Γ. Χατζηθεοδοσίου:«Δεν θα λειτουργήσουν τα μέτρα του μνημονίου»!- video-

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το μνημόνιο να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη»! Με τη φράση αυτή, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έδωσε το στίγμα της κατάστασης που δημιουργείται με τα νέα μέτρα

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το μνημόνιο να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη»! Με τη φράση αυτή, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έδωσε το στίγμα της κατάστασης που δημιουργείται με τα νέα μέτρα και τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ότι η εφαρμογή τους οδηγεί στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Η δήλωση έγινε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού blue skay economy, στις 26 Μαΐου 2016.
 
Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι κατανοητή η «υπέρβαση» που γίνεται για να προχωρήσει η χώρα, αλλά στον τελικό λογαριασμό, στην πράξη, δεν μπορούμε να πληρώσουμε το χρέος.
 
Για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, επεσήμανε ότι το ΕΕΑ ήταν από πάντα υπέρ αυτού του τρόπου συναλλαγής διότι βοηθάει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να καταβάλουν φόρο και όσοι διαφεύγουν ώστε να πάψουν να τιμωρούνται οι νόμιμοι επιχειρηματίες.
 
Τα προβλήματα όπως είπε είναι:
  1. ακόμη τα μηχανήματα πλαστικού χρήματος δεν έχουν καθιερωθεί στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και η εφαρμογή θα έχει δυσκολίες.
  2. Οι τραπεζικές προμήθειες σε αυτές τις συναλλαγές, 1%, 1,5%, 2,5%  και ως 3%, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές ενώ οι χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες είναι 17%!.
 
Η κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κατανοήσουν ότι με αυτές τις χρεώσεις δεν περπατήσει η υπόθεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έτσι εξαναγκάζεται ένας αριθμός συναλλασσομένων να γίνουν παραβάτες γιατί δεν δίνεται άλλη διέξοδος. Σε πολλές περιπτώσεις, π.χ. περίπτερα, με αυτές τις χρεώσεις όχι μόνο δεν έχει κέρδη αλλά μπαίνει και μέσα!
 
Ενώ μπαίνουν αυτά τα μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών στις επιχειρήσεις, αποτελεί ερώτημα γιατί στο μεταξύ δεν γίνεται σύνδεση των ταμειακών μηχανών απευθείας με το TAXIS ενώ έχει αναγγελθεί από το 2011. Η τελευταία απάντηση ήταν ότι… «υπάρχει πρόβλημα με την τρόικα»! Παράλογο και ακατανόητο! Αν όμως μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής αυτό είναι το πιο σωστό μέτρο. Οι έλεγχοι θα γίνονται απευθείας και δεν θα μπορεί ο καθένας να αλλοιώνει τα στοιχεία.
 
Συνολικά τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν να καταβάλουμε, φόρους εισφορές κλπ για εισόδημα π.χ. 40 χιλ. ευρώ, το 60% με 70%! Με αυτό που μένει πρέπει να πληρωθούν χρέη – οφειλές και όλες οι άλλες υποχρεώσεις π.χ. ΕΝΦΙΑ.  «Ο λογαριασμός δεν βγαίνει»!
 
Η αξιολόγηση, παρότι διαφωνούμε με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι μια θετική εξέλιξη γιατί ανοίγει κάποιες πιθανότητες πολιτικής σταθερότητας και  ομαλοποίησης της αγοράς και της οικονομίας.
 
Το έλλειμμα αναπτυξιακού νόμου, ακόμη, αποτελεί αρνητικό στοιχείο. Ωστόσο οι νόμοι αυτοί, συνήθως αποκλείουν τις μικρές επενδύσεις και στην πράξη δίνουν εφόδια στους ισχυρούς να πετάξουν από τον ανταγωνισμό και την αγορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να εξαλειφθεί αυτό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολυεθνικές έχουν και άλλα πλεονεκτήματα στη χρηματοδότηση και φάνηκαν αυτά με τα capital control, όταν αυτές μπορούσαν να χρηματοδοτούν τις αγορές τους ενώ οι εδώ επιχειρήσεις, που σήκωναν και όλο το βάρος των μέτρων, δεν μπορούσαν και έχαναν μερίδια της αγοράς.
 
Τέλος επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι μεγάλες αδικημένες από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια που δίνονται είναι «αστεία»! Πέραν αυτού και όσες επιχειρήσεις πήραν πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έκαναν τις επενδύσεις, ακόμη περιμένουν την απόδοση των ποσών.

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics