θα πτωχεύσουν χωρίς δόλο.
Αρκετές είναι σε φαση που μπορουν να σωθουν μόνο με ρύθμιση των οφειλών τους.
 
Εδώ θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω και να σας υπενθυμίσω ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εχει πρωτοπορήσει στο θέμα της 2ης Ευκαιρίας ξεκινωντας πολύ νωρίς τον δημοσιο διαλογο για το θέμα.
 
Ηδη από το 2013 ξεκινησαμε δρασεις για την 2η Ευκαιρία σε οσους πτωχευσαν χωρις δολο. Μελετησαμε τι συμβαινει στην Ευρωπη, σε χωρες με προηγμένα πλαίσια για την 2η Ευκαιρία. Συστησαμε ομάδα εργασίας με την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΕΒΕ, το Οικονομικο Επιμελητηριο για να καταθεσουμε προτασεις στην Κυβερνηση.
 
Προχωρήσαμε σε διοργάνωση εκδηλώσεων στο ΕΕΑ ενημερωνοντας για την 2η Ευκαιρία και παρεχοντας Νομικές συμβουλες από ειδικους για όλα τα σχετικά ζητήματα. Συμμετείχαμε ενεργά στην διαβουλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγες στην Νομοθεσία του Πτωχευτικου Κωδικα και ειμασταν παροντες στην Βουλή τις ημερες της συζητησης του Νομοσχεδίου.
 
Ενεργοποιηθηκαμε σε Ευρωπαικό επίπεδο και είμαστε περηφανοι που συμμετεχουμε, μαζί με την ΓΣΕΕΒΕ, στο Ευρωπαικο Προγραμμα με τιτλο ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ. Στο προγραμμα αυτό συμμετεχουν 7 Ευρωπαικές χωρες και σκοπός μας είναι η υποστηριξη με πλειάδα μέσων των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσκολη κατάσταση. Σε ένα σημειο δηλαδή που ένα χερι επαγγελματικής βοηθειας μπορει να τα αλλάξει όλα, μπορει να σώσει την επιχείρηση.
 
Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα και προβλέπει την υποστηριξη 700 επιχειρησεων. Θα πει καποιος «μονο 700 επιχειρησεις όταν πρόβλημα έχουν δεκάδες χιλιάδες»?
 
Στο ΕΕΑ ειμαστε αποφασισμενοι. Μολις νοιωσουμε ότι κατεχουμε σημαντική γνωση από την εφαρμογη του προγραμματος, ας πουμε μετά τους πρωτους 6 μηνες εφαρμογης του, θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά το ενδεχομενο με τους δικους μας πόρους να επεκτεινουμε την εφαρμογη του προγραμματος σε μερικές χιλιαδες επιχειρησεις.
 
Ηδη εχουμε σκεφτει να δημιουργησουμε μια ομπρελα γνωσης στην οποία θα ενταχθουν πολλά Επιμελητηρα σε ολη την Ελλάδα τα οποία αμεσα θα ξεκινησουν να παρεχουν και αυτά υποστηριξη στα μέλη τους. Όνειρό μου είναι να προσφερουμε την υποστηριξη που ο επιχειρηματιας σε δυσκολία έχει ανάγκη σε δεκάδες χιλιαδες επιχειρησεις, αμεσα, τωρα που την χρειαζομαστε. Δεν είναι ευκολο αλλά όταν υπαρχει θέληση πολλά μπορούν να γίνουν.
 
Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, υποστηρίζουμε ξεκάθαρα ότι απαιτείται εδώ και τώρα όχι μία χαριστική ρύθμιση, αλλά η έμπρακτη απόδειξη της Πολιτείας ότι στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και ότι έχει πλέον κατανοήσει πλήρως τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Και σε αυτήν δεν περισσεύει κανείς. Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η συνδρομή όλων μας, πολιτικών κομμάτων, φορέων, μελών της επιχειρηματικής κοινότητας και πολιτών, στη χάραξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα έχει εκπονηθεί σύμφωνα με τις ρεαλιστικές δυνατότητες της οικονομίας μας και κυρίως με βασικό άξονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 
Ή σωζόμαστε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε όλοι μαζί. Επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και έστω και την ύστατη στιγμή θα σταθούμε στα πόδια μας και θα προχωρήσουμε, σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να μεταβληθεί η Ελλάδα σε χώρα νεόπτωχων.

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics